Met 10 tegen 8 stemmen in de gemeenteraad is de komst van het omstreden nieuw aan te leggen roofvogelpark in Bunschoten van de baan. AnimalsToday besteedde onlangs aandacht aan dit ‘circus met wilde dieren’, wat bijna voet aan de grond kreeg.

Geen roofvogelpark in Bunschoten
Geen roofvogelpark in Bunschoten | Foto: publiek domein

De gemeente Bunschoten leek eerst overstag te gaan en goedkeuring te geven. Door het roofvogelpark een ‘educatief centrum’ te noemen omzeil je handig de wet, maar 45 bezwaarschriften van vogelliefhebbers en deskundigen op (roof)vogelgebied hebben kunnen voorkomen dat het roofvogelpark in Bunschoten er komt. Een van de tegenstanders reageerde verheugd:

“Zaak gewonnen, in Bunschoten geen Roofvogelpark, 🎉🎉💪💪, CU en VVD tegen (10 leden), CDA-SGP en Christelijke Arbeiders Partij voor (8 leden). Geweldige overwinning voor de weidevogels, Smient etc. en de Natuur in z’n Algemeenheid 🎉🔝🍻🍻 “

In het park zou een groot aantal roofvogels gedwongen worden om op het demonstratieveld als artiest te werken: arenden, caracara’s, gieren, haviken, uilen en valken. Ook zou dit project significante effecten hebben op de twee aangrenzende grote weidevogelreservaten Arkemheen en Eemland. Roofvogels hebben een sterke uitwerking op weidevogels, zelfs als stip aan de horizon.

Folder Roofvogels en uilen zijn niet voor de show (pdf)

Feit blijft wel dat de betreffende roofvogels tot hun volgende ‘optreden’ bij evenementen helaas in gevangenschap leven, onder dieronvriendelijke omstandigheden en zonder de mogelijkheid om hun natuurlijke gedrag te vertonen. Welbeschouwd zijn roofvogelshows circusacts met wilde dieren en dat is volgens de Nederlandse wet verboden. Roofvogels horen in de vrije natuur!

Bronnen:

Roofvogelpark Bunschoten ‘de volgende leugen’

©AnimalsToday.nl Marianne Miltenburg