De Engelse hoofdstad Londen is in de ban van een kattenmoordenaar. In de afgelopen periode zijn maar liefst honderd katten op gruwelijke wijze gedood. Ook vossen, konijnen en vogels worden niet gespaard door de nog altijd onbekende dader. De dieren worden gedood en vervolgens in stukken gesneden, waarbij ledematen en staart worden verwijderd. De politie en de Royal Society for the Prevention of Cruelty to Animals (RSPCA) waarschuwen eigenaren hun dieren binnen te houden en roepen mensen die een dode kat vinden op dit te melden.

Katten
Katten in Londen bedreigd door kattenmoordenaar | Foto: Ferran. via Compfight cc

Het aantal dieren dat in de omgeving van Londen vermoedelijk het slachtoffer wordt van de beruchte kattenmoordenaar neemt snel in aantal toe. In maart werden enkele dode katten gevonden in de Londense wijken Richmond, Tottenham en Streatham. Twee weken geleden werd een jong katje onthoofd teruggevonden in een steeg in Noord-Londen. Afgelopen maandag en dinsdag werden diverse vermoorde katten gevonden op locaties in en rond Londen.

Croydon
Alle katten (b)lijken volgens South Norwood Animal Rescue and Liberty (Snarl) het slachtoffer te zijn van eenzelfde dader. Snarl onderzoekt de afgelopen zeven maanden alle katten die op verdachte wijze om het leven zijn gekomen. Oorspronkelijk werd vermoed dat de dader met name actief was in de regio Croydon en daar waarschijnlijk zou wonen of werken. Echter, naarmate er over een steeds groter gebied vermoorde dieren werden gevonden heeft Snarl de media opgeroepen om de term ‘de kattenmoordenaar van Croydon’ niet langer te gebruiken. Deze term is volgens Snarl misleidend en geeft baasjes buiten Croyden ten onrechte het idee dat hun katten veilig zijn voor de kattenmoordenaar. Boudicca Rising, oprichter van Snarl, verklaart hierover:

“Mensen denken nog steeds dat het alleen gebeurt in Croydon, maar dat is niet waar. We hebben meldingen gekregen van verminkte en vermoorde katten van Luton tot Surrey en Richmond. Eigenlijk de hele regio binnen de snelweg M25 en omgeving daarvan. Mensen vertelden ons dat ze hun katten eerder binnen hadden gehouden als ze hadden geweten dat het niet alleen Croydon betrof.”

De term ‘de kattenmoordenaar van Croydon’ is overigens dubbel misleidend. Niet alleen qua regio, maar ook voor wat betreft de slachtoffers nu ook diverse konijnen, vossen en vogels zijn gevonden die op eenzelfde manier zijn vermoord en verminkt.

Katten Londen
Foto: Viola/Foter.com/CC BY-NC-SA

Vermoord en verminkt
Rising is ervan overtuigd dat de moorden het werk zijn van één persoon:

“We zijn inmiddels bijna gewend aan het frequent zien van dezelfde gruwelijke verwondingen zodat we de gevallen goed kunnen herkennen en het al snel duidelijk is of een kat slachtoffer is van de kattenmoordenaar. Het zijn meestal lichaampjes waarbij het hoofd of het hoofd en de staart zijn verwijderd.”

Ook de RSPCA onderzoekt al enige tijd katten die onder verdachte omstandigheden om het leven zijn gekomen. Uit dit onderzoek is gebleken dat in alle gevallen de doodsoorzaak was gelegen in een klap tegen of met een stomp voorwerp en dat het trauma overeenkwam met een aanrijding door een auto. Ze verklaart:

“Uit onderzoek dat is verricht op de lichamen die we hebben ontvangen is gebleken dat de hoofden en staarten zijn verwijderd door een mens. Een toegewijd onderzoeksteam werkt nauw samen met de politie en zoeken naar alle aanwijzingen en bewijs van gevallen waarin bewust schade of trauma is toegebracht.”

Onduidelijk is of het toenemende aantal meldingen van vermoorde en verminkte dieren te maken heeft met een toenemend aantal moorden of met het gegeven dat mensen zich in toenemende mate bewust zijn van de kattenmoordenaar en een verdachte dood eerder melden. Aangezien iedere vermoorde kat er één teveel is hopen de politie, Snarl en de RSPCA dat de kattenmoordenaar snel wordt gepakt zodat de katten in en rond Londen weer veilig zijn.

Bronnen: the Guardian, Islington Gazette, the Guardian ©PiepVandaag.nl Anya van Eijck