‘De knop moet om!’ zegt de man nors, terwijl hij met een schuin oog naar zijn hond kijkt. ‘En daarvoor heb ik u ingeschakeld. U bent de expert, dus ga uw gang.’ De gedragsdeskundige op wie de man zich richt, zucht diep. Weer een klant die een kant-en-klaar oplossing verwacht.

Hondje knop om
Photo credit: Natalia Romay / Foter.com / CC BY-NC-SA

Wat is dat toch dat we bij honden verwachten dat er een knop op zit. Druk de knop in en ongewenst gedrag verdwijnt als sneeuw voor de zon. Dat is waar we op hopen. Dat is waar we op rekenen als een trainer of hondengedragsdeskundige ten tonele verschijnt. Hoe eerlijk is dat? Voor de trainer of gedragsdeskundige, voor onszelf, voor de hond?

Gedrag veranderen kost tijd. Iedereen die wel eens met iets nieuws is begonnen, weet hoe moeilijk het is om gedrag te veranderen. Minder of gezonder eten. Meer of anders sporten. Vaker de badkamer schoonmaken. Anders reageren op iemand die het bloed onder je nagels vandaan haalt. Die nieuwe studie of cursus starten én succesvol afronden. Wie weet er geen voorbeeld (of meerdere) bij zichzelf waaruit duidelijk blijkt dat gedrag veranderen niet kan met een druk op de knop?

Soms beginnen we vol goede moed. Dan zit het probleem in het volhouden. Afmaken. Succes bereiken en vasthouden. Het vraagt motivatie, planning, geleidelijk en stap voor stap veranderen, lange termijn doelen stellen en heel, heel veel energie. Toch, als de ‘deskundige’ binnenstapt, verwachten we bij de hond een wonder. Zonder dat we als hondenbaas moeten veranderen natuurlijk. Want wij zijn immers niet de expert!

Het is juist díe knop, die om moet. We moeten onze verwachtingen bijstellen en de schouders eronder zetten als hondenbezitter. Omdat de hondenbaas de expert is wat betreft zijn eigen situatie, en misschien ook wel wat betreft zijn eigen hond. Omdat hij daardoor dus de enige is die samen met zijn hond nieuwe gewoontes en routines kan creëren.

Energie ergens insteken kan vermoeiend zijn, maar na gedane arbeid is het goed rusten. En beter genieten van een prachtig en waardevol resultaat. ‘Hard voor gewerkt’ voelt aan het einde van de rit nu eenmaal beter dan ‘met één druk op de knop’ voor elkaar gekregen! De knop om dus en lekker aan de slag, stap voor stap en met een steeds groter wordende stip aan de horizon. Ga voor ‘zelfgemaakte kwaliteit’ in plaats van ‘kant-en-klaar’!

Ineke van Herwijnen, directeur Hondenbescherming ©PiepVandaag.nl