NVWA deelde afgelopen jaar 39 boetes uit aan varkenshouders

In 2017 hebben inspecteurs van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) 350 controles uitgevoerd op varkensboerderijen. Bij 104 van die controles werden onregelmatigheden zoals te weinig water, geen stro, geen drinkwater, zieke of vastgebonden varkens geconstateerd. In 39 gevallen werd er een boete opgelegd door het NVWA.

Knorhof (straathof)

Foto: Varkens in Nood

In de brief die minister Schouten van Landbouw vorige week naar aanleiding van het rapport ‘Ziek van intensieve veehouderij’ van Varkens in Nood aan de Tweede Kamer stuurde blijkt dat de hoogst opgelegde boete vorig jaar slechts een schamele 4.500 euro bedroeg.

Bij het door Varkens in Nood in februari van dit jaar gepubliceerde rapport horen ook afschuwelijke undercoverbeelden die zijn gemaakt in varkenstallen in Limburg en Brabant. Op die beelden zijn zieke en kreupele varkens gezien. De minister schrijft dat zij is geschrokken van deze beelden, maar niet weet in hoeverre de beelden representatief zijn. De NVWA heeft op de betreffende boerderijen een inspectie uitgevoerd. Uit de brief valt niet op te maken wat de inspecteurs op deze boerderijen hebben aangetroffen.

Volgens minister Schouten is iedere veehouder:

“primair verantwoordelijk voor een goede zorg van zijn of haar dieren, dus ook voor zieke dieren en voor de aanpak van diergezondheidsproblemen op het bedrijf. Dat is ook in wetgeving vastgelegd.”

Dat niet iedere varkensboer slaagt in het juist naleven van de wet blijkt wel uit het aantal geconstateerde onregelmatigheden en opgelegde misstanden. Bijna 30% van de gecontroleerde varkenshouders had zijn of haar zaken niet goed op orde.

Bron: NOS.nl en Tweede Kamer ©AnimalsToday.nl Lianne Raat

Gerelateerde artikelen:

Reacties

 1. 350 controles in een héél jaar??
  Hoe veel varkensstallen zijn er in Nederland?
  En dan bij 104 vond men schandalige constateringen zoals o.a. geen drinkwater…
  …Maar bij slechts 39 een bekeuring uitgedeeld?
  Hoe is dit toch allemaal mogelijk??

  Zo kan die hele door en door verziekte en verrotte intensieve vee-industrie toch dag in dag uit “gewoon” zijn gang blijven gaan met het misbruiken, mishandelen, slecht verzorgen, transporteren en vermoorden van honderden miljoenen dieren.
  We noemen ons desondanks een “beschaafd land”.

  • Jeroen, vooropgesteld, ELKE houder van dieren hoort er goed voor te zorgen.
   Maar niet de zaak verdraaien, welke schandalige constateringen? Ik ben niet bij die controles geweest, en jij ook niet.
   Goed mogelijk dat de overtredingen zeer licht zijn geweest, vandaar die lage boetes?
   Voor de zoveelste keer, niet zo overdrijven.

   • Voor de zoveelste keer hj, niet zo baggataliseren, van het is niet zo erg. Jawel bij iedere controle is er wel iets en we weten allang dat de NWVA een triest groepje mensen zijn in dienst van de vee-industrie. Dat jij het normaal vind om dieren zo zwaar te misbruiken is jou mening, maar misschien realiseer nog eens dat deze dieren bijna hetzelfde DNA en dus gevoel hebben als ons en dat we helemaal niet het recht hebben om zo met andere dieren om te gaan en ook totaal niet nodig.

    • Ik bagatelliseer niks, en ook bij elke controle van… noem maar wat, is wel iets.
     de nvwa een triest groepje mensen in dienst van de veehouderij? daar denkt de veehouderij toch echt anders over ( triest groepje mensen in dienst/onder invloed van de zelfbenoemde dierenvrienden)
     Ik vind het helemaal niet normaal om dieren zwaar te misbruiken, om de simpele reden dat het op een trieste uitzondering na niet gebeurt in NL.
     Dat laatste is maar een mening van iemand die geen enkele invoeling heeft in het reilen en zeilen in de moderne veehouderij.

     Oh ja, hoe zat het ook al weer met die ENORME veefraude van je? jij wist te vertellen dat het een veelvoud van die 2200 zou worden…………. voorlopig is het aantal verdachte bedrijven al gedaald tot onder de 120……. de nvwa was toch een triest groepje mensen in dienst van de veehouderij? het tegendeel is wel bewezen, hoog van de toren blazen en niks in handen hebben.

     • Heel goed hj , eindelijk eens een antwoord.
      Wat is moderne veehouderij, koeien die alleen nog bestaan als 1 groot uier met 4 spenen en 4 pootjes er omheen. Varkens die meer biggen krijgen dan dat ze spenen hebben.
      Kippen bij duizenden in een schuur op de grond, terwijl het een bosvogel is.
      Al deze dieren lijken allang niet meer op hun voorouders, zo erg is er genetisch gerotzooid met deze dieren en het leven leiden zoals ze zouden willenis totaal niets meer van over.
      Waarom moeten wij veehouderij hebben, er zijn alleen maar nadelen,niet alleen voor deze dieren, maar ook voor ons en onze omgeving.
      HJ, wat is het nut van de veehouderij.