Toen ik in 2009 na een bestuursvergadering ‘s avonds laat naar huis fietste werd ik van het ene op het andere moment zo ongeveer per minuut zieker en zieker. Eenmaal thuis kon ik nauwelijks meer op mijn benen staan. Ik bleek de Mexicaanse griep te hebben. Toen brak de pleuris uit.

Krijg de pleuris
In China is een nieuw virus aangetroffen bij varkens | Foto (Nederland, mei 2020): House of Animals

Een milde vorm van griep las ik een paar dagen later in een folder, die van deur tot deur door de overheid werd verspreid. Ik weet nog dat ik dacht ‘als dit een milde vorm van griep is hoop ik niet dat ik ooit de echte griep krijg’, want man wat was ik ziek.

Een dokter kwam volgens het protocol niet langs bij iemand die mogelijk besmet was en dus kreeg ik via de telefoon antibiotica voorgeschreven, want het klonk toch alsof ik er een longontsteking bij had gekregen. Een paar dagen later en nog veel zieker eindigde ik in het ziekenhuis. Ik bleek een zware dubbele longontsteking te hebben en daar kwam nog een longvliesontsteking, pleuritis, bovenop. Krijg de pleuris kreeg voor mij ineens een hele andere betekenis.

Krijg de pleuris
Varkenstransport wachtend voor slachthuis in Nederland (mei 2020) | Foto: House of Animals

En nu las ik gisteren over een nieuw virus dat is aangetroffen bij varkens in China, dat overgedragen kan worden op mensen en mogelijk een pandemie kan veroorzaken. Weer een nieuwe zoönose dus en het deed mij denken aan 2009.

Het virus lijkt namelijk op de Mexicaanse griep. Het blijft overigens op zijn zachts gezegd wonderlijk dat wij dat maar de Mexicaanse griep blijven noemen, terwijl het in de rest van de wereld swine flu heet, dus de varkensgriep. Niet goed voor de industrie in ons land dus wij hebben het nog steeds over de Mexicaanse griep. Dit nieuwe virus, wat dus ook bij varkens is aangetroffen, heeft de naam G4 EA H1N1 en lijkt op de Mexicaanse griep uit 2009, met dit verschil dat de huidige griepvaccins vooralsnog geen bescherming bieden.

Krijg de pleuris
Varkenstransport op weg naar slachthuis in Nederland (mei 2020) | Foto: House of Animals

Ik denk aan de beelden van duizenden varkens in China, die levend vanuit vrachtwagens in een kuil werden gestort en vervolgens levend begraven onder een laag zand. Het gegil van de dieren ging door merg en been. En de aanblik van de dieren die probeerden uit de kuil te komen, maar genadeloos door de graafmachine werden teruggeduwd. De beelden gingen de hele wereld over. Zo gaat China met de varkenspest om, een andere ziekte die ditmaal niet besmettelijk is voor mensen, maar wel voor de dieren. Meer dan honderd miljoen (100.000.000) varkens werden levend begraven of levend verbrand.

En wat was de sector in Nederland euforisch over het feit dat door de ellende in China er een enorme toename was van de export van Nederlands varkensvlees naar China! En toen moest de veestapel weer in rap tempo worden opgebouwd, want vlees moet koste wat kost geproduceerd worden, ook in China.

De helft van de varkens op deze wereld leeft in de Chinese vleesindustrie en om die fabrieken snel weer opnieuw met dieren te vullen heeft China hulp nodig. En dus zag je de bijna onwerkelijke beelden voorbijkomen van kratten vol levende varkens, die in vliegtuigen worden geladen om naar China te worden getransporteerd. En dus gouden tijden voor fokkerijorganisaties, over de ruggen van de eerder levend begraven dieren heen.

Krijg de pleuris
Varkenstransport voor slachthuis in Nederland (mei 2020) | Foto: House of Animals

‘Ook Nederland draagt haar steentje bij’, valt te lezen op Boerderij.nl. Het Nederlandse fokbedrijf heeft 500 varkens via Frankrijk naar China vervoerd. De beren gaan gebruikt worden om uiteindelijk weer 20 miljoen varkens te kunnen produceren en slachten.

En nu vanochtend las ik weer dat er een importstop op Nederlands varkensvlees naar China is voor 4 grote leveranciers. Men is bang voor corona. En dus maakt men zich nu zorgen over de afgeladen volle koelhuizen.

En terwijl ik dit schrijf zie ik het bericht binnenkomen dat, ondanks de aangenomen motie van de Partij voor de Dieren er voorlopig toch geen fokverbod voor nertsen en verlaging van de slachtsnelheid komt…
.

#GNvdD: Kamer stemt voor versneld einde nertsenfokkerij!

.
Hoe is het mogelijk? Wat een blamage! Ik vraag mij oprecht af wat er moet gebeuren om door te laten dringen dat de vee- en vleesindustrie en de intensieve dierhouderij totaal verziekte en alles vernietigende industrieën zijn. Met dank aan minister Schouten, minister De Jonge en zo veel van hun incapabele voorgangers, die geen snars om dieren geven, behalve op hun bord en als bron van inkomsten.
.

Varken op weg naar het slachthuis | Foto: House of Animals

.
Bronnen:

©AnimalsToday.nl Karen Soeters | House of Animals