Vorige week zijn deskundigen uit verschillende landen en disciplines in Den Haag samengekomen om te praten over de bestrijding van de illegale handel in en jacht op wilde dieren. “Er moet een einde komen aan de straffeloosheid die heerst op dit gebied”, aldus een verklaring van de partijen.

Wildlife Justice Commission
Screenshot website WJC

Op deze eerste conferentie van de Wildlife Justice Commission waren onder andere economen, natuurbeheerders, bestuurders maar ook bestrijders van financiële en georganiseerde criminaliteit aanwezig.

“De complexe aard van deze criminaliteit vereist internationale samenwerking op nieuwe en creatieve manieren die de bekende blokkades doorbreken”, aldus Sam Muller, directeur van de commissie.

In de illegale handel in wilde dieren gaat naar schatting jaarlijks zo’n 23 miljard dollar om. De handel wordt bedreven door zeer geavanceerde criminele, internationale netwerken die vaak ook betrokken zijn bij onder andere witwassen, corruptie, fraude en belastingontduiking. Een voorbeeld is de Gourma-regio in Mali waar olifanten leven, en ook terreurbeweging al-Qaida heerst. Behalve het terroriseren van de bevolking houdt al-Qaida zich ook bezig met het stropen en verhandelen van illegaal ivoor, waarmee geld voor wapens wordt verkregen.

Nederland

Volgend jaar februari organiseert Nederland de eerste internationale conferentie over de jacht op wilde dieren. Dat liet staatssecretaris Sharon Dijksma weten.

“Stropers die jagen op neushoorns en olifanten worden met de komst van deze nieuwe commissie zelf opgejaagd. Nederland helpt op deze manier stropen te stoppen. Tijdens de internationale conferentie slaan landen de handen ineen om iconische dieren die niet van de wereld mogen verdwijnen te beschermen”.

De Wildlife Justice Commission is een intiatief van onder andere het Wereld Natuur Fonds (WNF). Dankzij een schenking van de Postcode Loterij kon het WNF, samen met partners, vorig jaar februari het Wildlife Justice Commission (WJC) opzetten in Den Haag. De WJC bestaat uit een internationaal team van juristen en andere specialisten, met als doel het in kaart brengen van illegale netwerken en bewijslast delen met aanklagers in Afrika en Azië.

Daarnaast zal de commissie internationale publieke druk uitoefenen op de nationale autoriteiten om daders van wildlife criminaliteit op te pakken en te berechten. Het WNF kan wereldwijd miljoenen mensen mobiliseren en invloedrijke mensen inzetten bij hun acties.

Bron: NU.nl ©PiepVandaag.nl