De egels worden weer wakker. Na hun winterslaap is het tijd om weer rond te scharrelen en de wereld om hen heen te ontdekken. Met alle gevolgen van dien, want een egelleven kent vele gevaren. Zo zijn de eerste twee ongelukken al gemeld.

Egel
Egel | Foto: Kallerna (Own work) [CC-BY-SA-3.0] via Wikimedia Commons
Kort geleden raakte een egel levensgevaarlijk gewond toen de stapel hout waar hij in woonde in brand gestoken werd. De bewoner wilde alleen maar wat tuinafval verbranden, maar had niet gekeken of er misschien dieren in de stapel woonden voordat hij het vuur aanstak. Gevolg: de egel heeft ernstige brandwonden en het is niet zeker of het diertje het gaat redden.

In Alkmaar werd een hongerige egel wel heel wreed met zijn neus op de feiten gedrukt. Hij kreeg het glazen potje waar hij uit at niet meer van zijn kopje. Gelukkig werd de dierenambulance gewaarschuwd en zorgde een geduldige zachtaardige medewerkster voor zijn bevrijding. De egel heeft, behalve ongetwijfeld grote schrik, lichamelijk niets overgehouden aan zijn hachelijke avontuur.

Zorg voor egels

De egel heeft het in ons land steeds moeilijker om een schuilplaats en voedsel te vinden. Een egel verblijft graag op de akker, maar door het gebruik van bestrijdingsmiddelen is het eten daar vaak levensgevaarlijk voor de egel. Ook in tuinen worden steeds meer onkruidverdelgers gebruikt, wat ten koste gaat van het leefgebied van de egel en het dier soms letterlijk het leven kost. Egels kunnen overal in Nederland voorkomen.

Wanneer je een tuin hebt, kijk dan goed in stapels oud hout of snoeiafval voordat u het weggooit of verbrandt. Het kunnen heel goed woongebieden van egels zijn. Kijk eens met dierenogen naar je afval. Zorg dat glazen potjes of blikjes met scherpe randen niet op de grond liggen binnen bereik van dieren. Denk bijvoorbeeld ook aan de plastic ringen waarmee frisdrankblikjes aan elkaar zitten. Zet in je tuin een platte schaal water (ook fijn voor vogels), zodat de egels kunnen drinken. Het is niet goed een egel melk te geven, al denken veel mensen dat wel. Egels eten bij voorkeur vlees, kattenvoer vinden ze heerlijk. Maar ook pindakaas verdund met water is een feestmaal voor ze. Kijk voor tips en weetjes ook op de site van de Egelvereniging Nederland. Zij zijn dé egelkenners bij uitstek en kunnen je nog veel meer informatie geven over deze fascinerende dieren.

Bron:

©AnimalsToday.nl Lydia Zittema