Voorvechter van dierenrechten in Nederland Geoffrey Deckers is maandag 29 juni op 51-jarige leeftijd overleden. Deckers begon als jonge tiener aan de strijd voor rechten voor dieren. Hij richtte de Nederlandse tak van PETA op en EDEV en voerde vele (publieks)acties voor dierenrechten, onder meer tegen dierproeven.

Geoffrey Deckers
Geoffrey Deckers (EDEV) is op 51-jarige leeftijd overleden | Foto: Stichting EDEV

In 1998 richtte Deckers Een DIER Een VRIEND op (EDEV), waarbij een campagne voor de sluiting van het Biomedical Primate Research Centre (BPRC) een van de speerpunten werd. Het grootste succes werd daarbij een verbod op experimenten met mensapen en daarmee de vrijlating van de chimpansees uit het laboratorium.

Geoffrey Deckers was betrokken bij belangrijke doorbraken als:

  • Het Europees verbod op dierproeven voor cosmetica;
  • Het voorkomen van giftigheidstests op dieren het Europese REACH programma;
  • Het verbod op zwanendriften;
  • De sluiting van de grootste legbatterij in Nederland;
  • Het verbod op wilde dieren in circussen;
  • De opkomst van meer diervriendelijke consumenten.

.
Een DIER Een VRIEND schrijft over het verlies:

“Deckers was een groot inspirator en mentor voor vele dierenvrienden die zich in wilden zetten voor de vrijheid van dieren.”

Ook Karen Soeters van House of Animals is verdrietig over het heengaan van een medestrijder voor dierenrechten:

“Met Geoffrey is een grote dierenvriend heengegaan. Hij was zo bevlogen, echt een bijzonder mens. We zullen hem allemaal erg gaan missen. We zetten de strijd voor dierenrechten voort met diep respect voor wat Geoffrey allemaal bereikte.”

Geoffrey Deckers wordt maandag 6 juli in besloten kring begraven. Op zaterdag 11 juli aanstaande zal een herdenking worden gehouden bij het BPRC, van 13 tot 15 uur. De redactie van AnimalsToday en iedereen van House of Animals wenst de naasten, familie en vrienden van Geoffrey heel veel sterkte in deze moeilijke tijd.

Bron: