Natuurbeschermers op Cyprus vrezen dat flamingo’s dodelijke hoeveelheden loden pellets, afkomstig uit jachtgeweren, kunnen inslikken en dringen er daarom bij de autoriteiten op aan om het jachtverbod uit te breiden. 

flamingo's
Jachtverbod Cyprus nodig om migrerende flamingo’s te beschermen | Foto: Gidzy Flickr via Compfight cc

Migrerende flamingo’s

Het Larnaca Salt Lake in Cyprus is een netwerk van watergebieden dat bestaat uit vier meren. Elk jaar is dit gebied een populaire stop voor zo’n 15.000 flamingo’s en vele andere vogels die van Afrika naar Europa vliegen. De flamingo’s blijven daar in de winter en vliegen in maart weer verder. Martin Hellicar, directeur van Birdlife Cyprus, geeft aan dat flamingo’s het gevaar lopen om de kleine, loden pellets die op de bodem van het meer liggen op te eten. Flamingo’s slikken, net als veel andere vogels, kleine kiezelsteentjes in om de spijsvertering te bevorderen.

Loodvergiftiging

In de eerste twee maanden van het afgelopen jaar zijn er 96 dode flamingo’s gevonden rond het Larnaca Salt Lake als gevolg van loodvergiftiging, zegt de wild- en faunadienst van de Cypriotische regering. Panayiotis Constantinou, veterinair ambtenaar, heeft autopsies uitgevoerd en geconstateerd dat het lood van de pellets de flamingo’s inderdaad heeft vergiftigd. Als belangrijke reden voor het hoge aantal doden wordt de hevige regenval van twee jaar geleden genoemd. Hierdoor is het bodemsediment van het meer in beweging gebracht waardoor loodkorrels zijn losgekomen.

Loodkorrels op bodem meer

Bijna 18 jaar geleden is er aan de noordkant van het meer een sportschietbaan gesloten, waarna de autoriteiten een schoonmaak van de bodem van het meer zouden hebben georganiseerd om loodkorrels weg te halen. Volgens Hellicar is deze schoonmaak niet uitgevoerd. Op dit moment wordt er door de Europese Unie onderzoek gedaan naar de hoeveelheden loodkorrels die nog in het meer liggen, zodat deze verwijderd kunnen worden. Vroege resultaten van dit onderzoek melden vooral hoge loodhoeveelheden aan de zuidkant van het meer. Daar mag nog wel op eenden gejaagd worden en daardoor vreest Hellicar dat het probleem zal verergeren.

Jagers en het gebruik van loodkorrels

Lexandros Loizides, functionaris van de jachtfederatie op Cyprus, geeft aan dat hij niet op de hoogte was van de dood van de flamingo’s in het gebied en zegt dat meststoffen van boerderijen in de omgeving de wilde dieren schaden. Volgens Loizides zou het een schande zijn om in dit gebied het jagen te verbieden.

Al enkele jaren geldt er een verbod op het gebruik van loodkorrels in de buurt van de meren. Een soortgelijk verbod werd vorige maand in Europa ingesteld. Natuurbeschermers zijn echter van mening dat deze wetten niet worden gehandhaafd. Pantelis Hadjiyeros, hoofd van de jacht en fauna op Cyprus, zegt dat het daar belangrijker was om jagers ervan te overtuigen geen loden hulzen meer te gebruiken, dan om de jacht volledig te verbieden. Uiteraard willen jagers geen verbod op de jacht, maar uiteindelijk is dat de beste optie voor de flamingo’s en andere vogels op Cyprus.

Bronnen:

©AnimalsToday.nl Annick Nieuwkoop