Toen de Oostenrijkse gedragsbioloog Johannes Fritz 65 jaar geleden werd geboren, was de heremietibis (kaalkopibissen) alleen nog maar in gevangenschap te vinden. Fritz heeft het zijn levenswerk gemaakt om deze vogel weer te herintroduceren in het wild. Om dit te kunnen doen, leerde hij zelf vliegen en ging met zijn gevleugelde studenten de lucht in.

Jonge kaalkopibissen leren vliegen dankzij Johannes Fritz
Jonge kaalkopibissen leren vliegen dankzij Johannes Fritz | Foto: screenshot video Johannes Frits/YouTube

Geboren en getogen op een boerderij in Tirol, Oostenrijk, raakte Johannes Fritz geïnspireerd om bioloog te worden door het zien van de interactie tussen koeien en paarden in de wei. Fritz studeerde voor gedragsbioloog op universiteiten in Wenen en Innsbruck. Hij begon zijn carrière bij het Oostenrijkse Konrad Lorenz Research Center. Hier hielp hij jonge raven met de hand groot te brengen en leerde hij grauwe ganzen hoe ze dozen konden openen.

The Waldrapp Project

In 1997 kwam hij voor het eerst in aanraking met de heremietibis, of kaalkopibis. Een dierentuin gaf zijn onderzoekscentrum een aantal jonge kuikens. Met zijn lange dunne snavel, kaal hoofd en lange veren in zijn nek, vinden veel mensen het een lelijke vogel, maar Fritz wijst graag naar hun charisma, sociale vaardigheden en affectie. Fritz werd op slag verliefd op deze vogel.

Fritz werd op slag verliefd op deze vogel (heremietibis of kaalkopibis) | Foto: Richard Bartz/Wikipedia CC BY-SA 2.5

Jonge kaalkopibissen de lucht in

De jonge vogels zagen Fritz echt als hun leraar. Ze waren afhankelijk van hem voor eten en drinken, vanaf het moment dat ze uit het ei kwamen. Ze volgden hem dan ook graag de lucht in. Een belangrijk onderdeel van hun leerproces was de migratie om te kunnen overwinteren. Fritz bouwde een speciaal ultralicht vliegtuigje dat langzaam genoeg kon vliegen zodat zijn studenten hem bij konden houden.
.

.
In 2004 lukte het Fritz om de eerste groep vogels van Oostenrijk naar Italië te begeleiden. Sinds die eerste succesvolle vlucht, voerde hij er nog 15 uit. In totaal heeft hij 277 jonge ibissen geleerd om in het wild te leven. Deze vogels konden hetgeen wat ze geleerd hadden, weer doorgeven aan hun eigen jongen.
.

Klimaatverandering

Toen gooide klimaatverandering roet in het eten. Door de opwarming van de aarde, startten de vogels steeds later aan hun migratietrek. De oorspronkelijke migratieroute over de bergen werd te gevaarlijk. Het team van Fritz redde de vogels van de berg af door ze te lokken met meelwormen en hielp ze over de bergen heen. Maar dit was geen oplossing voor op de lange termijn. Er moest een andere oplossing komen.
.

.
Er is een nieuwe bestemming uitgekozen. De migratie gaat nu naar Spanje, een stuk verder vliegen dan de oorspronkelijke route naar Italië. De hele zomer is er flink geoefend met het team en de vogels om ze voor te bereiden op de verre vlucht. Binnenkort gaan ze van start; via Frankrijk, naar het zuiden richting Andalusië. Begeleid in de lucht door het team van Fritz. Zijn jongensdroom is uitgekomen; hij werkt met dieren in het wild. Fritz:

“Het is niet zozeer een baan voor mij, maar mijn levensdoel.”

 

Bronnen:

Duizenden voor roofvogels belangrijke gebieden krijgen bescherming

©AnimalsToday.nl Mariska van Geelen