Het is een hinderlijk geluid dat samengaat met de tijd van het jaar: zodra de blaadjes vallen wordt de bladblazer weer uit het stof gehaald. Gevallen blad is ‘niet netjes’ en wordt met veel lawaai en stank onder struikjes vandaan en van de gazonnetjes geblazen. Terwijl dat gevallen herfstblad om veel redenen erg belangrijk is voor de tuin en zijn bewoners, zoals vogels, egels en insecten.

bladblazer
Egel in winterslaap in nest van gevallen blad | Foto: ©Rollin Verlinde, Vilda natuurfotografen

De Vogelbescherming roept op om in plaats van een bladblazer de bladhark te gebruiken, als de blaadjes dan toch opgeruimd moeten worden. Een hark maakt geen lawaai, verstoort de rust niet van mens en dier, is gezond voor lichaam en geest en spaart het milieu.

Laten liggen

Maar er zijn ook veel redenen om blad te laten liggen. Gevallen blad wordt door schimmels, insecten en regenwormen afgebroken en hun restproducten bevatten belangrijke voedingsstoffen voor planten. Halen we keer op keer die natuurlijke voedingsbron weg dan zal de bodem verschralen.

bladblazer
Gevallen blad is een goede isolatielaag | Foto: publiek domein

Een laag gevallen blad over een bloemenperk kan zorgen dat bollen of afgestorven meerjarige planten beter beschermd zijn tegen stevige vorst. Het blad vormt een isolatielaag waardoor de kou minder kans heeft.

Vaak zal in de winter je lokale roodborst of merel te zien zijn die minutieus ieder blaadje lostrekt en omdraait, om te kijken of er beestjes onder zitten. Gevallen blaadjes vormen een goede bescherming, waaronder insecten, spinnen en wormen overwinteren, die weer onmisbaar wintervoedsel zijn voor vogels.

bladblazer
Merel (v) zoekt in de sneeuw onder bladeren naar voedsel | Foto: Michiel Dumon/Wikimedia

Egels

Bij het bladblazen worden ook vaak plekjes verstoord met egelnesten, waarin de dieren slapen en overwinteren. Bij voorkeur zijn dit rommelige hoekjes met veel takken en bladeren, beschut onder heggen en struiken. Wordt daar in deze periode al het blad weggeblazen dan zal er voor de egels weinig beschutting overblijven. Gebeurt dat in een complete woonwijk dan krijg je een exodus van egels die geen nest meer hebben.

bladblazer
Bladblazers kunnen egels verstoren | Foto: publiek domein

Stimulans

De bladblazer wordt beschouwd als een plaag, een onnodige verstoorder van de rust en een bron van ergernis. Mocht dat geen reden zijn om voortaan de hark te pakken, dan is het welzijn van onze tuinbewoners misschien een stimulans. Laat ‘rommelige’ hoekjes met rust en gun de wilde natuur een plekje in de tuin.

Bron:

Bladeren blijven voortaan liggen in Amsterdam

©AnimalsToday.nl Bart van Riel


Strijd mee tegen dierenleed!

Zonder jouw hulp kunnen House of Animals en Animals Today niet verder groeien en dieren een stem geven. Waardeer je wat wij doen, steun ons dan met een (eenmalige) donatie.