Nog één dag en het is weer zover: de Nationale Tuinvogeltelling. Gedurende het hele weekend kun je weer vogels tellen in je tuin. Wellicht heb je al vaker meegedaan in vorige jaren en vraag je jezelf af ‘zie ik weer net zoveel vogels in mijn tuin, of dezelfde soorten?’ In ieder geval is het meedoen altijd leuk, aldus vele tellers.

Nationale Tuinvogeltelling
Staat de huismus dit jaar weer op nummer 1? | Foto: I, Myukii/Wikipedia

Het leuke van de Tuinvogeltelling is dat iedereen kan meedoen. Leek, beginner of gevorderde; dat maakt niets uit. Ook niet of je een balkon in de stad hebt of een groot landgoed. Het enige dat je hoeft te doen is op 16 of 17 januari een half uur de vogels in je tuin(tje) tellen. Wel moeten zij echt ín de tuin zitten en niet er overheen vliegen, want die tellen niet mee.

Het is de bedoeling dat alle waarnemingen worden genoteerd. De waarnemingen mogen niet bij elkaar worden opgeteld, in verband met dubbeltellingen. Het hoogste aantal doorgeven van een soort is genoeg. Dus zie je in een half uur tijd één keer 3 koolmezen en tien minuten later 5 koolmezen, dan wordt dit laatste aantal doorgegeven. Vogels zijn de hele dag actief, maar in de ochtenduren worden toch de meeste vogels gezien.

Tijdens de Nationale Tuinvogeltelling 2016 houdt Vogelbescherming Nederland je op de hoogte van opvallende resultaten, bijzondere waarnemingen en leuk tuinvogelnieuws.

Top 10 Nederland
In 2015 werd natuurlijk ook geteld. Door alle deelnemers gezamenlijk werden toen 41.457 waarnemingen ingestuurd. Leuk om te weten is dat er opvallende verschuivingen plaatsvonden in de onderste helft van de top-10. Door het zachte weer werden veel roodborsten, winterkoninkjes en ijsvogels gezien. Deze soorten hebben het in koude, strenge winters erg moeilijk en worden dan veel minder waargenomen. In Amsterdam en Den Haag was het beeld afwijkend van het landelijke, want de stadsduif en de halsbandparkiet stonden daar ook in de Top 10. De meest getelde vogels in 2015 waren: huismus, koolmees, pimpelmees, merel, vink, groenling, roodborst, staartmees, grote bonte specht en de houtduif.

Je telling kun je doorgeven via de mobiele app Tuinvogels of via de website, waar ook meer informatie te vinden is over de Tuinvogeltelling.

Bron ©PiepVandaag.nl Walter Eijndhoven