In Leusden is vorige week dinsdag bij Manege de Vier Hoeven een aantal merries ernstig mishandeld. Een van de dieren had steekwonden aan haar geslachtsdeel. Zowel de stalhouder als de dierenarts hebben aangifte gedaan bij de politie.

paardenbeul
Foto: Pixabay

De eigenaren van de manege zijn enorm geschrokken toen ze de paarden vorige week van het land haalden. Een kind dat aanwezig was op de manege ontdekte dat een van de  dieren zat onder het bloed zat. Daarop brak de paniek uit, aldus een van de manege-eigenaren:

“Je wilt die kleintjes toch het liefste overal bij weghouden. Ze waren vreselijk geschrokken.”

Een dierenarts werd ingeschakeld en deze kwam tot de conclusie dat de verwondingen zijn toegebracht met een scherp voorwerp. De eigenaresse van het paard:

“Zeker nu het begint te helen, worden die sporen steeds duidelijker. We staan al een paar dagen doodsangsten uit. Als ik aan de mishandelde paarden denk, krijg ik direct kippenvel.”

Bewakingscamera’s
Uit voorzorg stonden de paarden ‘s nachts al geruime tijd op stal. Dat heeft klaarblijkelijk niet mogen baten want de paardenbeul heeft op klaarlichte dag toegeslagen. Op het terrein van de manege zijn bewakingscamera’s geplaatst. Volgens de manegehouder moet de dader geweten hebben hoe het terrein bewaakt wordt. Op de beelden van de camera’s is niets te zien omdat de paardenbeul precies in de dode hoek te werk is gegaan:

“Ik ben ervan overtuigd dat hij eerder de omgeving is komen verkennen.”

Dezelfde dader?
Vorig jaar juni werd in het programma ‘Opsporing Verzocht’ aandacht besteed aan de zware paardenmishandelingen die het afgelopen jaar verspreid over heel Nederland zijn voorgevallen. De dieren worden in veel gevallen met een scherp voorwerp bewerkt. Er zijn meer dan 86 zware mishandelingen bekend. In een aantal gevallen is mogelijk dezelfde dader verantwoordelijk.

Twee jaar geleden werden de eerste mishandelingen gemeld in het Gelderse Malden en Groesbeek. De paarden hadden dezelfde soort verwondingen. Eind oktober 2013 werden dergelijke verwondingen ontdekt bij paarden in Noord-Holland. Vervolgens werden incidenten in Oost-Brabant, Midden-Nederland en Limburg gemeld. Ook zijn er gevallen van paardenmishandeling bekend in de grensstreken met België en Duitsland. In het gebied rond Leusden hebben gelijksoortige mishandelingen plaatsgevonden in Nijkerk, Amersfoort en Soest.

Informatie
Mensen die informatie hebben over de paardenmishandeling worden dringend verzocht contact op te nemen met de politie:

Algemeen nummer: 0900-8844
Criminele Inlichtingen Eenheid: 079-3458999
Meld misdaad anoniem: 0800-7000
Dierenpolitie: 144

Bron ©PiepVandaag.nl