Dierenwelzijnsorganisatie Born Free Foundation maakt zich ernstige zorgen over de geplande verhuizing van 80 neushoorns van Zuid-Afrika naar Australië. Reden zou zijn om de dieren te beschermen tegen stropers, maar de organisatie betwijfelt of het een wijs besluit is.

Neushoorns worden bedreigd
Neushoorns worden ernstig bedreigd | Foto: Pixabay

Het Australische Rhino Project, dat zich sterk maakt voor het verplaatsing van de dieren, beschrijft de actie als een ‘biologische verzekeringspolis’ om de ernstig bedreigde dieren te beschermen tegen stropers. De Born Free Foundation vraagt zich echter openlijk af of het wel zo’n goed idee is om deze wilde dieren de halve wereld over te laten reizen en hen dan in gevangenschap te laten leven. Deze dieren horen vrij in het wild te leven, niet in dierentuinen. Daarnaast is het zo dat de dierentuinen waar de neushoorns naartoe gaan, heel veel geld moeten betalen om een neushoorn te mogen ontvangen. Het zou gaan om een bedrag van $ 75.000 per neushoorn.

Thuisbasis Zuid-Afrika
In Zuid-Afrika leeft wereldwijd het grootste aantal neushoorns. De meest recente schattingen van de Internationale Unie voor het behoud van de natuur laten zien dat er in Zuid-Afrika meer dan 20.000 neushoorns leven, ongeveer 93% van de zuidelijke witte neushoorn van het continent en 39% van de zwarte neushoorn. Ongeveer een kwart van de neushoorns in Zuid-Afrika is in particulier bezit. Het is veel beter voor het welzijn van de dieren wanneer zij vrij, zonder beperking, in een voor hen natuurlijke omgeving kunnen bewegen. Het onderbrengen van dergelijke dieren in een dierentuin die zich geheel buiten hun natuurlijke habitat bevinden, zou de dieren volgens Born Free Foundation geen goed doen. Daarbij is het niet aannemelijk volgens de organisatie dat nakomelingen van de dieren die straks in gevangenschap leven, ooit nog terug kunnen keren naar hun geboorteland.

Wilde dieren in het wild
Born Free is een groot voorstander van het laten leven van wilde dieren in hun natuurlijke omgeving en pleit ervoor hen daar beter te beschermen tegen stropers. Chris Draper van Born Free zei:

“Als het verplaatsen van neushoorns naar Australië het enige is wat we kunnen doen om hen te beschermen, is het droevig gesteld. Het is overduidelijk dat de strijd voor het behoud van de neushoorn niet zal worden gewonnen in dierentuinen. Mijn stellige overtuiging is dat er andere manieren zijn om de stroperij aan te pakken. We moeten de wilde dieren laten waar ze horen. In het wild.”

De verwachting is dat aankomende maand mei de verhuizing van de dieren uitgevoerd zal worden.

Bron ©PiepVandaag.nl Lydia Zittema