Jane Goodall Instituut Nederland introduceert de adoptie van een wilde chimpansee. Via de zogenaamde duo-adoptie kan zowel een wilde chimpansee worden geadopteerd als een soortgenoot in een Afrikaans opvangcentrum. Tot nu toe konden alleen chimps in opvangcentra worden geadopteerd. De giften voor de duo-adoptie worden gebruikt voor de opvang van chimpansees die wees zijn geworden en voor onderzoek naar wilde chimpansees. Op deze manier wordt geprobeerd de chimpansee voor uitsterven te behoeden.  

jonge chimpansee
Foto: ucumari via Compfight cc

Rond 1900 leefden in West- en Centraal-Afrika ongeveer een tot twee miljoen chimpansees in het wild. Nu zijn dat er nog maar 200.000 tot 300.000. Het Jane Goodall Instituut doet er daarom alles aan om het huidige aantal chimpansees zoveel mogelijk in stand te houden. Daarbij vormen onderzoek en opvangcentra belangrijke speerpunten.

Het Instituut heeft in Afrika opvangcentra waar verweesde en gewonde chimpansees worden opgevangen. Ze worden daar verzorgd en kunnen samenleven met andere soortgenoten. Meestal zijn de dieren te getraumatiseerd om in het wild te worden uitgezet. Vaak is hun moeder voor hun ogen gedood om hun vlees te verkopen, zijn zij als baby verkocht en later in beslag genomen.

Naast de opvang is inzicht in de gezondheid van wilde chimpansees essentieel voor het behoud van deze dieren. Bijvoorbeeld onderzoek naar HIV en stress. Dit lange termijn onderzoek wordt gedaan in Gombe National Park in Tanzania, het onderzoeksgebied van primatologe Jane Goodall.

Meer weten over de duo-adoptie? Ga naar www.ikbenerooknog.com. Lees daar ook het verhaal van de Anzac, één van de kleinste weeschimps ooit die werd binnengebracht bij het opvangcentrum Tchimpounga in de republiek Congo. En het verhaal van Gizmo, het achtste en jongste jong van Gremlin, een van Jane Goodalls favoriete wilde chimpansees.

Het Jane Goodall Instituut is een wereldwijde organisatie die zich inzet voor duurzame oplossingen voor de bescherming van chimpansees. In dat kader zorgt het instituut voor educatie en ondersteuning van de lokale bevolking. Zo worden duurzame alternatieven geboden voor de illegale houtkap en bushmeat (de vangst van chimpansees voor de vlees- of dierenhandel).

Persbericht Jane Goodall InstituutWord nu maandelijks donateur en ontvang de prachtige kalender van varken Sam in de bus

Word donateur