Op 11 maart 2011 werd Japan getroffen door een aardbeving, waarop een flinke tsunami volgde. Dit resulteerde vervolgens in een nucleaire ramp.  Vandaag de dag is de regio in een straal van 20 kilometer rondom Fukushima afgesloten. De dorpen zijn door mensen verlaten, soms halsoverkop, daarbij hun huisdieren achterlatend.

De achtergelaten dieren van Fukushima
De achtergelaten dieren van Fukushima | Foto: Yasusuke Ota | Minisama stad. Ik noemde het kleine teckeltje dat bij de door de tsunami verwoeste dijk bleef, ‘Kurumi’. We hebben verschillende malen geprobeerd om haar te redden, maar in September kwam het nieuws dat ze overleden was.

Recent zijn wetenschappers erachter gekomen dat de honden die zijn achtergelaten nog veel meer hebben geleden dan honden die “gewoon” verlaten zijn. Honden maken een gelaten indruk, waren minder fel tegen vreemden en daarbij veel minder aanhankelijk naar verzorgers.

Het stresshormoon cortisol was bij de zogenaamde Fukushimahonden vijf tot tien keer hoger. Zelfs na tien weken in de opvang vertoonden de honden afwijkend gedrag. Alles wijst erop dat de honden lijden aan het posttraumatische stressyndroom. Onduidelijk is of de aardbeving, het lang uitblijven van hulp of het plotseling verlaten worden door alle mensen de belangrijkste oorzaak is.

EenVandaag besteedde afgelopen dinsdag aandacht aan de achtergebleven huisdieren van Fukushima.

En alleen nog dit weekend is de indrukwekkende tentoonstelling De verlaten dieren van Fukushima te zien van fotograaf Yasusuke Ota.

Bron: Nu.nl ©PiepVandaag.nl