Niet alleen op Schiermonnikoog takelt men in naam van traditie een dier de lucht in om het drie dagen te laten hangen, in Ierland kent men een soortgelijk feest. Tijdens Puck Fair in augustus is een geit de klos: in een ijzeren kooi, waarin het dier zijn kont niet kan keren, moet King Puck drie dagen wachten tot hij weer vaste grond onder zijn hoeven voelt.

Puck Fair
De berggeit wordt opgesloten omhoog getild | Foto: screenshot video YouTube

‘We hebben het altijd zo gedaan’
Stoppen de organisatoren van het Kallemooi op Schiermonnikoog met Pinksteren een haan in een mand om het aan een 18 meter hoge paal te hangen, in Ierland hijst men in augustus in Killorglin een geit 20 meter omhoog. Beide dieren moeten daar drie dagen blijven. En waarom? Omdat men dit al eeuwen zo doet en dit vindt men leuk. Dat de dieren daar zelf waarschijnlijk andere gevoelens bij hebben, doet niet terzake.

Ongewild koning
Een wilde berggeit wordt een paar weken voor aanvang van Puck Fair gevangen; men laat het dier acclimatiseren waarna een jong meisje het tot koning Puck kroont. Na een parade door het dorp wordt de geit, voorzien van voedsel, omhoog getakeld om drie dagen over Killorglin te heersen. Naderhand laat men het dier weer vrij. Puck Fair is zeer populair, de vele bezoekers van het festival leveren zo’n 7 miljoen euro op.

Uit de tijd
Het feest is dierenwelzijnsorganisatie ARAN al jaren een doorn in het oog. Men ziet graag dat Puck Fair voortaan zonder levende geit wordt gevierd, om het dier de herrie van de mensenmassa te besparen, evenals de stress en het ernstige ongemak van gevangenschap in de kooi hoog in de lucht. De organisatoren vinden dit maar onzin, ze zijn van mening dat het welzijn van de geit volledig is gewaarborgd.

Bedreigingen
De gemoederen tussen voor- en tegenstanders van het gebruik van een geit bij Puck Fair lopen hoog op. Een geplande protestactie bij het vorige festival in augustus 2015 werd afgeblazen, omdat de dierenactivisten meermaals werden bedreigd.

Foto: screenshot video YouTube
Foto: screenshot video YouTube

Tradities kunnen heel leuk en gezellig zijn, maar waarom sommige feestcommissies het nodig vinden om nog steeds levende (of dode) dieren hierbij te gebruiken, is ons een raadsel. Nog onbegrijpelijker is het dat, hoewel zowel Nederland als Ierland dierenwelzijnswetten heeft, het gebruik van dieren op deze zinloze wijze – wellicht oogluikend – wordt toegestaan.

Bron ©PiepVandaag.nl Angelique Lagarde