Arganbomen zijn voor de boomklimmende geiten in Marokko een belangrijke bron van voedsel. Uit een nieuw onderzoek blijkt dat de bomen op hun beurt ook profiteren van de geiten, namelijk voor de verspreiding van zaden. En dit doen de geiten op een bijzondere manier: spugen.

Boomklimmende geiten
Geiten zijn uitstekende boomklimmers | Fotocredit: bernat.rv Flickr via Compfight cc

Een geit in een boom, het klinkt misschien een beetje gek, maar in Marokko is het heel normaal. Vanwege het droge land en het ontbreken van groen in vooral de herfstperiode, zijn de geiten genoodzaakt een andere voedselbron te vinden. En dat is nou net wat de arganboom biedt: heerlijke vruchten.

Gebouwd om te klimmen
Ook de herders van de geiten stimuleren de dieren de bomen in te klimmen om de vruchten te eten. De geiten worden regelmatig gezien in bomen van wel 8 tot 10 meter. Het beklimmen van de boom is voor de geiten geen probleem. Door hun gespleten hoeven met gespreide tenen, blijven de dieren goed in balans. De zachte zolen zorgen daarnaast voor goede grip op de schors.

Uitgespuugde zaden
Uit een Spaans onderzoek blijkt dat de arganboom ook profiteert van deze klimmende geiten. De grote vruchten van de boom worden door de dieren opgegeten, waarna de geiten de zaden uitspugen. Dit is belangrijk voor de verspreiding van de zaden en zorgt ervoor dat er nieuwe arganbomen kunnen groeien.

Dat dieren helpen zaden te verspreiden is natuurlijk niets nieuws. Maar de manier waarop ze dat doen wel. Meestal worden zaden verspreid via de ontlasting. Maar grote zaden zijn lastig te verwerken door het lichaam en worden hierdoor vaker uitgespuugd. Uit andere onderzoeken blijken ook herten en schapen zaden uit te spugen.

Bron: LiveScience ©Animals Today Nadine van Wissen