Nadat er opnieuw gevallen van vogelgriep zijn geconstateerd in het zuidwesten van Frankrijk overweegt de Franse raad voor de diergezondheid om alle eenden en ganzen in het gebied preventief te doden. Deze ruiming houdt in dat er miljoenen dieren om het leven gebracht zullen worden.

ruiming
Ganzen op boerderij | Foto: © Chris Downer onder Creative Commons Licentie

De afgelopen dagen kwamen er 2 nieuwe meldingen van vogelgriep bij in regio’s waar de ziekte tot nu toe nog niet was uitgebroken. Het totaal aantal gevallen staat inmiddels op 69. Om verdere verspreiding tegen te gaan wordt nu overwogen om alle gezonde dieren in het getroffen gebied te slachten. Het gaat daarbij om 8 departementen. Geschat wordt dat de massale ruiming zo’n 400 miljoen euro gaat kosten. Verwacht wordt dat het besluit vandaag nog door de Franse minister van landbouw Stéphane le Foll genomen wordt, zo meldt de regionale krant SudOuest.

Dodelijk
De vogelgriep werd op 24 november 2015 in de Dordogne geconstateerd bij een hobbyboer. Sindsdien zijn er 3 zogeheten hoog pathogene virussen vastgesteld: H5N1, H5N2 en H5N9. Deze leiden doorgaans tot de dood van de dieren, in tegenstelling tot laag pathogene virussen. Laag pathogene virussen zijn echter in staat om te muteren tot een dodelijke variant.

Tot nu toe zijn alle pogingen om de verdere verspreiding van de ziekte tegen te gaan mislukt. Vogelgriep is een uiterst besmettelijke ziekte die zich razendsnel kan verspreiden. Behalve voor vogels kan vogelgriep ook gevaarlijk zijn voor de mens en andere zoogdieren, zoals onder meer de in Frankrijk gevonden variant H5N1 (bron: Wikipedia).

Op de onderstaande kaart is te zien waar de vogelgriep inmiddels is opgedoken:

Rood = hoog pathogene vogelgriep Geel = laag pathogene vogelgriep (zoom in voor details)

Bron ©PiepVandaag.nl Bart van Riel


Strijd mee tegen dierenleed!

Zonder jouw hulp kunnen House of Animals en Animals Today niet verder groeien en dieren een stem geven. Waardeer je wat wij doen, steun ons dan met een (eenmalige) donatie.