Er bestaan veel stereotypes over het gedrag van honden. Zo zou de labrador sociaal zijn, terwijl pitbulls agressief zijn en bijten. Uit recent onderzoek blijkt echter dat hondenras geen goede indicator is voor het individuele gedrag.

Hondenras geen goede indicator voor gedrag
Is het de soort of de opvoeding? | Foto: publiek domein

Moderne hondenrassen zijn gecreëerd in de Victoriaanse periode in Groot-Brittannië. De evolutie van de hond duurt al tienduizenden jaren, maar de meeste rassen zijn slechts 150 jaar oud. Daarvoor waren er wel verschillen tussen honden, maar er waren geen duidelijke soorten en er waren veel ‘grensgevallen’. Vandaag de dag zijn honden wel erg duidelijk te onderscheiden en dat heeft ertoe geleid dat mensen bepaald gedrag aan de honden zijn gaan toedichten. Nu blijkt echter uit onderzoek gepubliceerd in Science dat hier vrijwel geen genetische basis voor is.

Hondenras geen goede indicator voor gedrag
Labradors zouden echte gezinshonden zijn | Foto (golden retriever): publiek domein

Volgens Elinor Karlsson van de Universiteit van Massachusetts is er per ras onderling een enorme diversiteit aan gedrag merkbaar en dat geldt voor elk hondenras:

“Zelfs als het gemiddelde anders is, heb je nog steeds een grote kans om een hond te krijgen die niet overeenkomt met wat mensen zeggen dat dat ras zou moeten zijn.”

Hondenras geen goede indicator voor gedrag
Beagles huilen iets vaker | Foto: publiek domein

De Amerikaanse onderzoekers hebben vragenlijsten geanalyseerd over de kenmerken en het gedrag van 18.385 honden die als huisdier worden gehouden, waarvan de helft puur van ras was. Vervolgens is de genetische data van 2.155 honden bekeken. Om na te gaan of genetica de associaties verklaarde, bestudeerde het team het gedrag van ‘mormels’ die in verschillende mate afstamden van bepaalde rassen. Daaruit bleek dat slechts 9 procent van het gedrag per rashond genetisch verklaard kan worden. Karlsson:

“Voor het grootste deel zagen we geen sterke verschillen tussen rassen, maar er zijn sommige [gedragingen] die meer met ras te maken hebben dan andere.”

Zo kwam janken vaker voor bij beagles, terwijl labradors en pitbulls ‘mensvriendelijker’ waren. Drie jaar terug schreven we over het initiatief om pitbulls in te zetten als politiehonden in plaats van herders. Dit was succesvol en redt nog altijd veel honden van euthanasie.

Hondenras geen goede indicator voor gedrag
Hoe agressief een hond is blijkt weinig te maken te hebben met genetica | Foto: publiek domein

Hoe agressief een hond is blijkt weinig te maken te hebben met genetica, maar wordt eerder verklaard door externe prikkels. Eigenaren zouden dus meer moeten letten op het trainen van hun hond en hun vooroordelen over het gedrag gebaseerd op stereotypes over hondenrassen aan de kant moeten zetten.

Bronnen:

Steeds meer pitbulls uit asiel worden politiehonden

©AnimalsToday.nl Juliëtte Ronteltap