In een Texaans visrestaurant zijn bijna 400 haaienvinnen en een aantal kilo haaienvlees gevonden en in beslag genomen. In de Amerikaanse staat geldt een verbod op de verkoop en het bezit van haaienvinnen, die veelal illegaal en op extreem wrede wijze verkregen worden.

Bijna 400 haaienvinnen in beslag genomen in Texas
Bijna 400 haaienvinnen in beslag genomen in Texas | Foto: Texas Game Wardens – State Law Enforcement

Texaanse natuurbeschermingsambtenaren volgden een tip, die ze hadden gekregen over mogelijk illegaal haaienvlees in een visrestaurant in San Antonio. In het restaurant deden ze de schokkende vondst van maar liefst 381 volledige haaienvinnen en nog eens 13 kilo aan haaienvlees in de diepvries. De gehele vondst is in beslag genomen als bewijsmateriaal.

Kevin Winters, opzichter van het Texas Parks and Wildlife Department, vertelde aan The Washington Post dat de meeste vinnen afkomstig zijn van zwartpunthaaien. Deze komen veel voor in de Golf van Mexico. Natuurbeschermingsorganisatie Oceana zegt dat deze haaien (nog) niet bedreigd zijn zoals de meeste andere haaiensoorten, maar dan nog is dit een zeer schokkende vondst die bestraft moet worden.
.

Gigantische vangst haaienvinnen door douane Hongkong

Wrede praktijk

Het afsnijden van haaienvinnen gebeurt op een hele wrede manier. De haaien worden gevangen en vervolgens wordt bij volle bewustzijn hun vin afgesneden. Het verminkte, gewonde dier wordt teruggegooid in zee en daar sterft de haai een langzame en pijnlijke dood. De haaienvinnen worden gebruikt als hoofdingrediënt van de haaienvinnensoep, die zeer populair is in China en Hongkong. Naar schatting van Oceana worden er wereldwijd jaarlijks 73 miljoen haaien vermoord voor de handel in de vinnen. Een studie van Marine Policy uit 2018 liet zien dat de jacht op haaien voor hun vinnen heeft geleid tot een afname van maar liefst 90 procent van de populatie.
.

Senaat VS stemt voor verbod op handel in haaienvinnen

Illegaal

In de wateren van de Verenigde Staten is het ‘vinnen’, of ‘finning’ illegaal, maar dat geldt niet voor de handel in haaienvinnen. Er zijn slechts 13 staten, waaronder Texas, die de verkoop en het bezit van de haaienproducten hebben verboden. Voor het vlees dat in het Texaanse visrestaurant gevonden werd moesten 400 haaien sterven en dat is onacceptabel. Natuurbeschermers hebben daarom aangedrongen op het aannemen van de Shark Fin Sales Elimination Act, zodat de handel in haaienvinnen overal in de Verenigde Staten verboden wordt.

Bronnen:

#GNvdD: Florida verbiedt de handel in haaienvinnen

©AnimalsToday.nl Annick Nieuwkoop