Tien jaar geleden begon het Europees Agentschap voor chemische stoffen (ECHA) met de Europese Unie verordening Registratie, Evaluatie, Autorisatie en restrictie van Chemische stoffen (REACH), ’s werelds grootste chemische testprogramma dat geen gelijke kent. PETA heeft naar aanleiding van een nieuw rapport een schatting gemaakt waaruit blijkt dat meer dan 1 miljoen dieren vanwege REACH zijn gedood – sterfgevallen die waarschijnlijk pijnlijk en langdurig waren.

REACH
Witte proefratten | Foto: PETA

REACH staat dierproeven slechts als laatste uitweg toe, maar de ECHA heeft aangetoond dat veel muizen, konijnen en cavia’s pijnlijke huid- en oogirritatie- en huidallergietests hebben ondergaan. Tijdens deze tests worden enorm grote doseringen chemicaliën in de gevoelige ogen van dieren gedruppeld of in hun geschoren huid gewreven, ondanks dat er effectieve en betrouwbare proefdiervrije methoden bestaan. In andere tests werden tienduizenden dieren geïmpregneerd en vergiftigd, en hun pasgeboren baby’s ontleed.  PETA-woordvoerder Yvonne Lemmen:

“Met het bloed aan hun handen van de 1 miljoen dieren die in chemische tests gebruikt werden, kan Europa niet langer beweren wereldleider op het gebied van dierenwelzijn te zijn. PETA doet een beroep op de EU om die status te herwinnen, door deze wrede, ouderwetse experimenten te beëindigen die geen bescherming bieden aan mensen, en in plaats daarvan progressieve testen te gebruiken waar geen dieren voor moeten lijden.”

PETA – wiens motto gedeeltelijk bestaat uit ‘dieren zijn niet van ons om te gebruiken voor experimenten’ – merkt op dat meer dan 2.000 bedrijven over de hele wereld weigeren hun producten of ingrediënten te laten testen op dieren. Vanwege de enorme fysiologische verschillen tussen mensen en de dieren die in dergelijke tests worden gebruikt, zijn de resultaten vaak misleidend.

De formele evaluatie van REACH door de Europese commissie vindt later dit jaar plaats. Daarom heeft PETA een petitie gelanceerd waarin wordt gesteld dat Europa het voortouw moet nemen in progressieve en innovatieve wetenschap, door chemische testen op dieren te beëindigen.

Persbericht PETA