Vorig weekend zijn 150 vogelaars er ’s nachts op uit getrokken om de karakteristieke crex-crexroep vanuit kerngebieden van de kwartelkoning waar te nemen. Deze soort komt niet alleen in het rivierengebied voor, ook in beekdalen in het noorden en oosten van het land en op akkers in Flevoland en Groningen wordt de vogel gezien.

Kwartelkoning Crex-crex
Foto: Wikimedia Commons

Vooral in de nacht laten mannetjes hun roep vanuit hooiland en kruidenrijke ruigtes horen. De karakteristieke roep van het mannetje is bedoeld om vrouwtjes te lokken en andere mannetjes  uit de buurt te houden. De roep werd dit jaar ruim 200 keer waargenomen, bijna 100 keer meer dan vorig jaar. Het grootste deel van de waarnemingen (zo’n driekwart) werd gedaan in Gelderland, Overijsel en Flevoland. Drenthe, Groningen en Friesland, die vorige jaren de helft van de populatie herbergden, bleven achter. Het weer is een mogelijke oorzaak van dit verschil; in de vestigingsperiode mei en begin juni was het in het noorden van ons land vrij droog, terwijl het midden veel natter was. Dit heeft invloed op beschikbaar voedsel (wormen, slakken en andere insecten) en op de grasgroei (de vogels houden van lang gras). Door het wisselvallige weer is ook het hooiland later gemaaid.

Natuurbeheerders en boeren zijn gevraagd om op plaatsen waar de vogel is gehoord het maaien uit te stellen. Indien u een Kwartelkoning waarneemt, kunt us dit melden op de volgende website: www.kwartelkoning.nl

Bekijk hieronder het bijzondere filmpje van een Kwartelkoning:

Bron ©PiepVandaag.nl Gijsbert van Gils