België beëindigt de invoer van jachttrofeeën van bedreigde diersoorten. De ministerraad heeft een wetsvoorstel goedgekeurd van Zakia Khattabi, minister van Milieu, waarmee deze ‘sport’ eindelijk verboden wordt.

België
België zet een punt achter trofeejacht | Foto: publiek domein

Dit is geweldig nieuws voor de dieren, maar ook parlementslid Kris Verduyckt is “heel erg blij”. Hij was initiatiefnemer van het wetsvoorstel en diende al eerder een resolutie in.

“Minister Khattabi zette mijn resolutie volledig om in een wetsvoorstel en de voltallige ministerraad keurt het goed.”

 

“Het wordt tijd dat we bedreigde diersoorten echt gaan beschermen. Trofeejagers doden het liefst de grootste en sterkste dieren, waarvan het verlies bijdraagt aan de ontwrichting en afname van dierenpopulaties,” zo vertelt Verduyckt.

België neemt het voortouw

Khattabi en Verduyckt zijn niet de enigen die dit besluit vieren. Het Europese kantoor van dierenbeschermingsorganisatie Humane Society International (HSI), al lange tijd een uitgesproken tegenstander van deze import, juicht deze beslissing ten zeerste toe.

“België neemt het voortouw voor andere landen in Europa die al luisteren naar oproepen van hun burgers om de invoer van jachttrofeeën tot het verleden te laten behoren,” zegt Ruud Tombrock, uitvoerend directeur voor HSI/Europa. Hij hoopt dat er hierna een EU-breed verbod volgt. 

Nederland verbood jachttrofeeën in 2016

De wet in België is vergelijkbaar met al bestaande wetten in Frankrijk, Finland en Nederland. Nederland heeft bijvoorbeeld al in mei 2016 een verbod op trofeeën ingevoerd. Dat ‘voortouw’ waar wij het hierboven over hadden is dus relatief.

Import jachttrofeeën in Nederland flink beperkt

Gelukkig volgen ook landen als het Verenigd Koninkrijk, Duitsland, Italië en Polen, die in ieder geval betrokken zijn bij actieve discussies om de trofeejacht te verbieden.

Waarom duurde het zo lang?

Ondanks dat dit wetsvoorstel nu is aangenomen, blijven parlementsleden van verschillende politieke partijen druk uitoefenen op minister Khattabi. Het ministerie is blijkbaar pas in maart 2023 gestopt met vergunningen voor de invoer van deze trofeeën, wat veel parlementsleden woedend maakte.

Uit onderzoek blijkt dat 91 procent van de Belgen tegen de jachttrofeeën is en 88 procent voorstander van een verbod op de invoer hiervan. Als het aan deze mensen lag, was dit wetsvoorstel er dus al eerder geweest.

Welke dieren beschermt het?

De wet beschermt bedreigde diersoorten zoals nijlpaarden, zuidelijke witte neushoorns, Afrikaanse savanneolifanten, leeuwen, ijsberen en argalischapen (wild schaap). Deze worden vaak onder de noemer ‘sport’ gedood, maar dat zal nu onmogelijk worden.

Dit positieve nieuws volgt na een soortgelijk wetsvoorstel in Canada. Daar werd de afgelopen maand een voorstel ingediend om ivoorhandel aan banden te leggen.

#GNvdD: Canada maakt strenge regels tegen ivoorhandel

 

Bron:

©AnimalsToday.nl Kasper Wienk