Populaire magazines en kranten koppen unaniem dezelfde titel ‘Koop geen mopshond meer’ naar aanleiding van een recent Brits onderzoek. Hieruit blijkt dat mopshonden door hun uiterlijke kenmerken een leven lang lijden.

mopshonden
Onderzoek: mopshonden lijden hun leven lang | Foto: Pixabay

De Britse professor Dan O’Neill, hoofddocent epidemiologie van gezelschapsdieren aan het Royal Veterinary College van de Universiteit London, heeft onlangs een studie gepubliceerd waarbij meer dan 16.000 mopshonden zijn onderzocht in het Verenigd Koninkrijk. Uit dit onderzoek blijkt dat het ras maar liefst vijftig keer meer risico loopt op ernstige tot levensbedreigende gezondheidsproblemen. Significant is gebleken dat een mopshond een kortere levensduur heeft door de specifieke uiterlijkheden die de hond zo populair maakt. Het onderzoek stelt vast dat de mopshond niet langer als een ‘typische hond’ kan worden beschouwd vanuit het gezondheidsperspectief. Er is dringend actie nodig om het hoge aantal gezondheidsproblemen te verminderen die verband hebben met het ras. O’Neill vertelde tegen de Britse krant The Telegraph:

“We hebben een lijst opgesteld met de belangrijkste lichaamsfuncties van honden. Zo moeten honden bijvoorbeeld kunnen knipperen met de ogen. Het lijkt basaal, maar veel mopsen kunnen dat niet. Een hond moet ook kunnen zitten en slapen zonder continu te snurken of naar adem te moeten happen, en een huid hebben die niet gespleten is. Mopshonden hebben gewoonweg niet de basisfuncties die van een hond worden verwacht. Hun gezondheidsbehoefte is zoveel groter dan die van andere honden en extreem fokken betekent dat die problemen alleen maar toenemen.”

Gezondheidsproblemen

De onderzoekers hebben een lijst samengesteld van de meest voorkomende aandoeningen bij mopshonden en andere rassen. Hieruit blijkt dat mopshonden 57,5 procent meer risico hebben op gezondheidsmankementen dan andere honden. Op 23 van de 40 meest voorkomende gezondheidsproblemen die bij de blaffende viervoeters voorkomen, hebben de mopshonden bijna twee keer zoveel kans op een gezondheidsprobleem. Het Brachycephaal Syndroom -een complex van aandoeningen aan de voorste luchtwegen – geeft het hoogste risico bij mopshonden. Het ras heeft bijna 54 keer meer kans op deze aandoening. Dit weerspiegelt de veel voorkomende ademhalingsmoeilijkheden die opdoemen bij rassen met een extreem platte snuit. In vergelijking met andere honden hebben de mopshonden vaker last van: vernauwde neusgaten, oogzweren, huidplooi-infecties, oorafscheiding, allergische huidaandoening, schurft, behouden van melktanden en obesitas.

Schattig is ernstig

De mopshond komt van oorsprong uit China, dat bekend staat om ‘Multum in Parvo’ – een Latijns kernspreuk dat staat voor veel hond in een klein lichaam, en meer dan waarmaakt. Hierdoor is dit ras in de afgelopen decennia enorm populair geworden om het ‘schattige’ voorkomen. De platte neus, uitpuilende ogen, gerimpelde huid en de neiging tot obesitas zijn helaas allemaal kenmerken die het ras zo geliefd maakt. Tegelijkertijd zorgen deze eigenschappen juist voor de ernstige gezondheidsproblemen. Dr. O’Neill:

“Hoewel enorm populair als huisdier, weten we nu dat verschillende ernstige gezondheidsproblemen verband houden met de extreme lichaamsvorm van mopshonden die veel mensen zo schattig vinden. Het is nu tijd dat we ons richten op de gezondheid van de hond in plaats van de grillen van de eigenaar wanneer we kiezen welk type hond we willen bezitten.”

Groeiend aantal ‘designer puppy’s’ gesmokkeld

Niet meer kopen

Een conclusie uit dit onderzoek is dat veel mopshonden lijden aan een ernstig aangetaste gezondheid en welzijn vanwege de extreme lichaamsvormen dat een liefhebber van dit ras verwacht. Om de mopshonden betere opties voor de gezondheid en welzijn te kunnen geven, dienen de lichaamsvormen die typerend voor deze dieren zijn, te moeten worden aangepast. Denk aan een meer gematigde en minder extreme conformatie in tegenstelling tot het selecteren op de specifieke kenmerken zoals een kortere snuit. Echter geven de experts van het onderzoek een eenduidig advies aan het publiek:

“Denk na en stop met het kopen van honden met een platte snuit.”

Bronnen:

©AnimalsToday.nl Jessica Slotman