De Indiase deelstaat Nagaland verbiedt de verkoop van hondenvlees. De autoriteiten hebben dit besloten na jarenlange acties van dierenrechtenorganisaties.

Nagaland
In de Indiase deelstaat Nagaland is het eten van hondenvlees voortaan verboden | ©iSkippy227 Flickr via Compfight cc

De autoriteiten in Nagaland, een staat in het noordoosten van India, hebben de verkoop van hondenvlees verboden. Ook het invoeren of verkopen van levende honden voor consumptiedoeleinden is verboden. Dit tweette Temjen Toy, de staatssecretaris van Nagaland.

Vastgebonden in jute zakken

De stap volgde eerder deze week op een oproep van de Indiase politica en dierenrechtenactiviste Maneka Gandhi, waarin ze de regering van Nagaland verzocht om op te treden. Zij deed deze oproep nadat ze foto’s van de hondenhandel had ontvangen van een dierenbeschermingsgroep uit Nagaland. De foto’s werden massaal gedeeld en leidden ertoe dat meer dan 125.000 mensen een brief naar de deelstaatregering schreven, waarin werd aangedrongen op een verbod op de handel in hondenvlees.

Op de foto’s zijn honden te zien die in jute zakken zijn vastgebonden en in de modder liggen te wachten op hun afschuwelijke lot. Dierenrechtenorganisaties over de hele wereld zijn blij met het besluit van Nagaland. De Humane Society International (HSI), die jarenlang campagnes voerde tegen de illegale hondenhandel, geeft aan:

“Dit is een belangrijk keerpunt in het beëindigen van de wreedheid in de handel in hondenvlees in India.”

Wet markets

Het eten van hondenvlees is in delen van India illegaal, maar sommige gemeenschappen in noordoostelijke gebieden vinden het een delicatesse. Volgens de Humane Society worden jaarlijks zo’n 30.000 honden naar Nagaland gesmokkeld, waar ze worden verkocht op zogenaamde ‘wet markets’. Veel van deze honden zijn huisdieren die gestolen zijn van hun eigenaren. De dieren worden mishandeld en krijgen nauwelijks eten of drinken. Ook worden regelmatig honden doodgeslagen met houten knuppels.

De plaatselijke autoriteiten prezen het besluit om de handel te verbieden. Abu Metha, een adviseur van de premier van Nagaland, Neiphiu Rio, tweette:

“Dit is een progressieve stap. In deze tijd heeft positief social media-activisme en belangenbehartiging een enorme impact op beleidsmakers. Gefeliciteerd en iedereen bedankt.”

Het eten van honden wordt steeds meer ter discussie gesteld in Aziatische landen. Eerder dit jaar zette de Indiase staat Mizoram de eerste stap om de verkoop van honden voor consumptie te beëindigen door ze van de lijst met slachtdieren te schrappen. Het eten van honden vindt nog steeds plaats in China, Zuid-Korea, de Filipijnen, Thailand, Laos, Vietnam en Cambodja.

Bronnen:

  • The Guardian
  • India.com

©Animals Today Liesbeth Riekwel


Strijd mee tegen dierenleed!

Zonder jouw hulp kunnen House of Animals en Animals Today niet verder groeien en dieren een stem geven. Waardeer je wat wij doen, steun ons dan met een (eenmalige) donatie.