Onlangs zijn 9 zeer bedreigde rode wolven uitgezet in het wild in North Carolina (VS). Dit is nodig om ’s werelds meest bedreigde hondachtige te redden, waarvan er naar schatting nog maar 15 exemplaren in het wild leven. De uitzetting is onderdeel van een herintroductieprogramma voor de rode wolf van de U.S. Fish and Wildlife Service (USFWS), een overheidsorgaan in de VS dat zich bezighoudt met natuur- en wildbeheer.

rode wolf
De rode wolf is het meest bedreigde lid van de hondenfamilie | Foto: screenshot video selcva/YouTube

Natuurbeschermingsorganisaties hopen dat de recente vrijlating de eerste van vele stappen zijn die het USFWS zal nemen om de wolven te redden. Vorig jaar besloot de rechtbank in North Carolina dat rode wolven die in gevangenschap leven, vrijgelaten moeten worden in de natuur, om de laatste wilde exemplaren te redden. Senior advocaat bij het Southern Environmental Law Center, Sierra Weaver:

“We zijn verheugd om deze wolven vrij in het wild te zien en ons doel is om deze Amerikaanse wolf te zien rondlopen met in het wild geboren pups. Hoe opwindend deze vrijlatingen ook zijn, de cruciale vraag blijft ook: zal het USFWS zich inzetten voor het succes van de populatie met voortdurende en consistente vrijlatingen en actief beheer in de toekomst?”

Op rand van uitsterven

In 2015 stopte het USFWS met het uitzetten van rode wolven in het wild binnen het gebied van 1,7 miljoen hectare grote herstelgebied in het oosten van North Carolina. Zes jaar later waren er nog maar 7 rode wolven in het wild over. In de eerste vijf jaar na de start van het herintroductieprogramma voor rode wolven werden er gemiddeld 8 wolven per jaar vrijgelaten. In totaal gaat het om 134 rode wolven in 35 jaar tijd. Het vrijlaten van rode wolven in gevangenschap en sterilisaties van coyotes, hielp de populatie van wilde rode wolven te groeien tot bijna 130 dieren aan het eind van 2000 en op 100 dieren van 2002 tot 2014.

Rode wolven in gevangenschap terug naar natuur tegen uitsterven
Rode wolf | Foto: LaggedOneUser/flickr

Illegaal beleid

Het Southern Environmental Law Center klaagde de USFWS aan in november 2020, namens de Red Wolf Coalition, Defenders of Wildlife en Animal Welfare Institute (AWI), wegens schendingen van de Endangered Species Act. Dit zou zijn veroorzaakt door illegaal beleid van het agentschap dat het gebruik van bewezen beheersmaatregelen verhindert om wilde rode wolven te redden. De groepen dienden een motie in met het oog op een tijdelijk verbod voor het agentschap om zijn recente beleidswijziging uit te voeren die het uitzetten van wolven in gevangenschap in het wild verbiedt. Programmadirecteur Southeast van Defenders of Wildlife, Ben Prater:

“Elke uitzetting helpt ervoor te zorgen dat rode wolven een toekomst in het wild hebben. Er moet echter meer gedaan worden om deze soort terug te brengen. Meer uitzettingen, het fokken van pups en het werken aan samenleven zijn allemaal noodzakelijk voor het herstel van de rode wolf.”

Rode wolven in gevangenschap terug naar natuur tegen uitsterven
Rode wolf | Foto: Matthew Zalewski/Wikimedia

De rechtbank besloot in 2021 dat USFWS een plan moest ontwikkelen voor het uitzetten van rode wolven. De vrijlating van wolven in gevangenschap in het wild is in overeenstemming met dat plan. Directeur en senior personeelsadvocaat voor AWI, Johanna Hamber zegt:

“Deze vrijlatingen, die het aantal rode wolven in het wild bijna verdubbelen, zijn een belangrijke stap op weg naar het redden van ’s werelds meest bedreigde wolven. We zijn hoopvol door de nieuwe inspanningen van USFWS om de door mensen veroorzaakte sterfte te verminderen, zoals het verhogen van het bewustzijn van bestuurders om het aantal aanrijdingen met voertuigen te verminderen.”

Bronnen:

Rode wolven in gevangenschap terug naar natuur tegen uitsterven

©AnimalsToday.nl Jane Sauer