De Amerikaanse staat Californië heeft een wet ingevoerd die het fokken van orka’s in gevangenschap verbiedt. Ook orkashows worden officieel verboden. Een geweldige overwinning voor de dieren en hun beschermers die jarenlang hebben gestreden voor een verbod.

orkashows
Een orka met slijm rond de ogen | Foto: PETA

Jerry Brown, gouverneur van Californië, ondertekende dinsdag een wet die een einde maakt aan de orkashows in SeaWorld in San Diego. Ook fokprogramma’s moeten worden stopgezet. Er is echter wel een uitzondering in de wet: het fokken van orka’s voor wetenschappelijk onderzoek. Wie toch nog orka’s kweekt in gevangenschap of shows met orka’s opzet, kan een boete krijgen tot 100.000 dollar.

SeaWorld kwam in een zeer slecht daglicht te staan na de documentaire Blackfish. In deze documentaire deden oud dolfijn- en orkatrainers een boekje open over de industrie. Bert van Straten schreef eerder een columnbijdrage over deze aangrijpende ervaring.

Naast het park in San Diego heeft SeaWorld ook nog parken in onder andere Orlando (Florida) en San Antonio (Texas). In deze staten geldt helaas geen verbod voor shows en fokprogramma’s met orka’s in gevangenschap.

Bron ©PiepVandaag.nl Monique van Dijk Armor