Staatssecretaris Sharon Dijksma zal voorlopig geen extra maatregelen nemen tegen de illegale puppyhandel. D66, de Partij voor de Dieren en de PvdA vroegen Dijksma dinsdagmiddag of de NVWA meer actie kan ondernemen. Diverse dierenartsen pleitten hier eerder ook al voor.

Puppy - illegale puppyhandel
Foto: Unsplash.com

De provincie Noord-Brabant is het Nederlandse centrum van de illegale handel in honden. De dieren worden onder erbarmelijke omstandigheden – veelal in Oost-Europa – gefokt en naar Nederland gesmokkeld. Onwetendheid van Nederlanders houdt deze malafide puppyhandel in stand: veertig procent van de Nederlandse hondenbezitters zegt niet te weten waar je op moet letten om na te gaan of een hond verantwoord is gefokt of afkomstig is uit de malafide hondenhandel. Dit bleek uit een representatieve enquête van Peil.nl, juni van dit jaar, in opdracht van World Animal Protection. Naar schatting worden jaarlijks tot wel zeventigduizend puppy’s vanuit Oost-Europa naar Nederland gesmokkeld en te koop aangeboden.

Verschillende media, waaronder Omroep Brabant en recentelijk het TV-programma Zembla, hebben aandacht besteed aan de illegale puppyhandel. Omroep Brabant heeft zelfs een speciale website gelanceerd. Verder houden vier inspecteurs van de NVWA de handel in de gaten, zo meldt Omroep Brabant.

Dijksma wil pas begin volgend jaar kijken of er extra maatregelen nodig zijn om de illegale puppyhandel aan te pakken. Ze wil afwachten of de Europese Unie actie onderneemt. Tevens vraagt zij zich af of de NVWA wel meer kán doen. Zij is van mening dat de bestrijding van de malafide hondenhandel een taak is van de politie, omdat de handel vaak verweven is met andere vormen van criminaliteit.

Bron: OmroepBrabant.nl ©PiepVandaag.nl Monique van Dijk Armor