De Reclame Code Commissie (RCC) is het eens met klachten over een filmpje van Farmers Defence Force (FDF), dat dit voorjaar op televisie te zien was. De promotievideo ‘Veeteelt hoort bij Nederland’ zat vol leugens over de veehouderij en daarom legden Karen Soeters van House of Animals en Wakker Dier allebei een klacht neer bij de RCC.

FDF
FDF verspreidt leugens | Foto (illustratief): publiek domein

In Karen’s blog: Puur natuur en goed voor dieren? van 22 april j.l. schrijft ze over de misleidende promotiefilm van FDF en de claims in de vorm van oneliners, die bij nader inzien leugens blijken te zijn. Het ging daarbij om uitingen als ‘Boeren produceren ons voedsel puur natuur en zijn goed voor dieren’ en ‘Boeren zorgen goed voor onze bodem’, met daaraan verbonden de oproep ‘Geef ze de waardering die ze verdienen’.  Al deze punten zijn eenvoudig te weerleggen en dat deed Karen in haar blog:

“Puur natuur? Goed voor de dieren? In de vee-industrie leven de dieren dicht op elkaar in stallen en komen nooit buiten. Nog steeds worden de staartjes van biggen zonder verdoving afgebrand, kalfjes meteen na de geboorte bij hun moeder weggehaald, liggen zeugen tussen stangen in zogenaamde kraamkooien, hebben de ouderdieren van vleeskuikens chronisch honger, hebben eenden geen zwemwater tot hun beschikking, haalt 1 op de 6 konijnen niet eens de slachtleeftijd door stress en ziekte en ga zomaar door.”

FDF misleidend en oneerlijk

Karen Soeters schrijft over het mechanisme van de hoogst mogelijke productie tegen de laagst mogelijke kosten en de afschuwelijke gevolgen daarvan op dierenwelzijn in de intensieve veehouderij. De claims van FDF over dierenwelzijn in de intensieve veehouderij zijn dan ook gelogen:

“Vanwege het verspreiden van complete leugens (je kan het geen misleiding meer noemen) in deze reclame heb ik een klacht ingediend bij de Reclame Code Commissie.”

 

De Reclame Code Commissie oordeelde dat de claims van FDF ‘misleidend’ en ‘oneerlijk’ zijn.  Farmers Defence Force geeft een ’te rooskleurig en daardoor onjuist beeld’ van de wijze waarop dieren in de Nederlandse vee-industrie worden behandeld. Bekijk de misleidende spot hieronder:
.

Voorgelogen

Wakker Dier startte de RCC-zaak mede omdat de tv-spot oneerlijk is tegenover biologische boeren. Zij doen namelijk wél meer voor het welzijn van dieren en het behoud van natuur, zo schrijft Wakker Dier. Anne Hilhorst:

“FDF heeft miljoenen mensen voorgelogen. Het is goed dat boeren laten zien waar vlees en melk vandaan komen, maar dan moeten ze wel het eerlijke verhaal vertellen. Als consumenten het eerlijke verhaal krijgen, zullen ze ook eerder voor biologisch kiezen.”

FDF heeft niet gereageerd op de uitspraak.

Bronnen:

Karen’s blog: Puur natuur en goed voor dieren?

.
©AnimalsToday.nl