Burberry doet loze beloften aan consument

Eén van de hoogtepunten van de jaarlijkse London Fashion Week is de presentatie van de nieuwe wintercollectie van het Britse modehuis Burberry. Dit jaar is ook de internationale dierenwelzijnsorganisatie VIER VOETERS bij de presentatie aanwezig – om te protesteren tegen het gebruik van bont.

Burberry

Afgelopen week bracht VIER VOETERS schokkend beeldmateriaal naar buiten van Finse bontfokkerijen behorend bij de bontleverancier van Burberry (Saga Furs). Het beeldmateriaal laat de schokkende realiteit op deze bedrijven zien. Vossen met afgebeten staarten, te krappe draadgazen kooien en daaronder bergen uitwerpselen, omstandigheden waarin zelfs niet aan de minimumeisen voor bontfokkerijen wordt voldaan. Al ruim 24.000 mensen hebben in reactie hierop via de VIER VOETERS site www.befurfree.org een protestmail aan Burberry gestuurd met de oproep te stoppen met het gebruik van bont.

Thomas Pietsch, wilde-dierenexpert bij VIER VOETERS:

“Wereldwijd worden ieder jaar ongeveer 100 miljoen nertsen, vossen en wasbeerhonden gedood voor de bontindustrie. De recente beelden uit de Finse bontfokkerij laten zien dat er simpelweg geen diervriendelijk bont bestaat.”

In een reactie op de protestmails zegt Burberry:

” … we willen graag benadrukken dat Burberry geen echt bont zal gebruiken, wanneer de dieren niet op een acceptabele manier gehouden worden … Burberry kent een zorgvuldige inkoopprocedure voor bont om de juiste ethische normen en traceerbaarheid te waarborgen.”

Wanneer Burberry zich hieraan wil houden, is stoppen met bont onvermijdelijk
In het licht van deze stellingname vraagt VIER VOETERS om maatregelen naar aanleiding van het nieuwe beeldmateriaal.

“Als het management van Burberry zich aan zijn woord wil houden, dan is de enige eerlijke conclusie dat ze direct moeten stoppen met het gebruik van echt bont. De gruwelijke omstandigheden voor de pelsdieren in de door Saga gecertificeerde fokkerijen kunnen niet goed gepraat worden”, aldus Thomas Pietsch van VIER VOETERS.

In januari van dit jaar lag het modehuis ook al onder vuur toen milieuorganisatie Greenpeace bewijs vond voor giftige stoffen in kinderkleding. Het concern gaf toen toe en besloot geen giftige stoffen meer te gebruiken in toekomstige collecties. Nu krijgt Burberry zware kritiek van dierenbeschermers.

Burberry en SAGA: geen garantie op dierenwelzijn

Persbericht VIER VOETERS