Honderden wilde vogels gebruikt voor dierproeven

Onderzoekers van de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) gebruiken honderden in het wild gevangen spreeuwen en kauwen voor dierproeven. De wilde vogels ondergaan een zware hersenoperatie en worden ingezet in slaapdeprivatie-testen.

wilde vogels

Honderden wilde vogels gebruikt voor dierproeven | ©Yves Adams, Vilda natuurfotografen

Animal Rights directeur Robert Molenaar:

“Dit is een klassiek voorbeeld van een onethische dierproef waarbij nut en noodzaak onvoldoende bewezen is. We roepen de RUG op om de dierproeven direct te staken en om de vogels te rehabiliteren en vrij te laten.”

Wildvangst
Volgens artikel 10f van de Wet op de Dierproeven mogen enkel proefdieren gebruikt worden die hiervoor zijn gefokt. Afwijkingen zoals het gebruik van wilde dieren voor dierproeven zijn slechts toegestaan wanneer het doel niet op een andere manier kan worden bereikt. Molenaar:

“De onderzoekers zijn in overtreding omdat het volstrekte willekeur is om voor deze dierproeven wilde dieren te gebruiken. We zien überhaupt niet in waarom proefdieren moeten lijden voor nieuwsgierigheidsonderzoek naar slaapgebrek.”

Dodelijke experimenten
In de aanvraag van de dierproef staat dat onderzoekers van de RUG nestkasten hebben uitgezet om jonge vogels te vangen. Eenmaal gevangen worden de vogels geïsoleerd gehouden. De dieren ondergaan een zware hersenoperatie waarbij meetapparatuur aan het kopje wordt vastgemaakt. Vervolgens worden de vogels gedwongen om heen en weer in de kooi te vliegen voor voedsel. Op deze wijze worden de dieren uit hun slaap gehouden. Na het verzamelen van de data worden alle dieren gedood. Het gaat in de proefopzet om maximaal 250 wilde spreeuwen, 50 wilde kauwen en 150 tupaia’s, een eekhoornachtig diertje uit Azië.

Dierproefvrij onderzoek
Animal Rights is teleurgesteld over het feit dat er jaarlijks nog 1 miljoen proefdieren in Nederland worden gedood. Om hier verandering in te brengen heeft de dierenrechtenorganisatie via haar website www.animalrights.nl al bijna 100.000 handtekeningen opgehaald met als doel om de minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, Carola Schouten, aan te sporen meer geld te investeren in dierproefvrij onderzoek. Molenaar:

“Het vervangen van dierproeven is een gezamenlijke verantwoordelijkheid en een morele verplichting naar de dieren toe.”

Persbericht Animal Rights

Gerelateerde artikelen:

Reacties

 1. marjolein zegt:

  Volkomen in strijd met Eu en NL-wet- en regelgeving.
  En ik maar spreeuwen voeren, mijn ‘huiskauw’ en diens maatje vertroetelen en ander gevederd spul faciliteren … Juist daarmee leer ik veel over vogels en hun gedrag. De kauw is werkelijk een prachtdier, met een rijk repertoire aan geluidjes. De ‘mijne’ zit met goed weer zelfs gezellig een deuntje te neurien op de pergola. Heerlijk om te mogen meemaken!

 2. Grof schandalig. Ik noem het gebouw van de dierenproeven ook GZG, Gebouw van Zinloos Geweld.
  Zie het iedere dag staan helaas.
  Wetenschappers zijn in de meeste gevallen egoistische mensen die alleen voor eigen glorie gaan, kost wat het kost.

 3. Annemarie Janus zegt:

  Alle vogels die van nature in het wild in Nederland voorkomen zijn beschermd op grond van de Europese Vogelrichtlijn.
  Dierproeflaboratoria is dierenmishandeling. Mensen zijn niet superieur aan dieren. Dus geen dierproeven, bio-industrie, gruwelijke slachthuis praktijken, hobbyjacht, dierengevechten etc. Op deze manier wordt het nooit wat met de wereld. Politiek? We zullen hard moeten werken aan de “roots of life”. De wortels van het leven. De basis gezond maken. Als dat al niet goed is, hoe dan in godsnaam de wereld gezond laten groeien? De wereld gezond maken betekent respect voor ALLES wat leeft! Dat is het enige wat groei en gezondheid in alle opzichten kan betekenen.

 4. Wat een getikt gedoe weer. Laten die lui eens iets nuttigs gaan doen in plaats van dit soort bizarre wrede sadistische experimenten die men “onderzoeken” noemt. Wat is het toch een extremistische wereld bij die dierproeflaboratoria. Ik kan mij een experiment van hooguit enkele jaren geleden herinneren met varkens die met Mc.Donalds vreten zo snel mogelijk vetgemest werden om te kijken wat er dan gebeurt… Nou, ik kan die uitslag al van te voren voorspellen hoor, daar hoef je niet van die idiote experimenten voor te doen. Ongelooflijk dat dit alleemaal zo maar kan en mag.