In 2017 hebben inspecteurs van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) 350 controles uitgevoerd op varkensboerderijen. Bij 104 van die controles werden onregelmatigheden zoals te weinig water, geen stro, geen drinkwater, zieke of vastgebonden varkens geconstateerd. In 39 gevallen werd er een boete opgelegd door het NVWA.

Knorhof (straathof)
Foto: Varkens in Nood

In de brief die minister Schouten van Landbouw vorige week naar aanleiding van het rapport ‘Ziek van intensieve veehouderij’ van Varkens in Nood aan de Tweede Kamer stuurde blijkt dat de hoogst opgelegde boete vorig jaar slechts een schamele 4.500 euro bedroeg.

Bij het door Varkens in Nood in februari van dit jaar gepubliceerde rapport horen ook afschuwelijke undercoverbeelden die zijn gemaakt in varkenstallen in Limburg en Brabant. Op die beelden zijn zieke en kreupele varkens gezien. De minister schrijft dat zij is geschrokken van deze beelden, maar niet weet in hoeverre de beelden representatief zijn. De NVWA heeft op de betreffende boerderijen een inspectie uitgevoerd. Uit de brief valt niet op te maken wat de inspecteurs op deze boerderijen hebben aangetroffen.

Volgens minister Schouten is iedere veehouder:

“primair verantwoordelijk voor een goede zorg van zijn of haar dieren, dus ook voor zieke dieren en voor de aanpak van diergezondheidsproblemen op het bedrijf. Dat is ook in wetgeving vastgelegd.”

Dat niet iedere varkensboer slaagt in het juist naleven van de wet blijkt wel uit het aantal geconstateerde onregelmatigheden en opgelegde misstanden. Bijna 30% van de gecontroleerde varkenshouders had zijn of haar zaken niet goed op orde.

Bron: NOS.nl en Tweede Kamer ©AnimalsToday.nl Lianne Raat