Zodra de kou in de lucht zit is het straatbeeld weer gevuld met bontkragen en UGGS. Twee symbolen van ongekend dierenleed waar nog steeds teveel mensen geen oog voor hebben. De gemeente Vlaardingen toonde dat aan door 10 ambtenaren UGGS te geven om warme voeten te houden op de werkplek.

Vlaardingen
Uggs | Foto: Rettinghaus/Wikimedia

De een ziet een modeartikel, de ander een product uit Australië waar veel dierenleed aan kleeft. Achter de UGGS-laarzen gaat een wereld schuil van ellendige dierenmishandeling. De huiden voor UGGS zijn afkomstig van schapen uit de wol- en vleesindustrie. Zodra wolschapen niet meer voldoen gaan ze, net als vleesschapen, op transport voor de slacht. De behandeling van deze dieren gaat gepaard met veel geweld en gebrek aan respect. En dat hun hele leven door.

Lees hier meer over UGGS.

Verscheept
Schapen zijn voor Australië belangrijke handelswaar. Ze worden over de hele wereld verscheept en ook deze transporten vinden plaats onder erbarmelijke omstandigheden. Onderstaande video bevat schokkende beelden van schapen bestemd voor Pakistan:

ARVE Error: Mode: lazyload not available (ARVE Pro not active?), switching to normal mode

Werkkleding
Volgens een woordvoerder van de gemeente Vlaardingen zijn de UGGS nodig als ‘aanvulling op de werkkleding van de baliemedewerkers’. Dit omdat de temperatuur in de publiekshal van het stadskantoor niet optimaal is. De gevoerde laarzen kosten tussen de 150 en 250 euro. Een paar dikke sokken was schijnbaar geen optie.

Protest
Naar aanleiding van de UGGS voor ambtenaren in Vlaardingen kreeg PiepVandaag een mail van Leny, die op Facebook had geklaagd bij de gemeente met een confronterende foto en de opmerking:

“Hier komen de Uggs voor de koude voetjes van de arme ambtenaren vandaan! Wees er maar trots op.”

De reactie van de gemeente toont aan dat deze weinig moeite doet om zich in het dierenleed dat UGGS heet te verdiepen:

“Beste Leny, bedankt voor de informatie over dierenwelzijn. Wij hopen ten zeerste dat deze praktijken niet worden toegepast op de door de gemeente aangekochte laarzen. UGG geeft op de eigen website aan dat zij deze schapenhuid verkrijgen van schapen die gefokt zijn voor de voedingsindustrie en dat zij alleen inkopen van leveranciers die voldoen aan eisen voor dierenwelzijn. We hopen dat consumenten op de informatie van de producent mogen vertrouwen.”

Ook de SP in Vlaardingen heeft protest aangetekend tegen  de UGGS voor ambtenaren.

Bronnen: Vlaardingen24, Metronieuws ©PiepVandaag.nl