Dat boomknuffelen niet alleen iets is wat mensen doen, blijkt uit een onderzoek van Australische biologen. Ook koala’s omhelzen bomen: dit helpt de dieren om af te koelen.

Koala
Koala

Met behulp van thermische camera’s ontdekten wetenschappers dat koala’s, bij warmere temperaturen, de stammen van bomen omarmen. Bij het meten van de temperatuur van de boomstammen bleek dat die, gemeten op dagen van 39 graden, zo’n zeven graden koeler zijn dan de lucht. Michael Kearney, onderzoeker bij de universiteit van Melbourne:

“Daardoor vermoedden we dat koala’s de bomen gebruiken om af te koelen”.

Tijdens warme zomerdagen zakken de koala’s af naar de onderste takken. Kearney:

“Toen we de beelden terug zagen, was het duidelijk te zien wat de koala aan het doen was. Je zag hem zitten met zijn achterste op het koelste gedeelte van de boomstam. Bomen knuffelen helpt de koala ook om minder vocht te verliezen bij warm weer. Koala’s dumpen hun warmte als het ware in de boom en voorkomen zo dat ze gaan hijgen.”

Een andere onderzoeker die de thermische camera heeft gebruikt, Justin Welbergen van James Cook University, zegt dat warmtebeelden precies laten zien hoe dieren de koelte benutten:

“Vleerhonden bijvoorbeeld verspreiden hun speeksel over de vleugels. Hun overlevingskans tijdens extreme hitte wordt hierdoor groter”.

Bron: BBC ©PiepVandaag.nl Sophie Janssen


Strijd mee tegen dierenleed!

Zonder jouw hulp kunnen House of Animals en Animals Today niet verder groeien en dieren een stem geven. Waardeer je wat wij doen, steun ons dan met een (eenmalige) donatie.