Behalve een groot artiest was de op zondag 10 januari overleden David Bowie (69) ook een grote dierenvriend. Hij stemde er uit idealisme mee in dat het iconische nummer ‘Heroes’ werd gebruikt in de Oscarwinnende documentaire film The Cove uit 2009. ‘Heroes’ werd daarmee het lijflied van de wereldwijde protestbeweging tegen de dolfijnenslacht in Taiji.

David Bowie
Muurschildering | Foto: Thierry Ehrmann/Flickr

Behalve de toestemming van David Bowie om het nummer te gebruiken in de aftiteling van The Cove heeft hij er ook alles aan gedaan om de kosten van de licentie zo laag mogelijk te houden. Normaliter worden er voor auteursrechten tienduizenden euro’s gevraagd door artiesten, maar voor het gebruik van ‘Heroes’ hoefden de filmmakers relatief slechts een schijntje te betalen.

Het nummer ‘Heroes’ is zo toepasselijk vanwege de tekst over het kunnen zwemmen als dolfijnen:

“I, I wish you could swim
Like the dolphins, like dolphins can swim
Though nothing,
nothing will keep us together
We can beat them, for ever and ever
Oh we can be Heroes,
just for one day”

Aangrijpend
The Cove gaat over de vreselijke dolfijnenslacht in Taiji, Japan. Het is een aangrijpend document waarin één van de wreedste taferelen op aarde wordt blootgelegd. Iedereen kent wel de beelden van het bloedrode water in de baai (the cove) waar de dolfijnen hun droevige einde vinden. De dieren worden gedood voor hun vlees, dat nog altijd aftrek vindt op de Japanse markt. Maar er worden ook dolfijnen gevangen om verkocht te worden aan zeeparken en dolfinaria wereldwijd.

Dat David Bowie begaan was met het lot van dolfijnen en walvissen bleek al in 1972, toen hij met The Spiders From Mars een van de hoofdacts was tijdens het Friends of the Earth Save the Whale Benefit Concert in Londen.

Demonstratie
Ook op dit moment is de dolfijnenmoord bij Taiji in volle gang, die ieder jaar tussen september en maart plaatsvindt. Alleen al in de eerste dagen van dit jaar zijn er zo’n 140 dolfijnen afgeslacht. Daartegen wordt morgen, 16 januari, in Londen gedemonstreerd door duizenden dierenliefhebbers. Uit dankbaarheid en als eerbetoon aan David Bowie zal het lied ‘Heroes’ door alle aanwezigen gezongen worden. Een waardig strijdlied tegen de afschuwelijke wreedheden die de dolfijnen in Taiji moeten ondergaan. Organisator Nicole Venter:

“Het wordt een massaal eerbetoon aan David Bowie, zonder dat het een circus wordt, want we doen het voor de dolfijnen. David was een enorme dierenliefhebber en zoals velen gefascineerd door dolfijnen. Hij had zelfs een tatoeage van een dolfijn.”

PR-nachtmerrie
Ric O’Barry, van oorsprong de trainer van Flipper, hoofdpersoon in The Cove en oprichter van Ric O’Barry’s Dolphin Project zal niet aanwezig zijn in Londen, want hij is morgen in Taiji. Eerder liet hij weten:

“‘Heroes’ gaat meerdere malen ten gehore gebracht worden. En hard ook. De Japanse regering zal het heel moeilijk krijgen met deze PR-nachtmerrie.”

De demonstratie in Londen begint om 12 uur lokale tijd op Cavendish Square, waarna er een protestmars is naar de Japanse ambassade op Piccadilly. De verwachte vertrektijd van de mars vanaf Cavendish Square is 13 uur.

Bekijk hieronder het slot van The Cove, met daarin het evenzo legendarische ‘Heroes’:

Bronnen: takepart.com, express.co.uk, Max Gomes/YouTube ©PiepVandaag.nl Bart van Riel