In Denemarken heeft een 27-jarige man zichzelf van het leven beroofd nadat de overheid zijn pitbull in beslag had genomen. Niet omdat zijn hond zich had misdragen, maar omdat hij van de verkeerde soort was. 

pitbull
Dan en Zanto | Foto: Facebook Foreningen Fair Dog Fan

Sinds juni 2014 heeft Denemarken een wet ingevoerd die het bezit van honden verbiedt die geassocieerd worden met agressie, los van het feit of de hond in kwestie een schat van een dier is. Overigens was er al vanaf 1991 een verbod voor bepaalde soorten, maar binnen de nieuwe wetgeving is het mogelijk om te pas en te onpas nieuwe hondenrassen toe te voegen. Ook vindt er nu strikte naleving van de wetgeving plaats. Alle ‘verkeerde’ honden moeten worden afgemaakt.

Als Deen mag je sinds medio 2014 niet meer in het bezit zijn van:
– Pitbull terriër
– Tosa Inu
– Amerikaanse Staffordshire terriër
– Fila Brasileiro
– Dogo Argentino
– Amerikaanse bulldog
– Boerboel
– Kangal
– Centraal-Aziatische herder
– Kaukasische herder
– Zuid-Russische herder
– Tornjak
– Sarplaninac

In Nederland pleit het Informatiecentrum Gevaarlijke Honden overigens voor een soortgelijk verbod, en wil daarmee dat alle typen ‘vechthonden’ uit de samenleving verdwijnen.

Vernietigd
Omdat de wetshandhavers ontdekten dat de man, Dan, in het bezit was van een verboden ras kreeg hij 8 dagen de tijd om te bewijzen dat zijn hond Zanto niet tot de verboden soorten behoorde of een kruising daartussen. Maar omdat dit onmogelijk was kwamen ze de hond zonder pardon ophalen. Daarbij zou Zanto letterlijk uit de armen van Dan getrokken zijn, die probeerde zijn trouwe vriend te beschermen. Dat de hond tijdens deze worsteling niet heeft gebeten is al een bewijs dat hij een goed opgevoede en lieve hond was. Na de inbeslagname is Zanto om het leven gebracht, of ‘vernietigd’, zoals het officieel wordt genoemd.

Voor Dan had het leven op dat moment geen zin meer, want hij had het gevoel tekortgeschoten te zijn richting Zanto. Uit wanhoop nam Dan een overdosis slaappillen waaraan hij is overleden.

Verantwoordelijkheid
Onder veel hondenbezitters in Denemarken leeft onbegrip over de ‘rassenwetten’ die het land heeft ingevoerd ten aanzien van hondensoorten. Hoewel sommige van de namen op de lijst inderdaad toebehoren aan van nature uiterst agressieve honden, is bijvoorbeeld in de Verenigde Staten de ‘gewone’ pitbull een buitengewoon populaire gezinshond. De tegenstanders van de Deense hondenwet vinden dan ook dat de verantwoordelijkheid bij de baas moet liggen en niet bij de staat. Want wordt een hond goed opgevoed, dan is er geen enkele reden om hem te vermoorden.

Bron ©PiepVandaag.nl Bart van Riel