Steeds meer bijtincidenten door tokkies en staffords. Zo dat probleem is ook weer opgelost. Het ligt in ieder geval niet aan de opvoedcultuur. Want ras eigenschappen kun je niet weg opvoeden, dus Staffords en aanverwanten, in de media liefst vechthonden genoemd, waren gevaarlijk, zijn gevaarlijk en blijven gevaarlijk…..zucht.

Stafford
Een stafford |  Foto: Tatanga/Wikimedia CC

In een aantal krantenartikelen werden deskundigen de afgelopen periode om een reactie gevraagd, meerdere malen komt de tekst terug “sinds het afschaffen van de RAD in 2008, lijken de bijtincidenten toegenomen…” Voor één van de artikelen was ik ook gevraagd naar mijn visie op deze toename. Helaas was ik de enige die durfde te zeggen dat het aan het opvoeden ligt en niet aan het ras. De bewering “sinds het jaar 2008” is volledig uit de lucht gegrepen overigens! Waarom niet 2007 of 2009? Maar we geven alvast de tokkies en hun ‘vechthonden’ de schuld!? Waarom?

Opvoeden heeft geen zin…

Is het niet verschrikkelijk triest dat men beweert dat opvoeden geen zin heeft!? Dat de oplossing wordt gezocht in verbieden van rassen? Hoe kan het toch dat we in ons land zover zijn afgezakt dat opvoeden en leiding geven gezien wordt als iets slechts? Onze hele cultuur is er op gebouwd, omdat we geleerd hebben dat allemaal een beetje dezelfde kant oplopen uiteindelijk het meest veilig is. Al die miljoenen verschillende karakters accepteren een gezamenlijk belang, namelijk veiligheid!

Negatieve gevolgen

De landen om ons heen laten zien waartoe extreem idealisme heeft geleid. Landen als Denemarken bijvoorbeeld, waar allerlei verboden zijn, en als gevolg daarvan worden honden gedood omdat ze lijken op ‘vechthonden’, en plegen baasjes zelfmoord….

Wat een leuk vooruitzicht…

Mens zorgt voor hondengevechten
Mensen verantwoordelijk voor hondengevechten | Foto: Bert van Straten

Blijkbaar kunnen we wel jachthonden leren om niet achter wild aan te gaan, kunnen we Border Collies trainen om niet zomaar alles bij elkaar te drijven….maar als je de titel ‘vechthond’ toebedeeld krijgt…..nee dan kan het niet! Dan ben je stuk! Als vechthond beschik je blijkbaar niet over dezelfde natuurwetten en leerprincipes als andere dieren en mensen op deze aardbol.

Hondenrassen weer verbieden

Aan de ene kant wordt beweerd dat je met één methode alle honden kunt opvoeden, en tegelijkertijd gaan er stemmen op om weer rassen te verbieden. Iets klopt hier niet! Is het niet zo dat hondenwereld dit over zichzelf heeft afgeroepen? Dat de extreme en doorgeschoten idealistische ideeën mensen in de war heeft gebracht? Welke hondenprofessional kan nog in de spiegel kijken en eerlijk zijn over haar / zijn rol hierin? Wie kan zeggen dat zij/hij hierin niet mee heeft gedaan? Wie kan zeggen dat ze geen beroep deden / doen op emoties zoals angst en schuldgevoel bij mensen ipv gewoon eerlijk advies geven?

Een goede omslag!

Het principe om meer beloningsgericht te trainen ipvdmv straf heeft veel goeds gebracht in de ontwikkeling van het trainen van dieren en honden, dat moeten we zeker niet onderschatten!!

Maar we moeten nu echt wel constateren dat het op veel te veel vlakken is doorgeschoten. Zowel voor wat betreft de omgangsvormen met elkaar als met het niet meer begrenzen van gedrag en ras-eigenschappen. Jarenlang wilde men niet horen dat het aantal bijtincidenten toeneemt, terwijl diegene die in de realiteit werken het onder hun ogen zien gebeuren! Begrijpelijk want tegelijkertijd lobbyen voor een verplichting van een methode/opleiding en een toename van bijtincidenten als gevolg van die ‘methode’ is moeilijk hard te maken.

Honden niet agressief geboren
Honden niet agressief geboren | Foto: Bert van Straten

Jij bent fout want je doet niet wat ik vind Facebook mentaliteit…

Het doel van meer vriendelijk trainen was niet dat aanhangers geen zelfkritiek meer zouden hebben en zich moreel verheven gingen voelen boven anderen. Het doel was al helemaal niet dat we alleen de dieren vriendelijker gingen behandelen. Het doel was en zou moeten zijn, dieren en mensen vriendelijker behandelen. Ook als iemand een andere mening heeft of iets misschien niet weet.. We leven nu in een tijd dat mensen met een hondje, die een voor hun onschuldige vraag op internet stellen, met de grond gelijk worden gemaakt als die vraag niet past in de overtuiging van de ander.

Zonnebloempje39 “mag ik mijn hond corrigeren?”

Reacties:

Tr*t!! Je moet je hond niet op willen voeden met geweld!

Jeetje domwicht!! Honden worden vals als je ze straft dat weet iedereen.

Dan krijg je gegarandeerd een angstbijter, wil je dat!!!

Corrigeren!? dierenbeul!!!@#$

……

Achterlijk wijf zeg! Wetenschappelijke onderzochte wetenschaps onderzoeken tonen aan dmv bewezen bewijzen dat je positief moet opvoeden dat weet iedereen!!

etcetcetc

Het is blijkbaar normaal geworden om zo met elkaar om te gaan, om te mogen liegen en schelden. Maar het ergste is dat de gewone hondenbezitter steeds minder veilig voelt en onzekerder wordt. En van daaruit ontstaan de ongeremde hyperactieve losgeslagen honden, omdat mensen bang worden gemaakt om op te voeden en/of te corrigeren. En daardoor hebben we een toename van ongelukken en bijtincidenten!

Schema gedrag
Foto: Bert van Straten

Misbruik van emoties.

 Opmerkingen als “wil je dat je hond vals wordt of wil je dat hij bang voor je wordt” doen een beroep op het schuldgevoel en angst bij de ontvanger. Iemand die een beroep doet op jouw emoties, angst en schuldgevoel, zou je bij voorbaat al niet moeten vertrouwen als het om eerlijk advies gaat! Als een automonteur tegen je zegt. “u moet deze dure banden nemen hoor, of wil je straks met je gezin tegen een boom rijden” Herken dan dat hij een beroep doet op jouw emoties angst en schuldgevoel en loop heel snel de garage uit!

Het is heel gezond om ras-eigenschappen die gevaarlijk kunnen zijn voor de omgeving en het dier zelf, om deze te stoppen. Een dier wat agressie vertoont naar zijn omgeving moet niet alleen geleerd worden wat hij wel moet doen, hij zal ook, en vooral eerst, moeten leren welk gedrag hij niet mag doen! En pas daarna ga je leren wat wel de bedoeling is. Dat is iets anders dan kunstjes aanleren het gaat over controle over driften!

Rechten..?

Ik ben vegetariër, dat betekent niet dat ik een goed mens ben en het betekent ook niet dat ik een slecht mens men. Het betekent dat ik iemand ben die ervoor heeft gekozen om geen vlees te eten…punt!

Dat iemand positief traint betekent niet dat het dan een goede trainer is het betekent ook niet dat het een slechte trainer is het betekent dat iemand ervoor heeft gekozen positief te trainen…punt!

Je kunt geen enkel recht ontlenen aan een overtuiging!!

Het gaat om welzijn en veiligheid!

En het vinden van de balans daarin, zodat iedereen, zowel mens als dier zich veilig voelt en op een respectvolle manier praten over de verschillende visies mbt trainen en zo zorg dragen voor een goede en zuivere visie over wat opvoeden is. En soms gewoon accepteren dat je het niet helemaal eens bent, dat kan namelijk in een veilig land…

Als we in staat zijn om voorlichting te geven over welzijn en veiligheid dan kunnen we ook echt iets veranderen…

Laten we zorgen dat mensen weer zeker worden en vertrouwen krijgen en zich veilig voelen bij hun eigen mening, daar plukken de dieren uiteindelijk de vruchten van. Laten we niet inzetten op nog meer verboden, regels en verplichtingen, maar laten we alsjeblieft ook niet net gaan doen of dat Tokkies en ‘Staffords’ de schuldige zijn van de toename van bijtincidenten!!!

©PiepVandaag.nl Bert van Straten, Pack Leader