Vorige maand stierf een kangoeroe en raakte een andere gewond in een dierentuin in Fuzhou, in het oosten van China, nadat bezoekers stenen gingen gooien om de rustende kangoeroes in beweging te krijgen. Het nieuws werd afgelopen week naar buiten gebracht door het lokale nieuwsmedium Haixa Metropolis News. Volgens een parkmedewerker gebeurt het vaker dat bezoekers dieren met stenen bekogelen, omdat ze slapende dieren niet vermakelijk vinden.

steniging
Foto: video still

Een dierenarts van het park, die alleen bij haar voornaam – Chen – genoemd wil worden, vertelt aan The Paper:

“Enkele van ons zagen de bezoekers stenen naar de kangoeroes gooien en hebben geprobeerd dit te stoppen. De bezoekers gaven daar geen gehoor aan.”

Interactie met kangoeroes
Om de bezoekers de kans te geven de kangoeroes van dichtbij mee te maken is er enkel een houten hek van ruim een meter hoog om het verblijf geplaatst. De afstand van de bezoekers tot de plaats waar de kangoeroes rusten is maar zo’n 5 meter. Een parkmedewerker vertelt dat de kangoeroes gedurende de dag het meest actief zijn rond voedertijd. Dat is tussen 8 en 10 uur ’s ochtends en tussen 3 en 5 ’s middags. Na het eten rusten de kangoeroes en zoeken ze het liefst beschutting onder een boom. Het parkbeheer is ontsteld over de manier waarop bezoekers de dieren behandelen en roept op om met liefde en respect om te gaan met de dieren.

Ernstig gewond na steniging
Chen vertelde aan een verslaggever van het managementbureau van Fuzhou Zoo dat om het verblijf heen grote stenen (zowel bakstenen als stukken rots) liggen met scherpe randen en tenminste één bezoeker de moederkangoeroe hiermee bekogeld heeft, teneinde deze te wekken en te laten springen. De kangoeroe overleefde in eerste instantie de gruwelijke steniging, maar bleef versuft achter en kwam niet in beweging. Chen heeft met een team gespecialiseerd personeel de kangoeroe onderzocht. De poot van de kangoeroe was zwaar beschadigd en hing deels los. Beelden van de gewonde kangoeroe zijn hier te bekijken. Let wel: kan als schokkende worden ervaren.

Chen vertelt:

“Het was duidelijk dat de kangoeroe extreem pijn leed, maar we konden niet duidelijk vaststellen wat de pijn veroorzaakte.”

Omdat er op dat moment geen ander – uitwendig – letsel werd gevonden is de wond schoongemaakt en verzorgd en een infuus aangelegd, opdat de kangoeroe kon aansterken. Helaas overleed het 12-jarig vrouwtje een dag later.

Necropsie (autopsie op een dier) wees uit dat de kangoeroe overleden is aan ernstige interne bloedingen, waarschijnlijk ten gevolge van de steniging.

Kort daarop 5-jarig mannetje gestenigd
Een paar weken later gebeurde hetzelfde. Een bezoeker gooide een zware steen naar een 5-jarig mannetje. Deze raakte daardoor gewond, maar de verwondingen waren gelukkig niet ernstig.

Een parkmedewerker vertelt dat het park wel actie ondernomen heeft, maar tot dusver tevergeefs:

“Een aantal volwassen bezoekers zag de slapende kangoeroes en namen stenen om naar ze te gooien. Zelfs nadat we alle stenen rondom het verblijf hadden verwijderd gingen de bezoekers elders op zoek naar stenen. Het is weerzinwekkend.”

Correspont Bill Birtles voor Australian Broadcasting Corporation op Twitter over het incident met foto’s van de beelden die in de Chinese media zijn verschenen.

Dieren dupe van ontverantwoord gedrag
Door het verlies van de moederkangoeroe zijn er nog maar 3 kangoeroes over in het park die naar verluidt sindsdien veel met elkaar vechten. Een woordvoerder van Fuzhou Zoo vertelt een verslaggever van Haixa Metropolis News dat het regelmatig gebeurt dat dieren in het park de dupe worden van onverantwoord gedrag van bezoekers.

“Vooral na vakanties, als er veel toeristen het park hebben bezocht, zijn er veel primaten en beren die met gastro-intestinale (maag-darm) problematiek kampen. Dit is het gevolg van bezoekers die, hoewel het verboden is, eten laten slingeren of naar de dieren gooien. Het gaat dan vaak om energierijk voedsel als brood en gebak, wat voor de dieren erg ongeschikt is en waar ze ziek van kunnen worden. Daarnaast is het voorgekomen dat sommige toeristen mineraalwater aan nijlpaarden voeren, waarbij regelmatig de flessen ofwel in de bek van de nijlpaard of in het omringende water belanden.”

Fuzhou Zoo wil camerabewaking
Fuzhou Zoo verklaart de incidenten te hebben gemeld bij hogere autoriteiten en heeft verzoek ingediend om high-definition beveiligingscamera’s in het park te installeren. Een monitoringssysteem als deze maakt het voor het parkbeheer en de medewerkers gemakkelijker bezoekers in de gaten te houden en ongehoord gedrag, dat schade toe kan brengen aan dieren, op een effectieve manier te kunnen aanpakken en bijtijds te kunnen stoppen.

Slechte reputatie Chinese dierentuinen
De New York Times bericht dat Chinese dierentuinen wereldwijd regelmatig media-aandacht verkrijgen vanwege de barre leefomstandigheden en de slechte zorg voor de dieren. Veel Chinese dierentuinen staan sinds lange tijd bekend om hun krappe, kale verblijven. Vooral in grotere steden werken dierentuinen aan het verbeteren van de leefomstandigheden voor dieren, als gevolg van groeiende wereldwijde ophef over de mishandeling van de dieren die daar gehouden worden.

Medewerkers van Fuzhou Zoo vertellen dat het al langer bekend was dat bezoekers stenen gooien naar de dieren, onder andere naar struisvogels. Het nieuws over de dood van de moederkangoeroe vorige maand ontketende wederom wereldwijd een uitbarsting van ontzetting over de behandeling van dieren in Chinese dierentuinen en de gewoonten van sommige bezoekers om objecten en voedsel naar dieren te gooien, in de hoop de aandacht van de dieren te trekken.

Fuzhou Zoo hoopt met betere beveiliging en strenger toezicht de dieren beter te kunnen beschermen en roept bezoekers op respectvoller met de dieren om te gaan.

Bronnen: New York TimesHaixa Metropolis News ©AnimalsToday Rianne Kingma