De reddingmissie van dierenredddingsorganisatie VIER VOETERS in de door de oorlog verscheurde dierentuin in het pretpark ‘Magic World’ dichtbij Aleppo kwam net op tijd voor de zwangere leeuwin. Op zaterdag 12 augustus bracht ze een gezond welpje ter wereld, in haar nieuwe verblijf in Jordanië. Slechts een paar uur daarvoor heeft VIER VOETERS de leeuwin en 12 andere dieren overgebracht vanuit het Rescue Centre in Turkije naar het New Hope Centre in Amman. In het reservaat Al Ma’wa for Nature & Wildlife, ongeveer een uur rijden vanaf de Jordanese hoofdstad, werden alle dertien dieren voor het eerst sinds hun redding, bijna drie weken geleden, eindelijk vrijgelaten uit hun transportkooien in hun nieuwe verblijf.

Aleppo
Foto: ©VIER VOETERS

Een risicovolle vlucht
Er begint een nieuw leven voor de vijf leeuwen, twee tijgers, twee Aziatische zwarte beren, twee hyena’s en twee honden. Na een uitdagende reddingsmissie in Syrië, die eind juli begon, is het VIER VOETERS gelukt om de overgebleven dieren uit de verlaten dierentuin naar Jordanië te brengen. Kort na aankomst toonde de zwangere leeuwin, Dana, al tekenen van een naderende bevalling.

Hoofd van de missie en dierenarts Dr Amir Khalil:

“De geboorte van de welp, genaamd Hajar, is een klein wonder. We willen graag de luchtvaartmaatschappij Royal Jordanian bedanken om de vlucht tegen te houden en te wachten tot alle dieren aan boord zijn. Anders zou Dana in een minder geschikte omgeving hebben moeten bevallen, die dramatisch had kunnen eindigen. De conditie van de leeuwin en haar welp is goed gezien de omstandigheden.”

Een echo, die eerder was uitgevoerd tijdens haar tussenstop in Turkije, toonde aan dat Dana zwanger was van twee welpen. Khalil:

“De kans is klein dat de tweede welp levend wordt geboren. Het is belangrijk dat Dana medische zorg en rust krijgt. We zijn al gezegend om niet dertien dieren uit Syrië te redden, maar veertien.”

Persbericht Vier Voeters