In Amerika maken steeds meer politiekorpsen gebruik van pitbulls uit het asiel. In plaats van de dure, getrainde K9-honden, vaak Duitse of Mechelse herders, kiezen kleine korpsen steeds vaker ervoor om een pitbull uit het asiel te adopteren en op te leiden tot politiehond. De asiels zitten vaak vol met dit ras en veel honden worden geëuthanaseerd. Ze inzetten als politiehond redt hun leven en bespaart de politie veel geld.

politiehond
Politiekorpsen in de VS ontdekken steeds vaker dat pitbulls heel geschikt kunnen zijn als politiehond | ©Animal Farm Foundation

Sommige politiekorpsen in de Verenigde Staten kunnen het zich niet veroorloven of zijn gewoonweg te klein om de standaard K9-honden te gebruiken. Deze speciaal getrainde honden zijn essentieel in het opsporen van onder meer drugs en explosieven. Maar nu hebben meerdere wetshandhavingsinstanties over het hele land een goedkoper alternatief gevonden, dat net zo effectief blijkt te zijn. De organisatie Protect Pit Bulls from BSL (BSL staat voor Breed Specific Legislation) is blij met deze tendens:

“Eindelijk hebben de politiekorpsen het door. In plaats van 10.000 tot 15.000 dollar uit te geven aan een getrainde Belgische of Duitse herder, halen ze nu pitbulls uit de asiels en trainen ze. En de pitbulls blijken het waanzinnig goed te doen als politie- of militaire K9.”

Gered van euthanasie

Organisaties zoals Protect Pit Bulls from BSL werken hard om de perceptie van veel mensen voor het ras te veranderen. Ze willen laten zien dat pitbulls goed te trainen zijn en praktisch alles kunnen wat het zware politiewerk van ze vraagt. Veel van deze asielhonden zou uiteindelijk worden geëuthanaseerd in de asiels.

Daarnaast werken organisaties als Animal Farm Foundation, Austin Pets Alive en Universal K9 samen om pitbulls te redden uit asiels om getraind te worden als politiehond. Deze organisaties zijn gespecialiseerd in het vinden van geschikte pitbulls en ze te trainen voor speurwerk, zoals het vinden van drugs, explosieven, vermiste personen, lichamen en voortvluchtige criminelen. De trainers bepleiten dat het ras net zo capabel is als de rassen die traditioneel vaker worden gebruikt, zoals Duitse en Mechelse herders. Brad Croft is de oprichter van Universal K9:

“Elke hond die gedreven is, zelfvertrouwen heeft en werkwillig is kan dit werk doen! Het ras bepaalt niet het vermogen van een hond om te werken.”

Bernice Clifford, directeur Gedrag & Training bij de Animal Farm Foundation, zegt dat ze elke hond liever individueel beoordelen dan op hun voorkomen of hun verleden. Politiekorpsen in meerdere steden hebben deze alternatieve, goedkopere werkwijze nu omarmd. Zo heeft de politie in Poughkeepsie (New York), Chattahoochee Hills (Georgia) en Washougal in de staat Washington pitbulls geadopteerd.

Het ras wordt op dit moment bedreigd door wetgeving, waarin ze uit hele gemeenschappen zal verdwijnen. Pleiters voor het ras, zoals Protect Pit Bulls from BSL, proberen dat te voorkomen door de positieve eigenschappen van de pitbull, zoals hun gehoorzaamheid en loyaliteit, te benadrukken.

Bron:

©Animals Today