Het bestuur van de Vietnamese hoofdstad Hanoi heeft aangekondigd de verkoop van hondenvlees in het stadscentrum te gaan verbieden. Nguyen Ngoc Son, directeur van het Departement Diergezondheid van de stad, heeft dit op 12 september laten weten in de krant Lao Dong. De komende jaren zal de handel in hondenvlees geleidelijk worden afgebouwd en vanaf 2021 zal deze helemaal verboden worden.

hondenvlees
Verbod op verkoop hondenvlees in stadscentrum Hanoi | Foto: Soi Dog Foundation

De aankondiging volgde op een oproep die het Volkscomité van Hanoi een dag eerder deed. Dit bestuurlijke orgaan verzocht de inwoners van de stad om te stoppen met het eten van honden- en kattenvlees. Ook drong het comité er bij de lokale autoriteiten op aan campagne te voeren tegen de consumptie van beide diersoorten. Dit vanwege de gezondheidsrisico’s, waaronder de kans op besmetting met hondsdolheid of leptospirose. Bovendien vindt het comité dat het slachten en eten van honden en katten schadelijk is voor het imago van Hanoi.

Hondenvlees
Pacific, één van de geredde honden van de hondenvleeshandel | Foto: Soi Dog Foundation

Breed gedragen

Son vertelde de krant dat er in Hanoi momenteel 1013 restaurants zijn waar honden- of kattenvlees op het menu staat. Het aantal honden en katten dat in Vietnam door mensen wordt opgegeten, wordt geschat op ongeveer vijf miljoen dieren per jaar. Dierenwelzijnsorganisatie Soi Dog, die bijdroeg aan de oproep van het Volkscomité, is erg verheugd door het aangekondigde verbod. Oprichter John Dalley:

“Dit is geweldig nieuws. We hopen van harte dat het geplande verbod stap voor stap over de hele stad zal worden verspreid en navolging zal vinden in andere Vietnamese steden.” 

Bao Tran, vertegenwoordiger van Soi Dog in Vietnam, vertelt:

“De aankondiging is hier enorm nieuws. Het was het grootste verhaal op alle nieuwskanalen in Vietnam en het lijkt breed gedragen te worden door de bevolking.”

hondenvlees
Soi Dog bouwde een grote opvang in Buriram, in Thailand, om meer dan 3000 honden op te vangen die gered zijn van smokkelaars die honden vanuit Thailand via Laos naar Vietnam transporteerden | Foto: Soi Dog Foundation

Gruwelijk geloof

De handel in hondenvlees leidt tot verschrikkelijk dierenleed in Aziatische landen. Honden worden van straat gevangen, maar ook uit de tuin van hun eigenaar gestolen. Daarnaast worden ze gefokt op hondenfarms, onder afschuwelijke omstandigheden. Voor het vervoer, over vaak lange afstanden, worden de dieren dicht opeengepakt in kooien op vrachtwagens gestapeld. Veel van hen overleven de reis niet.

Hondenvlees
Foto: Soi Dog Foundation

Bovendien zijn de dodingsmethodes uiterst gruwelijk. Er bestaat een oud geloof dat het vlees malser wordt door honden voor hun dood te pijnigen. Om deze reden worden de dieren vaak urenlang gemarteld voordat ze levend worden gevild. Dierenwelzijnsorganisaties die in Azië actief zijn, doen er dan ook alles aan deze horrorpraktijken te stoppen. Zij zetten zich in om de politiek en de publieke opinie te beïnvloeden en vleeshondenhouders ertoe te bewegen hun farms te sluiten.

hondenvlees
Voor het transport naar restaurants worden de honden dicht opeengepakt in kooien op vrachtwagens gestapeld. Veel van hen sterven al tijdens de reis | Foto: Soi Dog Foundation

©AnimalsToday.nl Mirjam Förch