Het klinkt als science fiction, maar toch is het waar: op maandag 5 augustus presenteert professor Mark Post van de Universiteit Maastricht in Londen kweekvlees: het eerste eetbare vlees dat gekweekt is in een laboratorium.

kweekvlees
Petrischaaltje | Foto Credit: kaibara87 via Compfight cc

Vlees groeit in schaaltjes

Dierlijke stamcellen worden in petrischaaltjes (in-vitro) verveelvoudigd en gekweekt tot vlees dat geschikt is voor consumptie. Deze kweekmethode zou een positief effect kunnen hebben op wereldproblematiek als de enorme milieuverontreiniging door de massale vee-industrie, het daarmee gepaard gaande dierenleed en de voedselschaarste die naar verwachting alleen maar toe zal nemen.

Eet smakelijk?

De ontwikkeling van kweekvlees is nog in een beginstadium, maar de tot nu toe geteste burgers zouden volgens Mark Post ‘redelijk‘ smaken. Eén kweekburger bestaat uit zo’n 20.000 reepjes gekweekt runderspierweefsel. Na de presentatie in augustus worden de labburgers bereid en kunnen aanwezige geïnteresseerden proeven. Het (kostbare) onderzoek van professor Post wordt gefinancierd door de Nederlandse regering en een anonieme sponsor.

Bron: Quest.nl ©PiepVandaag.nl  Angelique Lagarde