UGGS en halal – De lijdensweg van Australische schapen

Australië is de grootste wolproducent van de wereld. Op de gigantische schapenfarms aldaar lopen, in kuddes van duizenden stuks, in totaal ongeveer 150 miljoen schapen rond.

Australische schapen - UGGS

Foto: Wikimedia Commons

Het leven van een schaap gaat daar niet over rozen. In de eerste plaats zijn de kuddes zo groot dat de farmers niet in staat zijn om het welzijn van individuele dieren in de gaten te houden, zo zij dit al zouden nastreven. Maar op deze factory farms, fabrieksboerderijen, wordt de dieren vrijwel al hun natuurlijke behoeftes ontzegd. Ze leven onder erbarmelijke omstandigheden: op gigantische, maar toch overbevolkte, modderige percelen, waar ze onmogelijk een kudde kunnen vormen en waardoor er voortdurend gevechten gaande zijn. Ziektes en parasieten komen veelvuldig voor, omdat de farmers liever geen geld uitgeven aan dierenartsen – een bepaald percentage uitval accepteren is goedkoper.

Als de lammetjes een paar dagen oud zijn worden ze onverdoofd gecastreerd, worden de staartjes afgesneden en worden ze geoormerkt. Vaak worden ze ook gebrandmerkt, wat op hun neus grote derdegraads verbrandingen veroorzaakt. Hun lippen of oren kunnen worden getatoeëerd.

Als de schapen moeten worden geschoren, worden ze in kleinere hokken verzameld. De gebruikte schapen hebben, vooral aan hun achterkant, dikke, rimpelige huidrollen, die meestal nattig zijn vanwege de urine, en waar vliegen eieren in leggen. De farmers snijden, na het scheren, van de achterkant alle huid weg, om de vliegen kwijt te raken en een vlakke wond achter te laten, waar de vliegen geen eieren meer in kunnen leggen. Wel raakt de wond vaak geïnfecteerd.

Zelfs de Australische dierenbescherming heeft hierover gezegd dat deze behandeling (“mulesing”) weliswaar buitengewoon pijnlijk voor het dier is, maar dat het alternatief (de ontstane maden gaan zich letterlijk door het schaap heen vreten) voor het schaap nog veel erger is. Zeer dubieus: de zware, bloederige wonden trekken nog steeds veel vliegen aan en de uitval is, ondanks het “mulesingen”, nog steeds zeer hoog. Het is zeer wel mogelijk om de “flystrike” te voorkomen door een goed dieet, regelmatig afspoelen en door rassen te gebruiken die beter tegen het hete Australische klimaat bestand zijn. Momenteel wordt als ras namelijk in hoofdzaak het merino-schaap gebruikt, dat deze rimpelige huid heeft, met hogere wolopbrengst. Maar ook hier gelden alleen financiële overwegingen…

Mulesing

Mulesing | Foto via PETA.org

Elk jaar sterven honderden lammetjes nog voordat ze acht weken oud zijn, en vele duizenden volwassen schapen sterven elk jaar aan ziektes, gebrek aan onderdak, en verwaarlozing.

Als de schapen, na twee tot vier jaar, niet langer in staat zijn om wol te produceren, gaan ze naar de slacht. Ze worden met geweld op dubbeldeks vrachtwagens geladen en naar het abattoir gereden. Zonder voedsel, water en frisse lucht gaan er ieder jaar tijdens deze langdurige wegtransporten – soms duurt een rit veertien dagen – in de hitte duizenden schapen dood.

De gruwelijke details van deze transporten zijn te lezen op Livetransportshame. Ook zijn hierop statistieken over de sterftecijfers te lezen.

Waar dient dit voor?

Australië exporteert zijn schapen naar: Saoedi Arabië, Koeweit, Verenigde Arabische Emiraten, Jordanië, Oman, Bachrein, Palestina, Qatar, Egypte, Israël, Libanon, Oekraïne, Maleisië, Singapore, Mauritius, Nieuw Zeeland, Vanuatu, Brunei, China, Japan, V.S., Mexico, Argentinië, Chili en de Filippijnen.

Elk jaar worden 6,5 miljoen Australische schapen naar het Midden-Oosten en Afrika verscheept, waar ze halal geslacht worden. De dieren worden tot twee maanden lang samengepakt op multideks transportschepen, met weinig voedsel of water, bij temperaturen die boven de 40 oC kunnen komen.

Transport

Transport

Er gaan minimaal 20.000 schapen op zo’n schip; alleen het inladen duurt al 1 tot 4 dagen. Tijdens de zeereis worden dode, stervende, zieke of gewonde schapen in vermalingsmachines gegooid en de restanten worden in zee gedumpt. De omstandigheden aan boord van deze schepen tarten werkelijk elke beschrijving. Zie onderstaande foto van de schapen op het onderste dek, die zwemmen in de uitwerpselen en de urine van hun arme soortgenoten op bovengelegen dekken.

Schapen benedendeks

Schapen benedendeks

Gemiddeld 8% van de dieren overleeft deze barre tocht niet. Andere raken kreupel of krijgen de pijnlijke virusinfectie ecthyma die ook wel “scabby mouth” of “zere bekjes” (zie foto) wordt genoemd.

Ecthyma

Ecthyma | Foto via Liveexportshame.com

Als op een schip een te groot aantal gevallen van scabby mouth vóórkomt, kan het schip door de ontvanger geweigerd worden en nog langer onderweg zijn voordat het ergens anders wel wordt geaccepteerd. Hierdoor komt men soms tot een reis van twee maanden. Zo duurde de reis van de Cormo Express, in 2003 onderweg naar Saoedi Arabië met 57.000 schapen aan boord, van 5 augustus tot 24 oktober. Saoedi Arabië weigerde het schip omdat er te veel gevallen van scabby mouth aan boord waren. Na een aantal omzwervingen werd het schip uiteindelijk in Eritrea uitgeladen. De gevolgen voor de dieren laten zich raden.

Op hun bestemming aangekomen, worden de schapen door middel van stokken en hamers het schip uitgeranseld en naar hun slachtplek afgevoerd. Ook bij deze transporten komen vreselijke misstanden voor.

In september van het afgelopen jaar kwam een transportschip in Karachi aan. De ontvangers vonden dat men eerst de gevallen van scabby mouth er uit moest selecteren en vernietigen. Dit leidde tot een verschrikkelijke slachtpartij; de schapen werden doodgeslagen, een aantal werd levend verbrand, en van meer dan tienduizend schapen werd de keel afgesneden. Dit is gefilmd.

Pas op: dit zijn gruwelijke beelden van zeer ernstig dierenleed. Link

Later is door autoriteiten betoogd dat men zo niet met dieren had mogen omgaan en dat dit in strijd was met de Koran.

Na de slacht

Na de slacht worden de dieren dus geconsumeerd, maar de huiden worden voor allerlei doeleinden gebruikt en meestal weer verder geëxporteerd. Van de huiden worden, meestal in China, onder andere de luxueuze bontlaarzen UGGS gemaakt. Wat begon op de zandstranden van Byron Bay door surfers die de laarzen met schapenvacht gingen dragen om tussen het surfen door hun voeten warm te houden, groeide uit tot een ware trend dat een symbool werd van een nonchalante en luxueuze levenswijze.

Vanwege het grote succes van de UGGS worden zij op grote schaal nagemaakt. Ook dit heeft grotendeels in China plaats. In China leeft echter een zeer goedkope vervanger van de schapen: de wasbeerhond. De wijze waarop deze dieren aan hun eind komen tart elke verbeelding.

Via deze link is een video daarvan te zien. Let op: ook hier is de realiteit gruwelijk en is er zeer ernstig dierenleed te zien.

Achter het dragen van UGGS zit dus zeer ernstig dierenleed verborgen. De remedie: loop er op diervriendelijke schoenen, die overal te krijgen zijn, met een hele, grote boog omheen!

©PiepVandaag.nl Jeanco Lapierre Armande

Gerelateerde artikelen:

Reacties

 1. J vd Gaast zegt:

  gelijk stoppen met dit soort vreselijke daden, doe dat degene maar aan die hier aan meewerken

 2. posthuma zegt:

  Wat kunnen we hier tegen doen??

 3. Marianne zegt:

  De mens is het beest niet andres om dit bewijst het maar weer
  We mogen alles hebben van god alla
  Maar we zijn gierig op geld wat maakt ons gevoel van mede schepsels nou uit
  En waar is ons respekt gebleven voor alles wat leeft
  De wereld word steets rotter
  En eens krijgen wij de respekloze mens de rekening op ons bord
  Ik zelf houd veel van dieren ook van mensen Maar wat een grofheid. Niet alleen in Australië
  Maar over de hele wereld

 4. wat een hypocriet gehuilebalk hier zeg, van die religieuze moslims. En wat een gejammer over die zg “diervriendelijkheid” van halal slachten en halalvlees. Laat me niet lachen zeg. Als de koran inderdaad zegt dat dieren een ziel hebben en gevoel, blijf er dan aub met je tengels van af. Je HOEFT van geen enkele god, heilige of bosnimf vlees te eten hoorrr. Wat zal de schepping van god of allah blij zijn als de volgelingen van deze hogere macht vd LIEFDE dat eens zouden inzien: DIERVRIENDELIJK VLEES BESTAAT NIET want je moet er hoe dan ook voor moorden. En je hebt het ook nergens voor nodig, behalve om je a-morele, liefdeloze lekkere trek te bevredigen. Amen :-(

 5. Stop hier mee, echt walgelijk!!

 6. Vreselijk voor deze dieren!!! Echt afschuwelijk. Maar wat ik dan weer niet begrijp, waarom is de titel: UGGS en halal!!!???? WAT heeft halal hiermee te maken!!!!!!? Heel verhaal over hoe gruwelijk Australiërs met deze dieren omgaan en dan zie ik in dat HELE verhaal een zinnetje : “Elk jaar worden 6,5 miljoen Australische schapen naar het Midden-Oosten en Afrika verscheept, waar ze halal geslacht worden.” En dan moet dat woordje HALAL in de titel!!? Waar gaat dit over!!? Hoezo!? Omdat deze import landen toevallig halal slachten? Het gaat hier om hoeveel leed een schaap moet ondergaan zodat wij UGGS kunnen dragen. !!!!! Halal slachten heeft hier NIETS mee te maken. Denk voortaan aan deze schapenleed,als je UGGS koopt!!!

  • Omdat ze toch altijd zeggen dat HALAL toch o.a. diervriendelijk slachten is?? Blijkbaar niet als je ziet wat de dieren vooraf allemaal meemaken. Vandaar dat ze het dus benoemen.

   • Annelies zegt:

    Dat is heel simpel, Halal dieren moeten ter plekke halal worden geslacht. Het zou veel diervriendelijker zijn om de schapen in Australië te slachten en dan het vlees te exporteren.

  • @N.Bach
   Even een antwoord op je halal slachten
   Dacht dat u inmiddels wel wist dat ook halal slachten een groot dieren leed is…
   Volgens de moslims is het een natuurlijke manier van slachten maar elk gezond menselijk verstand kan wel na gaan dat als die schaapen al zo veel mee hebben gemaakt en dan uiteindelijk aan de poten worden opgehangen en dat de strot van het dier open gesneden word zo dat die dood kan bloeden dat is natuurlijk onmenselijk…. en niet diervriendelijk

  • Weet eerst de regels van halal slachten voor daar uitspraken over gedaan worden. Als ik het verhaal zo lees is er geen sprake van halal slachten. Halal slachten gaat niet alleen over het slachten zelf trouwens, het dier moet ook ‘halal’ verzorgd zijn geweest, zoals het krijgen van goede voeding en een goed leven.
   1. Allereerst moet het te slachten dier een Halal dier zijn (Halal zijn de dieren die in de Koran en de Soennah als Halal genoemd en verklaard zijn)

   2. Het dier moet goed gevoed en gezond zijn (dus niet graatmager, ziek of kreupel)

   3. Het dier moet niet in het bijzijn van zijn soortgenoten – die bijvoorbeeld in de wacht staan om ook geslacht te worden – worden geslacht. Dus de ruimte waarin het dier wordt geslacht (ook wel de slachtruimte genoemd) moet gescheiden zijn van de aanvoerruimte. De dieren moeten elkaar dus niet kunnen zien.

   4. Het slachtmes moet vlijmscherp zijn

   5. De voorsnijder (degene die het dier slacht) moet een moslim zijn

   6. Het snijden moet in één haal / slachtbeweging gebeuren. Daarbij moet de slokdarm, de keel, de luchtpijp en de slagaders in één keer gesneden worden.

   7. De voorsnijder moet tijdens het snijden de basmallah (het zeggen van ‘In de naam van Allah de Barmhartige, de Genadevolle’) en de takbier (Allah is Groot) uitspreken. Bismillah Allahoe Akbar wordt als slachtgebed opgezegd. Hij mag dit prevelen of zacht hoorbaar uitspreken (zodat je kan getuigen dat hij de basmallah inderdaad heeft uitgesproken).

   8. Het dier mag tijdens het slachten geen pijn lijden. Dus de voorsnijder moet een goede bekwame vakman zijn, geen amateur. Hij mag niet gaan ‘zagen’ om de slokdarm, de keel, de luchtpijp en de slagaders door te kunnen snijden. Mocht het slachten niet in één beweging lukken dan mag hij de slachthandeling nog maximaal twee keer snel uitvoeren om tot een goed slachtresultaat te komen.

   9. Het ritueel geslachte dier moet goed uitbloeden, voordat het kadaver (het gedode lichaam van het dier) verder wordt verwerkt.

   10. De kop van het dier moet na de slachthandeling voor een derde (1/3) aan het lichaam van het dier vast blijven zitten

   11. De kop van het dier wordt verwijderd nadat de ingewanden uit het dier zijn gehaald

   12. Bedwelming hoort niet bij het ritueel slachten. Het bedwelmen houdt in dat het dier buiten bewustzijn wordt gebracht door middel van bijvoorbeeld een penschot door het hoofd, of een kogelstoot (met een bal wordt een dier bewusteloos geslagen) of door middel van een elektrische schok. Deze methoden horen niet bij het islamitisch ritueel slachten omdat het dier aan de bedwelming kan komen te overlijden. Voor moslims is het verboden om het vlees van een (Halal) dier dat niet volgens de islamitische slachtregels is geslacht (de islamitische ritus, oftewel de dhabiha) te consumeren.

 7. William L. L. van Scheijndel zegt:

  Stop deze walgelijke en smerige toestanden rondom het dierenleed.
  Roep de verantwoordelijk personen in deze kwestie op en zich te verantwoorden rondom het mishandelen van dieren door gewetenloze schurken. Ook in Europees-verband naar de Europarlementariers, die daar zitten met een riant salaris door ons betaald.
  Ook onze minister en staatssecretaris is hier verantwoordelijk voor, het verschrikkelijke leed door barbaarse schurken.

 8. Dit is nu al meer dan een jaar dat iedereen hier wat aan gedaan wil hebben en ze gaan fewoon door. Ze moeten al die rotzakken net zo behandelen en nig meer laten lijdenverschrikklijk wat er met de dieren gebeurt vanaf hun geboorte tot aan de dood. DE HELE WERELD MOET IN OPSTAND KOMEN. HELP DEZE DIEREN AUB. Ooh er is zoveel dierenleed ik kan er niet twgen..maar alkeen redt je het nuet

 9. Deze gasten verdienen de Hel….
  Dit is dier onwaardig, zo laf om zo een dier te behandelen, een dier die zich niet kan weren.

  Beter nog zet ze in Afrika tussen de wilde Leeuwen eens kijken of ze dan nog zo heldhaftig zijn….

 10. Wat een tuig,dit moet stoppen zou ze zelf wel willen killen.die snertlui.

 11. Jenny Kleine Staarman zegt:

  http://youtu.be/wN9i0Drbrk8

  Het filmpje waarin Alicia Moore (P!nk) hetzelfde verteld en door schokkende beelden ook laat zien. Mensen die dieren zoiets (niet alleen zoiets maar jacht hoort hier ook toe) aan kunnen doen zijn ziek, hebben het gevoel iets te moeten compenseren en zou hetzelfde mee gedaan moeten worden, ronduit verschrikkelijk.

 12. Onvoorstelbaar en onnodig dierenleed and; WHY?

 13. Hebben die harteloze mishandelaars dan geen klein beetje medeleven met deze arme dieren? Ik kan niet geloven dat mensen dit nog doen… Ik heb de filmpjes gekeken en letterlijk tranen met tuiten gehuild. Wat verschrikkelijk. Dieren kunnen ook enorm veel pijn voelen, zij hebben ook een leven en emoties. Die dieren worden zowel psygisch als lichamelijk gemarteld. Vooral lichamelijk. Ik heb zo’n medrlijden met ze. Ik zou er echt wat aan willen doen maar ik weet niet hoe ik zou moeten helpen. Ik koop al geen producten die op dieren getest zijn en ik eet alleen dierlijke voedingsmiddelen die diervriendelijk bereid zijn. Dat is al een begin. Maar ik hoop dat el hier voor gestraft word. Ik hoopk mens dat ooit een dier mishandeld heeft

 14. Hmm ik wil graag Uggs, maar toen ik het woord googelde kwam ik al op afgrijselijke schapenplaatjes terrecht en dacht toch maar even verder uitzoeken dit, want ik ben absoluut tegen dierenmishandeling dus zal nu zekers geen Uggs meer gaan kopen, ik draag ook geen bont, alleen nepbont, maar soms kom je bedrogen uit, ooit een hoodie uit china, waar dus honden en kattenhaar in zit verwerkt en ik daar pas later achterkwam, dus vanaf nu zoek ik de dingen eerst uit waar ze vandaan komen voordat ik iets koop, met dit artikel weet ik genoeg, en opmerkingen zoals: als ik het niet koop, koopt iemand anders het wel (ik hoor het vaak) nee als jij het niet koopt, is er al 1 iemand minder die het koopt :)

 15. wat ik een schande vind, is dat er zo weinig van dit slechte nieuws op het journaal te zien is , ik kwam bij deze site door dat ik een artikel had gelezen over angorakonijntjes die worden gemarteld voor hun wol, er was iemand die wat zei over dit artikel, als je in onwetendheid wordt gelaten, blijf je maar angora kopen en uggs, ik vind het ronduit schandalig dat er zo met dieren wordt omgegaan en dat allemaal voor geld

 16. Flyingduchmen zegt:

  Hallo mensen!
  Zielig voor die schapen idd. Wat ik wel moet zeggen dat over die boot is niet waar daar heb ik laast een tv doc over gezien. Daar lopen wel 20 veeartsen rond en wel paar hondert mensen die de beesten in de gaten houden.

  Denk denk dat een vrachtwagen transport niet beter is, dan is er 1 chauffeur die de baalen verstand niet heefd van vee!

 17. De mensen die hier mee instemmen moet je brandmerken en in hun eigen ontlasting laten verzuipen

 18. BMO Australië kent bijna niemand helaas, verkoopt goedkopere en betere schoenen zonder enig dierenleed. Jammer dat dit soort bedrijven niet aan het licht komen.

 19. Mensen zijn echt Barbaren….. Ongelooflijk ! Er komt een tijd dat we hier op terug kijken als mensheid en het ongelofelijk vinden hoe in deze tijd de mens met de aarde en haar dierenrijk omgaat. Ik hoop dat het collectieve bewustzijn zich snel ontwikkelt en voor andere inzichten zorgt !!!

  • bha!..verschrikkelijk mijn hart doet pijn bij het lezen van dit dierrenleed in wat voor wereld leven wij dat deze dieren zoon lijdensweg moet doorstaan verschrikkelijk!…ik hoopdat deze mensen die dat op hun geweten hebben gestraft worden heartbreaking dit

  • barbaren gingen niet zo met hun vee om, die hadden nog respect voor wat er leeft

 20. Dit zou echt verboden moeten worden. Wat een onzin zeg, ik hoop dat ze zelf ook ooit zo tot hun einde mogen komen. Die arme beesten!

 21. EN DAAROM MENSEN STEM TEGEN HALAL SLACHTEN

  • Dus jij eet ook geen vis ,vis word ook levend gevild op de vissers boot. Paling word in de viswinkel ook levend gevild of is dat opeens zeker anders.

   • Ik laat iedereen in zijn waarde… met mijn reactie wil ik alleen maar zeggen dat als er een zielig plaatje op internet staat de mensen wel ineens gaan nadenken en het zielig vinden terwijl er veel meer andere dieren moeten lijden onder de luxe behoefte van de mens

   • nee inderdaad ik eet ook geen vis

  • Wat heeft de grootste export product van blanke New zeeland en Australie met halal slachten te maken? Het zijn de westerlingen(blanke kapitalisten) die gestopt moeten worden voor de inhumane aanpak van de internationale massa bio industrie.
   Dit eenzijdige artikel heeft het alleen over schapen, ze vergeten de kippen,varkens en koeien te benoemen.

  • Wat een suf commentaar sjonge jonge dit heeft NIETS met halal te maken. Dit was zelfs tegen de regels van het halal in! Dat is ook bevestigt en mag ook helemaal niet gebeuren. Halal is net als bio vlees en beter leven vlees alleen dan niet met al dat bloed dat bacillen en bacteriën kan bevatten. Het is superschoon vlees dat gezond en met respect heeft geleefd. Zogezegd als je een plofkip halal slacht, is het niet 100% halal want het is geen gezonde kip die daglicht, bewegingsvrijheid, goede voeding en geen medicijnen heeft genoten. Dit hele probleem staat zo onwijs TOTAAL los van halal vlees. Het had er niet voor mogen worden gebruikt ok. Maar die krentekakker Australiërs die zonder verdoving castereren, geïnfecteerde huid op hun reet afsnijden, in overvolle modderpoelen houden en transporteren op afschuwelijke wijze, ik meen dat als je het hele artikel leest en niet blijft hangen op dat anti islam halal idee van je botte kop, je duidelijk kunt opmaken dat het daar begint en er onnodig verdomde gruwelijk aantoe gaat. En dat de boodschap hier is, dat het mooie verhaaltje op de ugg website BS is en dat het niet hip is om erin te lopen, want dan kleeft er bloed aan je poten. (dit bericht is gemodereerd)

 22. Ik ben het helemaal eens met alle reacties over dit dierenleed en dit moet zeker stoppen maar dit is echt niet het enige… wat denk je van alle make-up die we met zijn alle op ons gezicht smeren en alle cremes en dan nog al het vlees wat we eten en hoe kuikens,kippen,varkens proefdieren etc etc. behandelt worden iedereen vindt dit super zielig maar ”wij” zorgen er met zijn allen voor dat dit dierenleed doorgaat want de mens wil goedkope kleding,schoenen,vlees.. etc en het gaat echt niet alleen om de uggs want wie weet wat voor dier er nog meer geleden heeft voor welk merk dan ook.. dat weet niemand dus dit zal nooit stoppen zolang er nog mensen bestaan.

  • Dus laat iedereen in zijn waarde als ik halal wil oke, jij niet ook goed. Niet iets mensen op gaan dringen en allerlei foute informatie gaan schrijven. Proefdieren worden al bijna( zie je ik schrijf bijna) niet meer gebruikt, is perfect. Maar niet gaan roepen dat alle kuikens, kippen en weet ik veel voor beesten het allemaal slecht hebben.

   • proefdieren worden nog in grote getalen gebruikt hoor. en onverdoofde slacht moet gewoon verboden worden

 23. Vrouwen wilden allemaal uggs en nu in de crises voor sommige onbetaalbaar. Dit is gewoon een laster campagne tegen het merk. Jullie zijn zelf schuld aan deze misdaad, degene die uggs hebben dan he. En niet alleen word er in dure winkels onderdelen van deze schapen verkocht ook bij goedkopere winkels. Wat dacht je van primark winkels waar zoveel mensen kopen en laatst een paar honderd mensen dood zijn gegaan door instorting, gaan jullie nu ook niet meer naar primark toe omdat de mensen onderbetaald worden. Mensen zijn kuddedieren en volgen graag een ander in de strijd maar blijven gewoon kopen wat ze altijd kochten en dan maar zielig lopen doen op een site zoals deze.Bah bah

  • Bor,

   Maak eerst even je lagere school af en vraag dan aan je ouders of je even op de computer mag, ok?

   • @ robbert
    Van de trap gevallen zeker en opeens hoog in je bol gekregen, de waarheid is hard.Iets wat mensen eerst wel konden kopen en nu niet meer deugd opeens niet meer. Gaan ze allerlei dinges erbij halen om dat product naar beneden te halen.Denk daar maar eens over na. En ik ben tenminste nog verder dan jij gekomen maak jij de kleuterschool maar even af. Niet oke !!!!

 24. Dat meer mensen hopelijk na het zien van dit filmpje gaan nadenken bij het aanschaffen van schoenen en kleding waar veel bloed aan kleeft.

 25. “According to the Koran, animals have souls and also worship Allah. And they are to be treated with dignity and respect. They are never to be bound, never to witness the distress or killing of another animal and are supposed to have a prayer said and die quick and painlessly when they are slaughtered. IF Muslims were true to the Koran and their worship of Allah, animal rights in these Muslim countries would be the BEST in the world. Instead we have THIS!! What a bunch of hypocrites!”

  • dierenarts1 zegt:

   Onverdoofd slachten is ongetwijfeld 1 van de ergste misdaden tegen dierenwelzijn, net zoals het afzonderen van een kuddedier van de rest van de kudde voor de slacht. In elk geval, ook als de voorschriften uit de koran nageleefd worden bij het slachten, zullen deze praktijken het dierenwelzijn zeker niet ten goede komen.

   • omijngod wat een onzin, besef je wel wat je zegt??

    wanneer de slagader word doorgesneden voelt het dier direct niets meer hoor? ik weet niet waar jij het over hebt maar hier is zelfs onderzoek naar gedaan, bovendien zijn er ook islamitische regels aan verbonden zoals dat de mes waarme geschneden word heel scherp moet zijn , en de ogen moeten bedekt zijn zodat het dier niet weet wat voor een lot het tegemoet zal gaan. Bovendien moet het dier volgens de islam van de wieg tot het graf ( bij wijze van spreken) goed behandeld zijn, anders is het niet 100 % hallal, het is de laksheid van de moslims dat daar nu minder rekening mee word gehouden.

    Volgens mij zijn jullie nooit naar de slachthuizen geweest? waar met de zogenaamde verdovingsprik word gewerkt (niet hallal) ! bulshit, die dieren worden nog halflevend in die snipperapparaten gegooid, ze gaan niet eens na of die verdovingsprikken invloed hebben gehad of niet, of andere honderden fabrieken waar dieren gewoon door apparaten aan de lopende band levend worden gehalveerd , zonder verdovingsprik , nou dan is de keel doorsnijden ( waarbij ze direct niets meer voelen) 10 keer beter.
    Er is een islamitische overlevering waarin een vrouw door god is gestraft ze een kat heeft opgesloten zonder eten en drinken, hij zat vastgeketend dus hij kon zelf ook niet op zoek gaan. Dieren hebben een hele grote waarde in de islaam, maar alsnog verteld god ons dat ze zijn geschapen om de mens te dienen ( eten en hulp op het landbouw), waarbij we ons verantwoordelijkheid tegenover hun niet moeten vergeten natuurlijk.

    • maar dan mag dit dus eigenlijk niet en is dat vlees niet meer halal toch? Want een goede behandeling zou ik het niet noemen. Als dat halal echt voor datgene wat hierboven geschreven staat, staat, dan zou ik daarvoor gaan. Ik ben in ieder geval al vegetariër geworden, maar als ik dit zo lees, begin ik ernstig erover te denken om veganist te worden.

    • ja en jij gelooft wat je wil geloven, nee dat is nl helemaal niet uit de onderzoeken gekomen, wat er wel uitkwam is dat de dieren enorm lijden en zeker niet ineens dood zijn. Aan de naleving vand e koranregels schort het ook nogal eens.

    • heb jij je slagader weleens doorgesneden gehad? Weet jij hoe dat voelt? Onderzoek..ha! Sterven is ook een gevoel!
     Je praat jezelf iets voor.

    • Geloof jij lekker wat jou papa en mama geloven. Verdovingsprik zeg je, je moet je huiswerk doen want klaarblijkelijk weet jij niet waar je het over hebt. Heb jij jezelf wel eens in je vingers gesneden? En daarbij een bloedvat geraakt? Deed geen zeer zeker. Lul koek! Je huid zit barstensvol zenuwen. Een koe ligt 45 min in z’n bloed te stikken tot ie het loodje legt. Maar ja, maakt niks uit hè. Beestje voelt er niks van.

     Ga jij lekker martel vlees eten. Ik hoop dat je er enorm van geniet. Ik hoop dat dit wereldwijd verboden wordt. Primitief gedrag.

 26. Mensen zijn dieren… Als ze dat in deze eeuw nog niet weten : laat ze eens meemaken wat ze andere levende wezens laten meemaken. Indien ze in staat blijven er verder over te vertellen (zou moeten kunnen: zijn tenslotte superieur hé).

 27. Mariska zegt:

  Lieve mensen,
  Deze filmpjes had ik nog niet gezien dit wist ik niet …. (en ook ik heb uggs)
  Vreselijk zoveel dierenleed voor niets….
  Maar dit is nog maar het topje van de ijsberg qua mishandeling van dieren.
  OOK in Nederland gebeuren dit soort dingen. Castratie van biggen gaat ook niet met verdoving hier en als je goed kijkt naar het transport van vee (in Nederland) gaat er ook van alles mis, dieren komen ook halfdood aan. en waarom vervoeren wij ons vee naar het buitenland om het daar te slachten en dan weer hiernaartoe te vervoeren om het dan op te eten.
  Ik eet zelf al weinig vlees, en probeer zo min mogelijk producten te kopen waar dierenleed aan vast zit. Maar dit is vaak toch lastig omdat de herkomst moeilijk te achterhalen is.
  Ik vind ook dat bedrijven (zoals uggs) die veel geld vragen voor hun producten ook best wat geld mogen investeren in dierenwelzijn. dit soort dierenleed is nergens voor nodig. het is jammer dat veel bedrijven liever voor veel geld gaan dan voor welzijn.
  Gelukkig zijn er veel mensen (zie hierboven) die er op letten en hart voor dieren hebben!!!

 28. Gaat het hier omdat ze halal geslacht moeten worden (wat jezelf toch echt niet gelooft) of om de KAPITALISME! Waarom moet er toch ALTIJD een link gelegd worden met de Islam terwijl het toch verdomme daar niks mee te maken heeft. Damm.. echt irritant die hokjesgedachten

  • jeanco zegt:

   Ja Hilal, de schapen zouden ook in Australië zelf geslacht kunnen worden en als vlees naar het midden oosten vervoerd kunnen worden in koelschepen, maar kennelijk willen de importerende landen het slachten liever in eigen hand houden om er absoluut zeker van te zijn dat het vlees echt halal is. Het is niet anders. Ik begrijp het woord hokjesgeest in dit verband niet.

 29. Er is een organisatie in Australie zelf: Animals Australia, the voice for animals van Lyn White die wereldwijd opkomt voor de dieren in haar eigen land, Australie. Je kunt je inschrijven op haar website. Zij geeft goede informatie en je kunt tekenen tegen de geweldadiheden tegen de dieren. Ik denk dat Karen Soeters ook weet van deze organisatie. Als wij als wereldwijde consumenten elkaars organisaties steunen en samenwerken dan zijn wij machtiger dan we misschien zelf denken. Er is een flinke lobby nodig om leed van dieren te stoppen, omdat er zoveel economisch belang bij komt. Wij als concumenten kunnen helpen dit te stoppen door minder/geen vlees meer te eten en/of biologisch vlees kopen. Als er geen markt meer zou zijn dan zijn de dieren beter af.

  • Jammer Trudie dat je over biologisch vlees noemt. Als ik jou was zou ik me ook eens verdiepen in hoe en wat van biologisch vlees. Ik weiger pertinent om biologisch vlees te kopen of te eten. Vanwege alles wat ook daar niet klopt en vanwege de prijzen die ze eraan verbinden. De bio industrie moet goedkoper en beter hun werk gaan doen. Zolang ze dat niet doen vind ik het niet noemenswaardig.

   • Anoesjka, wat blijf je nou afgeven op biologisch?
    Je noemt het wel, maar je zegt niet waarom?
    Er klopt van alles niet aan? Wat dan??
    En de prijzen die er aan verbonden worden, wat is daar mee? Waarom zou dat niet kloppen?

    Bio-industrie goedkoper hun werk gaan doen??? Daar ga je helemaal fout mee. Dat is de reden waarom er zo ontzettend veel dierenleed is in die industrie. Het moest allemaal goedkoper, waardoor schaalvergroting kwam etc.
    Bio-industrie is geen biologisch trouwens. Het lijkt alsof je de twee termen door elkaar haalt?

 30. Hooijschuur zegt:

  OMG, kunnen de schapen niet al halal geslacht worden in Australie en dan pas vervoerd worden..

 31. OMG is dit echt alleen maar voor Uggs ?:O omgg zo zielig ik heb uggs :(

 32. J. Zwarts zegt:

  Uggs.. Belachelijk en nog eens lelijk ook!!
  Mensen moeten eerst eens de hersens gebruiken. Waarom dierenleed voor eigen vermaak??

  De mens vernietigd zichzelf… Zeg ik al jaren en dit is weer een van de voorbeelden!

 33. Tuurlijk zijn dit verschrikkelijke beelden en op zulke momenten vindt iedereen het vreselijk en moet er wat aan gedaan worden. Helemaal mee eens! Ook mijn hart krimpt en mijn maag draait om. Ik kan alleen maar zeggen dat het elke keer maar weer blijkt dat het nodig is om de consument te informeren over dit soort misstanden. Maar het allerbelangrijkste……kijk in je hart, als je echt van dieren houdt en zeker wil weten dat je met je consumentengedrag niet bijdraagt aan het in stand houden van dit soort praktijken……verander je gedrag! Het houd echt niet op bij hoe we met productiedieren omgaan. Wat dacht je van de verzorgingsproducten. De meeste dieren lijden verschrikkelijk omdat wij zo nodig allerlei producten nodig hebben, waar werkelijk niemand beter van wordt behalve de producent! En dat geldt waarschijnlijk voor 90% van alle producten die er zijn en waarvan de producent ons wil laten denken dat we het nodig hebben. Denk na, laat je informeren en laat je vooral niet van alles aansmeren via reclame. Echt, je hebt het niet nodig! Als je in een betere wereld wil leven, begint het bij jezelf…..

 34. Het leed van deze dieren geeft aan hoe ziek de mensheid is. En roepen dat de boeren het beste met hun dieren voor hebben is onzin. Het gaat ze alleen om hun portemonnee. Ik hoop dat de verantwoordelijken voor dit immense leed en werkelijk buitenaards gruwelijke slachtpartijen hun straf niet zullen ontlopen. Breng deze ellende zoveel mogelijk onder de aandacht bij anderen zodat de schapen steeds meer medestanders krijgen in de hoop dat het zsm stopt.

 35. inderdaad met de daad nu stoppen ik word er zo niet goed van Wie zijn wij dat zo iets mag en kan en doen Stoppen

 36. Echt verschrikkelijk wat ik hier zie,
  ik wist dat UGS erg slecht met hun schapen omgaan , maar dit NEEE…
  Ik kan hier echt niet meer tegen, kijk dergelijke sites niet meer ik ga eraan kapot…..
  ik heb geen bont draag geen bont eet amper vlees…

 37. http://forum.vegetariers.nl/viewtopic.php?f=4&t=3697

  Hier heb je heel veel tips voor zogeheten ‘veganistische schoenen’ en meer. Niet alleen bont is fout maar ook leer natuurlijk. Denk aan je schoenen, riem, horlogebandje…
  Vlees en vis eten is al helemaal uit den boze en al nagedacht of je make-up wel diervriendelijk getest is? Diervriendelijk leven is goed maar niet altijd gemakkelijk. Als je medestanders opzoekt wordt het wel wat makkelijker. Succes!

 38. Afschuwelijk……Dit soort gruwelijke praktijken kan alleen worden gestopt als wij, u en ik dus, besluiten om ons meer te verdiepen in de herkomst van de producten (zowel voeding als non-food) die wij kopen en vervolgens “foute” producten niet meer te kopen. Pas al de vraag er niet meer is, stopt het. Steeds met een beschuldigende vinger wijzen naar producenten, regeringen etc. is verleidelijk; ik word zelf dagelijks zeer verdrietig en ontzettend boos als ik lees over de manier waarop de mensheid kennelijk met dieren denkt om te mogen gaan, maar als we wel anderen beschuldigen en vervolgens zelf UGGS dragen, naar de kiloknaller gaan voor ons dagelijkse stukje lamsvlees omdat het zo lekker goedkoop is en onze ogen sluiten voor ons eigen gedrag, dragen wij bij aan de misstanden en zal er nooit iets veranderen. Kortom: Verbeter de wereld, begin bij jezelf, vanaf NU!

  • Dan kan je niks meer eten geen vlees geen vis want das allemaal zielig….moet je ook geen hond nemen want die hou je vast aan een halsband is ook zielig…geen poes want die eet muizen…is ook zielig….

   • Je kunt nog genoeg eten. Er zijn zoveel lekkere vegetarische (biologische) gerechten!! Wij mensen kunnen heel goed zonder vlees en vis. Dat we het nodig hebben is ons aangepraat.

    Kun je het vlees toch niet laten staan? Er is genoeg biologisch-(dynamisch) vlees en steeds meer verantwoord gevangen vis te verkrijgen. Het vlees van die dieren is in ieder geval minder fout daar zij in ieder geval een goed leven hebben gehad. En Uggs hoef je toch niet te dragen? Net zoals bont en leren schoenen. Wil je meedoen met het kwellen van dieren of wil je dat niet? Er zijn ook genoeg verantwoorde diervoeders te koop. Wij hebben de keus, de dieren niet.

    • Minder fout betekend nog niet goed…… Ik word een beetje moe van dat geneuzel over biologisch vlees, wat zo goed zou moeten zijn. Voor de meeste mensen tegenwoordig niet te betalen en zo geweldig is de bio-industrie niet. Ik heb geen moeite met dieren slachten voor consumptie, dat gebeurt al eeuwen. Het probleem is hoe we deze dieren behandelen of juist niet behandelen. Ik heb geen moeite met leer en bont wanneer dit van dieren komt die ziek waren, dan hoef je delen die nog bruikbaar zijn niet te vernietigen. Nee ik ben tegen leer en bont als dieren hiervoor een verrot leven leiden en lijden voor de mode. Dat is nogal een verschil dan alles maar boycotten omdat het dierlijk is.

   • Ik ben al jaren vegetarisch, niks moeilijks aan :S een mens heeft geen vlees nodig, sterker nog: vlees is ongezond en er zit poep in, lekker joh :D Ik probeer nu veganist te worden, wat wel moeilijk is maar het is het waard, als je weet wat er met melk koeien gebeurt zul je janken, beesten hebben geen leven! en in melk zit 20% pus, ook lekker he? :D

  • 100 % mee eens Bibi!

 39. Lang leven halal ????????

 40. Het bereiken van grote massa’s mensen die deze leed veroorzaken is een probleem.
  De meeste mensen hebben echt geen idee waar bont en vlees vandaan komt.
  De meeste mensen kijken niet naar akelige filmpjes en sluiten hun ogen ervoor.
  DUS begin in je eigen omgeving je familie je collega’s je vrienden, begin discussies tijdens pauze’s, verjaardagen enz. En je gaat al snel merken dat het werkt dat mensen zich bewust afvragen moet ik wel 7 dagen per week vlees eten? Heb ik wel diervriendelijke schoenen/laarsen? TIP: veroordeel geen vleeseters, en laat ze ook hun zegje doen. Ze gaan eerst in de verdediging en gaan dan zoeken of alles aan jou wel zo diervriendelijk is geproduceerd. Als je geen antwoord weet op een tegenaanval (want zo komt het vaak wel over)zeg dan dat je het opzoekt en doe dat ook daadwerkelijk en kom erop terug. Succes, bij mij heeft het 2 jaar geleden ook gewerkt, iets wat ik voor onmogelijk gehouden had is gebeurd ik ben vegetariër geworden.

 41. Jan Dijkstra zegt:

  Hopelijk gaan de omstandigheden verbeteren, wanneer er aandacht aan wordt besteed in de media.

 42. Gruwelijk wat ik hier lees. Ik wil wel even opkomen voor de schapenboeren hier in NL. Dat gaat er echt wel anders aan toe hoor! De (meeste, er blijven uitzonderingen) boeren zorgen goed voor hun schapen; ook tijdens het transport! Die hebben echt wel hart voor die beestjes, anders zou je zo’n bedrijf ook nooit kunnen blijven runnen.

 43. Gruwelijk wat ik hier lees. Ik wil wel even opkomen voor de schapenboeren hier in NL. Dat gaat er echt wel anders aan toe hoor! De (meeste, er blijven uitzonderingen) boeren zorgen goed voor hun schapen; ook tijdens het transport! Die hebben echt wel hart voor die beestjes, anders zou je zo’n bedrijf ook nooit kunnen blijven runnen.

 44. Niet alleen geen schapenvlees meer eten en geen bont meer dragen, maar ook geen wolproducten meer aanschaffen. Dat is niet zo moeilijk als het lijkt, er zijn tegenwoordig zoveel niet-dierlijke producten op de markt! Een dier is geen product en moet ook niet zo behandeld worden.

  • Geen wolproducten? Waarom niet? Schapen in NL worden toch ook regelmatig geschoren. Wat gebeurd er met dit wol? En dan, wat is het alternatief. Nep wol dat gemaakt wordt van de olieproducten? Iets wat heeeeel schaddelijk voor het mileu is. En steeds minder wordt?
   Als je heiligeboontje wil zijn, kan beter een kogel door je kop jagen. Of gewoon jezelf verhongeren en natuurlijk absoluut geen kinderen op de wereld brengen. Er is leed in de dierenwereld(leeuwen die zebra’s op eten, orkas de zeehonden) en er is leed in de mensen wereld(stress op het werk en in het verkeer, overleiden van je naasten. etc). Je kan beter je afvragen hoe je dieren daadwerkelijk kan gebruiken. Mens gebruikt mens ook. Waarbij alle partijen te vreden zijn. Zou toch ook tussen mens en dier ook kunnen? Of moet je nou ook zebra’s van leeuwen gaan beschermen en de zeehonden van de orka’s?

   • Het verkrijgen van wol is ook geen misdaad , maar de manier waarop dat gaat, en zeker in Australie op de manier hoe dat daar er aan toe gaat , de schoften, daar deze blog om

 45. Het is en blijft een kwestie van vraag en aanbod…

  Die vraag kunnen we beïnvloeden…..te beginnen bij onszelf…

 46. Chantal Beltman zegt:

  Dit moet zeker gestopt worden.. Ik eet geen vlees en draag absoluut geen bont..!
  Mensen laat van je horen.. dit kan alleen stoppen als de vraag verdwijnt.. dus niet je kop in het zand steken, maar vechten voor respect en waardigheid voor dieren..

 47. ineke kwekkeboom zegt:

  Vreselijk zo veel ellende in de dierenwereld.

 48. anita bongers zegt:

  Dit is te gruwelijk voor worden ik krijg tranen in mijn ogen als ik dit zie.wat ben ik blij dat ik geen schapenvlees eet.Mensen die dit doen zijn walgelijk en zijn niet eens een mens te noemen!!! Dieren zijn beschaafder dan dit soort mensen. Ik moet aan de uitspraak van gandhi denken,de beschaving van een volk is af te lezen aan hoe men met dieren om gaat!!! De mensheid is totaal aan het verzieken,voortkomend uit hebberigheid en ikke ikke de rest kan stikken mentaliteit vernielen wij de natuur om ons heen en doen gruwelijke dingen met onze lieve dieren. Als we zo veel van onze kinderen houden moeten wij een voorbeeld zijn maar we vernielen alles wat deze mooie aarde voortbrengt!!! Onze kinderen hebben straks niets meer als dit zo door gaat.Het wordt tijd dat de mensen eindelijk eens op een andere manier gaan denken en zich bewust worden van deze misstanden!!! Ik denk aan al die arme schapen en andere diersoorten die door mensen worden gemarteld en schaam me kapot dat ik een mens ben!!! :-(((

  • Dank voor je emotionele reactie Anita! Dat is mij uit het hart gegrepen. Toen ik met dit artikel bezig was, heb ik ook nachtenlang slecht geslapen en veel gehuild. Voor mij, toch wel redelijk bekend met de meeste misstanden in de wereld op dierenwelzijnsgebied, waren die vreselijke zeetransporten en dat mulesingen ook nieuw. Het was ook voor mij vaak te veel. Het doet mij wel ontzettend goed dat het artikel veel mensen op de been brengt.

 49. kleine reactie, dit verhaal is gebaseert op uitwassen in de groep. wat hier wordt getoont is over t algemeen niet de realiteit. Het filmpje van de scrabby slachting is afschuwelijk, Gelukkig zijn ze dr zelf ook achter dat dit niet de manier is. Het filmpje van de wasbeerhonden is al een heeel oud filmpje. Dit filmpje staat Volgend mij aan de basis van alle acties tegen bont. Dit was een eyeopener en moet naar mijn mening nog vele mensen overtuigen geen bont te dragen. Dit filmpje heeft alleen niks te maken met uggs. En ik denk dat het filmpje hier wordt gebruikt als stemmingmakerij en om dit artikel extra kracht bij te zetten. Wel slim maar heel doorzichtig. De schapen op hun rug met de zere billen worden opgevreten door vliegen. In nederland ook een probleem. Daarom is optijd scheren zo belangrijk n niet pas in juli. Mocht een schaap last hebben kan er tijdig wat aan gedaan worden. Dit heeft niks met uggs te maken. Wat ik wel vindt is dat uggs buitengewoon slecht voor je voeten knien en rug zijn.

  • Wasbeerhonden worden in China al vele jaren, en nu nog steeds, in UGGS verwerkt Mo. Het spijt me voor jou, maar dat is de keiharde realiteit en heeft niets met stemmingmakerij te maken.

 50. kleine reactie, dit verhaal is gebaseert op uitwassen in de groep. wat hier wordt getoont is over t algemeen niet de realiteit. Het filmpje van de scrabby slachting is afschuwelijk, Gelukkig zijn ze dr zelf ook achter dat dit niet de manier is. Het filmpje van de wasbeerhonden is al een heeel oud filmpje. Dit filmpje staat Volgend mij aan de basis van alle acties tegen bont. Dit was een eyeopener en moet naar mijn mening nog vele mensen overtuigen geen bont te dragen. Dit filmpje heeft alleen niks te maken met uggs. En ik denk dat het filmpje hier wordt gebruikt als stemmingmakerij en om dit artikel extra kracht bij te zetten. Wel slim maar heel doorzichtig. De schapen op hun rug met de zere billen worden opgevreten door vliegen. In nederland ook een probleem. Daarom is optijd scheren zo belangrijk n niet pas in juli. Mocht een schaap last hebben kan er tijdig wat aan gedaan worden. Dit heeft niks met uggs te maken. Wat ik wel vindt is dat uggs buitengewoon slecht voor je voeten knien en rug zijn.

 51. Iedereen loopt zo hoog op te gooien over normen en waarden. Maar in mijn ogen is het hele mensdom vergeten wat het inhoud zowel tegenover de mensen maar vooral tegenover de dieren. Ze schijnen allemaal vergeten te zijn dat het ook wezens zijn van vlees en bloed en die ook gevoel bezitten. Ze verdienen respect, maar helaas moet men eerst in de dikke van Dalen nog opzoeken wat dat nu precies betekent. Triest hoor

  • Precies , je hebt volkomen gelijk Dat is allemaal begonnen toen de multinationals de macht kregen van alle regeringen (liberaliseringen) om de kleine bedrijven uit te kopen en er grote concerns van te maken. Alle ministers die hiervoor hun handtekeningen zette zijn medeschuldig aan dit gebeuren.
   De kleine boer, groenteman, bakker, melkboer kregen geen kans meer te overleven en werden opgeslurpt door de grote bonzen, daarmee begon ook alle ellende , er kwam overal chemische rotzooi in zodat bv waar ze vroeger 1 brood van bakte er nu 3-4 gebakken kunnen worden, zo gaat het ook met onze groenten en zuivel, misschien herinner je nog wel de yoghurt die we nooit fatsoenlijk uit de fles kregen zo dik was ie, nu kun je er haast nog geen hangop meer van maken want het is meer water dan yoghurt . Vroeger at je vlees van de koe of varken of schaap van de lokale boer, nu is het industrievlees wat door vele chemische troep vers gehouden wordt. Van mij mogen we terug naar begin jaren 60 vóór dat het liberalisme de overhand kreeg en aan die vreselijke toestanden een einde komt.

 52. Trudie Schregardus zegt:

  Hier past alleen maar een enorm protest tegen deze praktijken. Australie komt veel in het nieuws met berichten over het leed dat zij dieren bezorgen. En ze hebben zoveel dieren voor de “productie”. Dus hoe eerder een protest naar de autoriteiten en makers van de wet hoe beter

 53. Anne Metz zegt:

  Ze moeten dit N U stoppen!!!

 54. Christiane Berckmans zegt:

  En “dat” in 2013 !!!!!!! Hoe is het mogelijk ? Dit moet meteen gestopt worden, iedereen moet zien en weten !!!!! Armen, armen dieren ….. hoe kan het gebeuren ? Ik haat die boeren, die zijn geen “mensen”. GEEN live transport en leve VG !

 55. Harrie Hageman zegt:

  Dus:
  Eet geen vlees of uitsluitend biologisch, eco.
  Draag geen bont in welke vorm dan ook

 56. Tonnie Koelemeijer zegt:

  Ik draag gelukkig geen uggs maar wat kunnen wij hiertegen doen ik wil wel een petitie tekenen ik vind dit vreselijk om te zien er moet iets gedaan worden is het misschien een idee om b.v. Greenpeace of iets dergelijks op de hoogte te stellen van deze dierenmishandeling.

 57. ik vind dit dus zeer dieren leed. eerst worden ze mishandelt bij de schaap boer en daar na op de boot om zo vervoert te worden na hun dood als ze dus onder weg al niet dood gaan. en op weg na het slag huis nog eens. ze worden van de boot af gegooi of geslagen. ze staan ook de haal weg op hun dunnen pootjes en de zon. en krijgen geen water of voer. ook lig er niets op de grond voor ze. ze staan dus in hun eigen en van de ander uit ontlasting en zo. en ook nog eens op gestapeld. dit moet gestopt worden. ik vraag u dus uit mijn Nederlandse hard hier voor te zorgen dat dit dus word gestopt. deze dieren leed .geen een dier mag zo iets onder gaan. als ik dit dus zo ziet denk ik aan al die jonden die we heb mishandelt en zo heb vervoert. dit mag dus nooit meer gebeuren. maar ook niet met een dier.

  • Channa Ippel zegt:

   Het wordt tijd dat homo sapiens sapiens zich eens gaat afvragen wat wij werkelijk zijn en wat we andere wezens aandoen.

 58. Graag dit artikel in het Engels vertalen en op Pinterest en andere social media zetten. Hoe meer mensen dit weten hoe beter. Alleen dan kan er op den duur iets verbeteren.

 59. Graag dit artikel vertalen in het Engels en op Pinterest en andere social media zetten! Hoe meer mensen dit weten hoe beter. Alleen dan kan er iets veranderen.

 60. De remedie? Stop met het eten van schapenvlees. Maar dat is natuurlijk niet het politiek correcte antwoord. De grootste afnemers van deze schapen zitten in het MO en Afrika.

  • Hoi Petra,

   Het stoppen met eten van vlees brengt andere morele problemen met zich mee.

   De schapen waar we het over hebben zijn geen wilde dieren. Het zijn diersoorten die voor specifieke eigenschappen zijn gefokt door de mens. Daardoor zijn deze schapen bijvoorbeeld heel goed in het produceren van hoge kwaliteit/hoeveelheid wol of vlees , maar zijn ze niet meer geschikt om op zichzelf te overleven in het wild.

   Wanneer we stoppen met het afnemen van deze producten (bont, eieren, vlees, melk, wol, leer, etc.) hebben deze dieren geen nut meer voor de mensen die ze nu fokken en onderhouden wat betekend dat ze op grote schaal geruimd zouden worden. Hierdoor wordt de soort effectief uitgeroeid. Ze vrij laten zou helemaal onmenselijk zijn omdat ze niet in staat zijn voor zichzelf te zorgen en het effect op ecosystemen funest zou zijn. Ze in leven houden is ook niet te doen omdat er teveel middelen nodig zijn om ze te verzorgen. Het gaat om miljoenen dieren die in dat geval doelloos gedood zouden moeten worden.

   Dat een boer geld wil verdienen met levende dieren wil niet zeggen dat hij/zij niet goed voor de dieren wil zorgen. Wanneer de consument bereid is te betalen voor goede verzorging van dieren dan zullen boeren dat met veel plezier doen. Naar mijn mening is het zonde van je energie om te proberen mensen te laten stoppen met het eten van vlees en kan je je beter richten op de eisen die vleeseters stellen aan de productie van hun maaltijd.

   Wanneer je het groter bekijkt kan je überhaupt je energie beter richten op de problemen rond de grote roofdieren in het wild. Er is bijvoorbeeld een enorm probleem met haaien die gevangen worden voor hun vinnen. Volkomen nutteloos, maar erg lucratief voor stropers.
   Wanneer de top van de voedselketen, de roofdieren, aangetast wordt loopt het hele systeem van de rails. Haaien spelen een belangrijke rol in al het leven op aarde, meer dan mensen over het algemeen verwachten. De aarde is een waterplaneet, als de oceanen de geest geven maken we op land geen schijn van kans.

   Het klinkt lomp, maar de wereld wordt er niet anders van als een kunstmatig gefokt schapenras wel of niet uitsterft. Het is goed dat mensen dit soort dingen vreselijk vinden, maar als je graag de wereld wil redden zijn dit niet de beesten waar je je echt druk om moet maken.
   Dat maakt het niet goed of acceptabel, maar wil je de wereld leefbaar houden voor je nageslacht, richt je dan op problemen van dieren, vooral roofdieren, in het wild.
   Is het je te doen om de maatschappij en hoe mensen omgaan met hun medewezens, dan zijn de schattige schaapjes en lieve haaien gelijkwaardige diersoorten om de barricades voor op te gaan.

 61. Ineke Peeters zegt:

  Dit is niet het gebruikelijke beeld van een schapenfarm in Australie. Er zitten ook tendentieuze elementen in het artikel, typisch met een Europese inslag geschreven, alleen al de beschrijving van die modder. Australie is niet alleen een droog maar juist een zeer droog land dus die modder komt daar ´helaas´ niet zo vaak voor.
  Dat ze opeengepakt in percelen leven is onzin. Je hebt werkelijk geen idee hoe groot het land is. Schapen daar trekken honderden en honderden kilometers ver, aan ruimte geen gebrek, geen een schaap leeft op een afgeperkt weitje zoals in Nederland waar alles in percelen is verdeeld. Knechts zijn altijd dagen onderweg om afrasteringen te repareren.De vliegenplaag heeft daar ook niets mee te maken. In Australie stikt het nu eenmaal van de vliegen. Er zijn altijd en overal vliegen, heel veel vliegen. Vooral in de hete, droge binnenlanden zwermen hele wolken van kleine vliegjes. Het land is er mee vergeven. Zelf liep ik daar vaak met een speciale vliegenhoed om me enigszins normaal te kunnen voortbewegen. ´s Avonds gezellig buitenzitten is er ook al niet bij, juist vanwege die vliegen. Een zonnig land met veel schaduwzijden.
  So wie so kun je uiteraard geen individuele aandacht aan een schaap geven, het zijn inderdaad immense kudde´s maar dat betekent niet dat er geen rekening wordt gehouden met hun dierenwelzijn. Vele Australiers die dit lezen zullen hun tenen krommen. Ik baseer me ook op de ervaringen van vele backpackers die daar hebben gewerkt in zeer diervriendelijke, grote schapenfarms. Ik teken bezwaar aan tegen dergelijke, populistische artikelen. Het zet mensen massaal op het verkeerde been.

  • Geachte Ineke, een gedeelte van de schapen in Australie leeft zoals wij in dit artikel hebben beschreven. Een ander gedeelte leeft (gelukkig) zoals u beschrijft. Wij belichten het dierenleed en stellen misstanden aan de kaak. Als zodanig kunt u dit artikel eenzijdig noemen. Wel kunt u nergens in het artikel lezen dat ALLE schapen in Australie moeten leven zoals beschreven. Goed dat u hebt gereageerd; zo is er evenwicht. Overigens kunnen mensen zich tegen vliegen beschermen door een speciale vliegenhoed op te zetten; mensen hoeven zich niet te laten mulesingen.

   • Beste Jeanco,

    Ik vind de nuancering van Ineke ook zeer goed om te lezen, en bij nader lezen van het artikel staat er wel degelijk dat het om ALLE schapen gaat. Het artikel is op geen andere manier te lezen. Een toegevoegde nuancering in het artikel zou het probleem isoleren, waardoor deze beter aan te pakken is. Door “de Australische schapen” algemeen te stellen, loop de de kans om weerstand te krijgen uit hoeken die mee hadden kunnen werken.

   • Beste Jeanco
    Ik sluit mij helemaal aan bij Ineke. De situatie van een deel van schapen is inderdaad schokkend maar veel boeren doe hun uiterste best om het juiste te doen. Men moet natuurlijk daarbij niet vergeten dat de boeren afhankelijk zijn van de vraag door de consument.
    Ik begrijp dat de bedoeling van uw organisatie is het aan de kaak stellen van dierenleed. Daar is niets mis mee ECHTER bij het informeren van het grote publiek dient men naar mijn mening een eerlijk beeld te schetsen. Zoals Jan reeds zegt, er is geen andere manier om dit artikel te lezen. Alle schapen in Australië worden mishandeld. Dat is onzin en dat weet u net zo goed als ik. Worden er (veel) schapen mishandelt? Ja, maar welk percentage van de +/- 68 miljoen?
    Ook een zin als: In de eerste plaats zijn de kuddes zo groot dat de farmers niet in staat zijn om het welzijn van individuele dieren in de gaten te houden, zo zij dit al zouden nastreven.’ heeft de bedoeling om woede op te wekken zonder enige argumentatie. Welk bewijs heeft u dat de doorsnee Australische Schapenboer niet om zijn dieren geeft? (Aangezien dit artikel zeer generaliserend is m.b.t. de schaap neem ik aan dat dit ook geldt voor de betrokken boer).

    Ja, Mulesing gebeurt. Helaas. Veel boeren doen het liever niet maar zien geen alternatief: http://www.theaustralian.com.au/news/health-science/sheep-farmers-flocking-back-to-mulesing/story-e6frg8y6-1226557807686
    99% van de bedrijven zijn familiebedrijven en hebben veelal niet de mogelijkheid om een fokprogramma te financieren om hun schapen gladde billetjes te geven.
    Ook de zin ‘Het is zeer wel mogelijk om de “flystrike” te voorkomen door een goed dieet, regelmatig afspoelen en door rassen te gebruiken die beter tegen het hete Australische klimaat bestand zijn.’ Tja, blijkbaar nooit in Australië geweest… goed dieet…. Dit is een land van uitersten. Of het is kurkdroog of we worden geplaagd door hevige regen. De regen kan vanwege de droogte niet snel in de bodem worden opgenomen wat weer overstromingen tot gevolg heeft. Regelmatig afspoelen? Ja, dat zou fantastisch zijn maar in een gebied als Outback Australië is (schoon) water niet zo gemakkelijk te vinden. En dan rassen die beter tegen de hitte kunnen? Als die er al zijn, zou het dan niet een goed idee geweest zijn om in uw artikel te vermelden welke schapen wel bestand zijn tegen de hoge temperaturen (40+ C graden)?Miscchien is wat ‘Constructive criticism’ beter op z’n plaats hier.

    ‘Als de schapen moeten worden geschoren, worden ze in kleinere hokken verzameld’: Ja natuurlijk, ooit geprobeerd een schaap te pakken te krijgen en dan ook nog te scheren zonder enige bewegingsbeperking voor het schaap?

    Het verhaal over Karachi is waar en verschikkelijk maar het feit dat besmette dieren worden afgemaakt is niet ongewoon (ook voor Europa). Het feit dat het onmenselijk/ondierlijk gedaan is, heeft niet alleen te maken met de betrokken Australische boeren maar ook met de Pakistaanse overheid die het bevel tot de slachting gaf.

    Het feit dat het artikel zich alleen richt op UGG is naar mijn mening niet fair. Is het doel van het artikel om de situatie van de schapen onder de aandacht te brengen of om UGG aan te vallen. De link in het artikel is naar de Nederlandse site van de website voor UGGs. Dit is een Amerikaanse onderneming die op een zeer goede manier marketing weet te plaatsen (bijv. de geschiedenis voor UGG voor de Europese markten (waaronder NL) begint in Australië (veel mensen associeren Australië met zon, surf en vrijheid), terwijl de US link je vertelt dat het allemaal in Southern California is begonnen (Veel Amerikanen horen graag dat het van Amerikaanse origine is).

    Prima dat jullie je inzetten voor het welzijn van dieren. Vaak, veel te vaak laat dit te wensen over maar het baat niet door een artikel te schrijven waarbij één specifiek bedrijf aangevallen wordt. Meer dan 20% van de mondiale wolproductie is afkomstig uit Australië. En die 340 miljoen kilo onbewerkte wol wordt niet alleen voor UGG gebruikt….

    Het is zo gemakkelijk om

    • Beste Kat, dank voor uw commentaar. In mijn reactie naar Ineke heb ik al gezegd dat het niet voor alle schapen opgaat. Mocht ik in het artikel de indruk hebben gewekt dat dit wel zo is, dan bied ik de “goede” schapenfarmers mijn welgemeende excuses aan. Uw andere grote punt: wij willen inderdaad blootleggen wat voor dierenleed er schuil gaat achter het dragen van UGGS, maar vonden tegelijkertijd de misstanden bij het eten van halal-schapen in grote delen van de moslim-wereld. Daarbij stuitten we op de walgelijke scheepstransporten. In Australië zijn voldoende halal-slachterijen; waarom kunnen die dieren daar niet geslacht worden? Ik vermoed dat dat wel duurder zal zijn omdat voor het transport dan koelschepen nodig zijn.

  • femke gersteling zegt:

   Goeie reactie! Ik vind het geweldig goed dat er aandacht besteed wordt aan de misstanden in de wereld, maar we moeten altijd oppassen niet alle schapenvleeseters, halal vleeseters en schapenboeren in Australië over één kam te scheren. Het is een goed artikel, maar het geeft mensen wel de indruk dat verschillende groepen mensen allemaal slecht zijn en dat is gewoon niet waar. Iets meer nuance in de artikelen, maar ga vooral door met leed onder de aandacht van het grote publiek brengen! Een bio vleeseter, die leren schoenen draagt maar probeert heel bewuste keuzes te maken.

 62. Jeetje…… Ik heb zo’n beetje alles van ugg :s
  Ik dacht juist omdat je er zo gruwelijk veel voor betaald zal het wel goed zitten met het dieren welzijn!
  En je hoort er ook niks over! Maar dit moet stoppen dat zeker!!!! Ik heb zoizo al een hekel aan van die idioten met van die dikke bondjassen alleen als ik het zie draait mijn hart al om! Hoe kan je in godsnaam zo slecht zijn om die dieren dit aan te doen!!!!!!

 63. Zoek eens echt dierenleed op van luxe mensen: huisdieren in NL. Hoeveel herdershonden zitten hun leven lang in een rijtjeshuis vast? Met een wandeling van 5 min per dag buiten? En dat hun leven lang. Hoeveel katten .en honden worden er in NL niet mishandeld omdat de eigenaren vonden dat het huisdieren moesten zijn? Schandalig!!! Als boer weet ik 100% zeker dat de meeste boeren beter omgaan en meer liefde voor hun dieren hebben dan de meeste
  huisdierbezitters. Maar niemand wil dit horen. Dit dierenleed komt namelijk dichtbij. Nogmaals, dit is pas echt schandalig!

  • Geachte Rick, u hebt gelijk als u constateert dat in Nederland lang niet alle huisdieren goed worden behandeld. Daar is zeker nog veel te doen, o.a. doordat gemeentes fatsoenlijke dierenwelzijnsnota’s moeten gaan opstellen EN ZICH DAAR NATUURLIJK OOK AAN HOUDEN. Maar u doet wel aan leedvergelijking: volgens u hebben honden en katten het hier erger dan die schapen uit Australië. Los van het feit of dat wel waar is ontslaat dat ons niet van de plicht om ook die Australische misstanden voor het voetlicht te brengen. En te trachten daar een eind aan te maken.

  • Hallo Rick
   daar ben ik het niet mee eens
   ik heb ook filmjes gezien van varkensboeren hier in nederland
   die niet goed voor hun dieren zorgen laat staan liefde
   als ik boerin was dan hadden de dieren het echt goed en veel liefde
   ik zou de kleintjes niet bij hun moeder weg halen gelijk naar hun geboorte
   die hebben ook recht op moeder liefde en kind Groet Coby

  • Yvonne v.V. zegt:

   Beetje overdreven Rick om te stellen dat de nederlandse huisdieren het slechter zouden hebben dan de meeste dieren bij een boer. Wou je beweren dat het erger is voor een hond om de hele dag binnen te zitten (als hij niet anders gewend is) dan dat er een stuk van zijn achterwerk wordt afgesneden of onverdoofd gecastreerd wordt om maar wat te noemen? De meeste mensen die ik ken met een huisdier hebben daar heel veel voor over. En er zullen best mensen tussen zitten die niet het niet zo nauw nemen met het welzijn van hun huisdier maar over het algemeen hebben de meeste huisdieren het niet zo slecht.
   Een boer heeft dieren voor zijn levensonderhoud, en de meeste zullen ook best goed voor hun dieren zijn, je zal wel moeten want anders heb je niks te vreten. En een huisdier is toch voor de meeste mensen een keuze waar ze achter staan omdat ze het fijn vinden om een dier te hebben.
   Overigens is zo’n slachting van die schapen niet ongewoon hoor, is een tijdje geleden in Egypte ook zoiets gebeurd met varkens, die hadden de varkenspest (of een vermoeden daarvan). Die varkens werden ook met hamers en stokken (half)doodgeslagen en al dan niet levend begraven.
   Of kijk naar China hoe ze daar honden en katten doodslaan. Het filmpje over de schapen durf ik al niet te bekijken, kan daar nachten niet van slapen als ik daar naar kijk.

 64. Carla van Gennep zegt:

  Dit moet onmiddelijk stoppen,
  het is zooooo liefdeloos!

 65. o mijn god
  ik heb het filmpje gezien had ik het maar niet gedaan
  afschuwelijk wat er met die dieren word gedaan
  daar moet echt een eind aan komen
  ook wat zij in australie doen met ongedoof casteren bij lammetjes
  en het weg snijden bij de grote dieren en op het schip niet vergeten
  ik haat die boeren die alleen maar geld willen verdienen van hun dieren en verders niks

  • Het zou helpen als de doorsnee mens niet alles voor een appel en ei wilt kopen… De Austalische schapenboer is echt niet rijk… Gemiddeld incomen voor een boerderij (niet per persoon!) was AU$82.000 in 2011. Dat is niet super slecht maar ook echt geen vetpot!

 66. jenny ekelmans zegt:

  Het gaat niet alleen om UGGS er word ook kleding van gemaakt en meestal verkocht in de dure winkels.

  voor zeer “deftige”mensen met heel veel geld,maar met geld kun je alles kopen ook mishandelde

  dieren dit is al heel lang aan de hand, heeft al heel veel door PETA over geschreven ze vragen nog

  veel mensen die deze dierenmishandeling helpen stoppen,dus mensen zoek op Internet naarPETA

  en word lid en doneer voor deze ellende.

  WILLEN JULLIE OOK A.U.B. helpen ???????? ja toch!!!!

 67. schandalig ,

 68. Reiné Gadellaa zegt:

  Ik heb in het verleden ook wel vaker gehoord dat er iets grondig mis is met de productie van wol.
  Maar nu praktisch: hoe kom ik erachter welke wol verantwoord is en welke niet? Welke merken, fabrikanten, winkelketens moet ik hiervoor mijden?
  Want als consument kun je, los van handtekeningen zetten en berichten verspreiden natuurlijk vooral iets doen door producten te weigeren…

  • Hoi Reine, je zou kunnen kijken naar wol van Demeter of van andere biologische of b.d. bedrijven.

 69. Er komt steeds meer ‘shit’ aan het licht; praktijken die al jaren zo gaan en nu pas in de media komen. Kun je nagaan hoeveel dierenleed er al is geweest ook op plekken waar je het niet verwacht. Ik maak me steeds bozer en krijg steeds meer de wil om het aan te gaan pakken. Maar hoe doe je zo iets? Laat ik in ieder geval de jonge ouders van ons land oproepen om in de opvoeding van hun kinderen veel meer ‘respect voor het leven’ en ‘verantwoordelijkheid’ mee te geven, en graag veel hoger staande waarden en normen (als de ouders tenminste zelf weten wat dat inhoudt…). Steeds meer lijken we in grote getale te worden klemgezet door ‘het geld’ (=macht) in de wereld en we laten ons steeds meer door onze strot duwen. Ik zeg: dat moet echt stoppen! Walgelijk!

  • Misschien kunnen we Zembla inschakelen, André. Bewustwording door publiciteit is denk ik het enige, tenminste op het gebied van die schapentransporten, want daar staan we als Nederland verder helemaal buiten. Die Chinezen met hun wasbeerhonden is een heel ander verhaal. We hebben in Nederland indertijd de import van zeehondenbont verboden. Nou zijn de wreedheden die wasbeerhonden moet ondergaan zeker niet minder (ze hebben ook nog een vreselijk leven gehad). Misschien moeten we dan ook de import van wasbeerhonden gaan verbieden.

 70. lisette van der heiden zegt:

  En dit voor Uggs! Nooit geen Uggs meer!

 71. Ria Kooijman zegt:

  Wat ik zie daar walg ik gewoon van.
  Waarom moeten deze dieren zó lijden.dit moet stoppen en er moet goede toezicht op gehouden van.
  Elk levend wezen heeft recht op een normaal leven en mag zó niet doorgaan .
  STOPPEN MET DEZE WIJZEN VAN BEHANDELEN VAN DEZE DIEREN??

 72. inge wijffels zegt:

  Verschrikkelijk…..dat moet direct gestopt worden…

 73. Ik kijk de filmpjes niet maar ik heb al eerder filmpjes en foto’s gezien waardoor ik me echt bewust ben geworden van het feit dat deze wereld helemaal knetter gek is (geworden). De jeugd, waardoor dit soort kleding zo’n hype wordt, moet zich ook eens bewust worden en gaan eens stilstaan bij wat de PRIJS is die DIEREN betalen. Ik word kotsmisselijk van die domme pubertjes met dikker dan dikke bontkragen. Sommige zullen het niet weten dat het echt is, net als met UGGS, maar ga eens nadenken met zijn allen!!

 74. Hoewel ik zo langzamerhand aardig kijk begin te krijgen op de meeste misstanden op het gebied van dierenwelzijn in de wereld, ben ik, tijdens het verzamelen van de gegevens voor dit artikel, dagenlang ernstig van streek geweest: wel heb ik het kunnen opschrijven, maar ik heb een paar heeeeeele slechte nachten gehad en kan er niet over praten; dan moet ik elke keer huilen. Ik had er geen idee van dat het met die schapen in Australie zo beroerd gesteld was en van die gruwelijke transporten over zee wist ik ook niet; alleen van de wasbeerhondjes wist ik al lang. Van UGGS had ik nog nooit gehoord totdat ik van de redactie opdracht kreeg om uit te zoeken wat daar mee aan de hand was op het gebied van dierenwelzijn. Misschien weten de meeste mensen niet hoe het met de schapen in de praktijk toegaat en dan draagt dit artikel er misschien een klein beetje aan bij dat de blinde vlek hier en daar verdwijnt. Laten we dat hopen.

 75. wat afschuwelijk!dat dit nog kan in deze tijden..

 76. charlotte kramer zegt:

  Dit moet meteen gestopt worden zoek de media op zodat iedereen het kan zien

 77. mariella zegt:

  Waarom waarom ?

 78. Ik vind dit zo hachelijk, ik kan en mag mijn ogen niet sluiten.
  Maar dit zijn beulen die dit kunnen doen harteloos en waarvoor, voor de mode dit moet gestopt en niet morgen maar NU!!!!!!!