In het Utrechtse Eemnes is een merrie het afgelopen weekend zo ernstig mishandeld dat een dierenarts het dier moest laten inslapen. Opnieuw is een paard het slachtoffer geworden van een paardenbeul, en ook ditmaal betrof het ernstige verwondingen rond de geslachtsdelen.

paardenbeul
Foto: Pixabay

Volgens de politie heeft de mishandeling ergens tussen vrijdagavond en zaterdagochtend plaatsgevonden. Het paard stond in een weiland, maar werd door de 25-jarige eigenaar gevonden in een sloot. De brandweer werd erbij gehaald om de merrie uit het water te halen, waarna de dierenarts de verwondingen ontdekte. Deze waren, net als bij eerdere paardenmishandelingen, aangebracht  met een scherp voorwerp.

Mogelijk dezelfde dader
Het is de zoveelste mishandeling van een paard of pony in de afgelopen twee jaar. Hoewel er meldingen uit het hele land komen van vrijwel identieke ernstige verwondingen is de zaak in Eemnes opvallend, omdat de paardenbeul(en) nu meerdere malen in dezelfde regio toegeslagen heeft/hebben. Eerdere gevallen vonden plaats in Soest, Bunschoten, Amersfoort, Nijkerk en Leusden.

Twee jaar geleden werden de eerste mishandelingen gemeld in het Gelderse Malden en Groesbeek. De paarden hadden dezelfde soort verwondingen. Eind oktober 2013 werden dergelijke mishandelingen ontdekt bij paarden in Noord-Holland. Vervolgens waren er incidenten in Oost-Brabant, Midden-Nederland en Limburg. Ook zijn er gevallen bekend in de grensstreken met België en Duitsland. Tot op heden is er nog niets bekend over de dader(s).

In het programma ‘‘Opsporing Verzocht’ werd vorig jaar juni aandacht besteed aan de zware paardenmishandelingen. Er zijn nu bijna 90 ernstige mishandelingen bekend en in een aantal gevallen is mogelijk dezelfde dader verantwoordelijk.

Getuigen
Mensen die getuigen waren van, of andere informatie hebben over paardenmishandelingen worden dringend verzocht contact op te nemen met de politie:

Algemeen nummer: 0900-8844
Criminele Inlichtingen Eenheid: 079-3458999
Meld misdaad anoniem: 0800-7000
Dierenpolitie: 144

De politie adviseert paardeneigenaren hun paard zonder halster in de wei te zetten, zodat het voor de paardenmishandelaar lastiger is het paard vast te houden.

Bron ©PiepVandaag.nl Bart van Riel