De Catalaanse politieke partijen En Comú Podem en de CUP hebben een overeenkomst bereikt om een wetswijziging door te voeren die de volksfeesten met stieren in Catalonië regelt. Het doel van het akkoord is een verbod op de drie meest wrede stierenfeesten in Catalonië: toro embolado, toro ensogado en toro en la playa.

stierenfeesten
Catalonië stap dichterbij verbod op drie meest wrede stierenfeesten | Foto: Comité Anti Stierenvechten

Het Comité Anti Stierenvechten (CAS International) en AnimaNaturalis werken in de campagne Fiestas Crueles voor een verbod op de stierenfeesten.Bij el Toro Embolado (de vuurstier) worden de hoorns van de stier of koe omwikkeld met brandbaar materiaal en vervolgens in brand gestoken. Dit evenement is zeer stressvol voor het dier, die regelmatig brandwonden oploopt. Bij el toro ensogado wordt een stier aan een touw vastgebonden, waardoor het dier beperkte bewegingsruimte heeft. Mensen rennen heen en weer tijdens dit evenement, achter de stier aan, wat zeer stressvol is. Toro en la playa is een stierenfeest waarbij het dier gedwongen wordt in zee te springen. De stieren raken uitgeput en soms lukt het ze niet meer om terug te zwemmen met een verdrinkingsdood tot gevolg.

450 stierenfeesten

De toro embolado en toro ensogado behoren tot de twee meest populaire vormen van stierenfeesten, en vormen bijna de helft van de 450 evenementen met stieren die jaarlijks in Catalonië plaatsvinden. Het zijn gelijk de stierenfeesten die de meeste angst en stress bij de dieren veroorzaken.

De hoofdreden voor het aanpassen van de wetgeving is de maatschappelijke evolutie die de afgelopen twintig jaar heeft plaatsgevonden in Catalonië. Vanuit de samenleving wordt er steeds harder geroepen om de wrede stierenfeesten te verbieden. Zo kwam er een einde aan het stierenvechten in Catalonië: eerst werd het verboden door het Catalaanse parlement, vervolgens annuleerde het Constitutioneel Hof in Madrid het verbod. En toch is er zo weinig interesse vanuit de Catalaanse samenleving voor stierengevechten, dat deze sinds 2012 niet meer hebben plaatsgevonden.

Aanpassing wetgeving

Om wet 34/2020 te wijzigen – de wet die deze stierenfeesten reguleert – moet er eerst steun zijn tijdens de parlementaire stemming. Junts per Catalunya en Esquerra Republicana hebben de sleutel in handen om een verbod te laten slagen. De komende maanden is er voor ons veel werk aan de winkel om die steun te krijgen.

Verder zal deze kwestie niet leiden tot een debat in het Parlement van Catalonië, omdat het in 2019 besloot om de correbous (stierenfeesten) af te schaffen. Helaas heeft de Catalaanse regering nog geen stap ondernomen richting een verbod.

Het wetsvoorstel richt zich uitsluitend op de meest wrede stierenfeesten, en niet op de vaquillas (evenementen met jonge koeien), de stierenrennen en stierengevechten waarbij het dier niet gedood wordt.

Prou Correbous

Het initiatief is mogelijk gemaakt dankzij het werk van het platform Prou Correbous, waar AnimaNaturalis samen met acht lokale organisaties hun krachten hebben gebundeld om daadwerkelijk een einde te maken aan deze wrede tradities tegen dieren. AnimaNaturalis en CAS International zullen hun gezamenlijke campagne tegen de wrede stierenfeesten in Spanje voortzetten. Momenteel doen de organisaties het grootste en diepste onderzoek ooit naar de meer dan 18.000 stierenfeesten die per jaar in Spanje plaatsvinden. Ze willen het dierenleed dat verborgen plaatsvindt in feesten en tradities in duizenden dorpen aan het licht brengen. AnimaNauralis deelt de kennis uit het gezamenlijk project met het bovengenoemde platform.

Teken de petitie tegen de wrede stierenfeesten in Spanje: Blood Fiestas.

Bron:

©AnimalsToday.nl Estefania Pampin Zuidmeer