Afgelopen juni berichtte PiepVandaag.nl al over het vijfjarig onderzoeksproject TREE (TRansfer, Exposure, Effects) in het zogenaamde vervreemdingsgebied (zone van 30 kilometer om de centrale) bij Tsjernobyl, waar zich in 1986 een enorme ramp voltrok toen kerncentrale Tsjernobyl ontplofte. TREE doet daar onderzoek naar de gevolgen en risico’s van blootstelling aan straling voor mens en dier.

Tsjernobyl
Verlaten huis Tsjernobyl | Foto: slawojar 小山 [GFDL or CC-BY-SA-3.0], via Wikimedia Commons
Zij plaatsten daartoe 84 camera’s die een gedetailleerde inkijk hebben gegeven in de wereld van de daar in het wild levende dieren. De camera’s hebben prachtige beelden opgeleverd van onder andere Przewalskipaarden, vossen, lynxen en wolven. Zo’n 10.000 foto’s toonden aan dat het gebied een rijke diversiteit aan wilde dieren kent.

Nieuw onderzoek en tellingen onder leiding van professor Jim Smith, verbonden aan de universiteit van Portsmouth, beamen dat het wild in de regio van het rampgebied inderdaad weer rijk vertegenwoordigd is. De resultaten en conclusie van dat onderzoek verschenen begin deze week in Current Biology. Het aantal herten, wilde zwijnen en wolven ligt zelfs veel hoger dan voor de ramp met de kerncentrale en kan zich inmiddels meten met volwaardige natuurreservaten. Smith benadrukt wel dat de grote aantallen “niet betekent dat straling goed is voor het wild”.

Mensen schadelijker dan straling

Smith:

“Het is heel waarschijnlijk dat er nu meer wilde dieren in Tsjernobyl leven dan voor het ongeluk. Dat betekent niet dat straling goed is voor de dieren, maar dat de effecten van mensen zoals jagen, landbouw en bosbouw veel slechter zijn”.

Relatief gezien wonen er in het gebied, dat te maken heeft met radioactieve straling rond Tsjernobyl net zoveel herten en wilde zwijnen als in natuurreservaten, zonder stralingsgevaren en -gevolgen in de regio. De vertegenwoordiging van wolven is zelfs zeven keer groter dan in die andere reservaten. Ook nam de populatie elanden in Tsjernobyl toe, terwijl in de rest van Wit-Rusland sprake was van afname.

Eland
Eland | Foto: Wikimedia Commons

De inzichten van het onderzoek gaan onder andere bijdragen aan het inschatten van de gevolgen voor flora en fauna in een ander kernrampgebied, Fukushima. Smith:

“Deze unieke gegevens laten zien dat een breed scala aan diersoorten gedijt nabij de plek waar een kernramp heeft plaatsgevonden en illustreren hoe veerkrachtig populaties wilde dieren kunnen zijn wanneer ze bevrijd worden van de door de mens uitgeoefende druk”.

Smith en zijn team hebben niet gekeken naar de algemene gezondheid van individuele dieren. Om een uitspraak te kunnen doen over de gezondheidseffecten van straling op individuele dieren is veel meer onderzoek hard nodig, ook naar bijvoorbeeld insecten en vogels.

Hieronder twee interessante documentaires over de wilde dieren van Tsjernobyl.

Wolves in Chernobyl dead zone

Chernobyl reclaimed: An animal takeover (2007)

Bronnen: BBC.com, RD.nl, Scientias.nl, Trouw.nl & DeMorgen.be ©PiepVandaag.nl