Een bijenkolonie op het Floriadeterrein in Almere is aan het sterven vanwege de kast waarin ze worden gehouden. Imkers zijn kritisch over de ongebruikelijke bijenkast, die doorzichtige wanden heeft. Door het glazen ontwerp kan de bezoeker van de Floriade de bijen goed zien, maar voor bijen is het geen goede behuizing.

Bijen Floriade dood door onnatuurlijke bijenkast
Bijen Floriade dood door onnatuurlijke bijenkast | Foto: screenshot video Omroep Flevoland

In een bijenkorf of -kast wordt het binnenklimaat door de bijen nauwlettend gereguleerd, om een zo ideaal mogelijke omgeving te creëren voor hun broed. Dit kan alleen in een compacte, donkere en behoorlijk geïsoleerde ruimte, want tegen de warmte van zonlicht achter glas kun je niet op als bij. Door het ontwerp van de grote kast op de Floriade zitten de bijen te ver uit elkaar in een te grote ruimte, waardoor ze niet als gemeenschap de temperatuur en luchtvochtigheid kunnen reguleren.

Bijen Floriade dood door onnatuurlijke bijenkast
Traditionele bijenkorf | Foto: publiek domein

Een kast die niet bij ze past

Via een brede kunststof buis kunnen de bijen naar buiten, om op het Floriadeterrein op zoek te gaan naar nectar. Maar ook dit wijkt af van een gebruikelijke bijenkast, waarbij de relatief kleine opening direct toegang geeft tot de binnenruimte. Bij warm weer is het gebruikelijk om werksters te zien die bij de ingang van een kast of korf met hun vleugels ‘zoemen’, om een luchtstroom op gang te brengen waardoor de relatief kleine kast toch voldoende gekoeld wordt. Bij het ontwerp op de Floriade is de ingang daar niet echt voor geschikt. De luchtstroom is door de werksters onvoldoende te ‘sturen’ mocht het te warm worden. De bijen zitten in een kast die niet bij ze past.

Onderstaande video van 1Almere toont de vele dode bijen in de kast:
.

‘Uithuilen en opnieuw beginnen’

Als er niet ingegrepen wordt zullen alle bijen in de Floriadekast sterven, zo vrezen deskundigen. Inmiddels liggen er al tweeduizend bijen op de bodem. Volgens een woordvoerder zou het gaan om ‘normale sterfte’, want in een bijenkolonie zouden er dagelijks zo’n 2000 bijen bijkomen en evenveel doodgaan door ouderdom. Maar normaliter ruimen bijen hun dode soortgenoten op en dat is in de kast op de Floriade niet goed mogelijk. Volgens de organisator is dit met opzet gedaan, zodat bezoekers van de Floriade ook zien dat er bijen sterven. Kritische imkers kijken er heel anders naar en zien geen kans dat deze kolonie het gaat redden, ook niet na aanpassingen. Het zou een kwestie zijn van ‘uithuilen op opnieuw beginnen’. De imker die betrokken was bij de bijenkast geeft toe dat er ontwerpfouten zijn gemaakt.

Onderstaande reportage is van Omroep Flevoland:
.

Onnatuurlijk

Iedere bij is een levend wezen. Dat er duizenden bijen sterven omdat de mens hun leven naar z’n hand wil zetten is triest. Kennis opdoen over dieren ten koste van diezelfde dieren is absurd, vergelijkbaar met het Dolfinarium in Harderwijk. Dat denkt bezoekers iets te kunnen leren over dolfijnen, terwijl ze in een voor hen onnatuurlijke omgeving in gevangenschap leven. De les op de Floriade moet dus zijn dat je honingbijen niet voor niets in een traditionele bijenkast of -korf houdt. Bijen weten prima waar ze zich goed voelen, mensen klaarblijkelijk wat minder.

honingbij
Honingbij | Foto: publiek domein

Bronnen:

Vijfde Nationale Bijentelling: veel wilde bestuivers gespot

©AnimalsToday.nl BVR