Van overal vandaan komen vogelliefhebbers naar Hoogwoud in Noord-Holland. Daar is voor het eerst in Nederland een roodkeelnachtegaal gespot. Een vogel die zeker in Europa extreem zeldzaam is. De roodkeelnachtegaal is een trekvogel die broedt in het midden, noorden en oosten van Azië en overwintert in Zuidoost-Azië. Heel soms wordt het dier als zogenaamde dwaalgast ook in Europa en Noord-Amerika waargenomen.

De vogel bivakkeert waarschijnlijk al weken in een tuin in Hoogwoud, maar pas vrijdag werd hij door vogelliefhebbers herkend.

Marc Plomp van Texel:

“Toen ik gisteren hoorde dat er misschien een roodkeelnachtegaal was gezien heb ik alles uit mijn handen laten vallen. Dit is voor heel veel vogelliefhebbers toch een beetje the holy grail. Dan ga je er onmiddellijk op af.”

Plomp bleek niet de enige die alles uit zijn handen liet vallen om de vogel te kunnen zien. Zeker 150 vogelaars struinden de wijk door in de hoop een glimp van het diertje op te vangen. Rond een uur of vijf liet de vogel zich even heel kort zien. “10 sec gezien. Is mogelijk gaan slapen in dichte struik ernaast”, verscheen op dutchbirdalerts.nl

Ondanks de regen en natte sneeuw stonden vanochtend alweer rijen mensen voor de tuin waar de vogel verblijft.

Volgens de Vogelbescherming gaat het zeer waarschijnlijk om een wilde vogel en niet om een ontsnapt dier. Het beestje is flink verdwaald, want roodkeelnachtegalen leven in Siberië en overwinteren in Zuidoost-Azië.

Marieke Dijksman van de Vogelbescherming:

“Het is een insecteneter. Omdat we een warme winter hebben, is er nog genoeg te eten voor dit mannetje.”

Het is extra bijzonder voor de Vogelbescherming dat de vogel zich net nu laat zien in het weekend van Nationale Tuinvogeltelling. In dit weekend tellen zoveel mogelijk mensen een half uur vogels in de tuin.

Bron: NOS ©PiepVandaag.nl