De bewoners van het plaatsje Tierra Prometida in Nueva Libia, in het noorden van Panama, sloegen alarm toen ze een poema zagen lopen in hun woonplaats. De poema is gevangen en door de ecopolitie teruggebracht naar zijn natuurlijke habitat.

poema
Poema gered in Panama en teruggezet in regenwoud | Foto: ucumari photography Flickr via Compfight cc

De katachtige bevond zich in een boom in Tierra Prometida. De bewoners waren doodsbang voor het dier, die vanuit de boom onophoudelijk brulde. Het dier moet behoorlijk bang zijn geweest: de boom waarin hij zich bevond werd omringd door honden en mensen die met lantaarns op hem schenen, waardoor de poema beperkt zicht had. Het is een voorbeeld van de mens-dierconflicten die zich steeds meer voordoen doordat woongebieden oprijzen in gebieden waar wilde dieren leven en/of het verdwijnen van natuur dieren dwingt zich te verplaatsen en te leven in andere gebieden.

Na de melding kwamen de ecopolitie en het Ministerie van Milieu in actie. De poema, een bedreigd diersoort in Panama, werd verdoofd en naar de dierenarts meegenomen voor onderzoek. Het dier bevond zich verder in goede gezondheid en kon onmiddellijk vrijgelaten worden in het Parque Nacional Soberanía, een beschermd natuurgebied in Panama. Beelden van het terugplaatsen van de katachtige in zijn natuurlijke habitat werden verspreid door het Ministerie van Milieu van Panama:

De poema is een solitair dier. Het is de grootste katachtige van de wereld. Zijn leefgebied beslaat Noord-Amerika, het Andesgebied en Zuid-Amerika. Door het verdwijnen van het regenwoud in Panama komen veel poema’s in bewoonde gebieden terecht op zoek naar voedsel en beschutting.

Bron @AnimalsToday.nl Estefanía Pampín Zuidmeer