Golden retriever Augie uit de Amerikaanse staat Tennessee is, voor zover bekend, de oudste hond van dit ras. Ze is 20 jaar oud. Nog niet eerder is een golden retriever van die leeftijd geregistreerd. Augie (afgekort van August) staat wat wankel op haar poten en slaapt veel, maar geniet nog dagelijks van een wandelingetje door de tuin. Voor haar leeftijd is ze, ondanks de nierkwaal die ze al jaren heeft, nog verrassend gezond.

Golden retriever Augie is 20 jaar
Golden retriever Augie is 20 jaar | Foto: GoldHeart Golden Retrievers Rescue/Facebook

Toen ze 14 was werd ze geadopteerd door Jennifer en Steve Hetterscheidt via organisatie Golden Retriever Rescue Zuid-Nevada. Voor ze bij hen kwam wonen, was ze al bij twee andere gezinnen geplaatst en terug gebracht. Jennifer en Steve kozen bewust een oudere hond uit en hebben al langer van haar kunnen genieten dan ze verwacht hadden. Ook Augie heeft het getroffen: ze is mee gegaan op reizen door het hele land en heeft een zwembad om in te spelen, samen met 3 andere golden retrievers in huis.
.

.
Honden worden ouder

De meeste honden worden tussen de 8 en 15 jaar, afhankelijk van het ras. Sommige kleine hondenrassen worden wat ouder, en kunnen meer dan 20 jaar oud worden. Volgens het Guinness Book of World Records was de oudste hond een Australische veedrijvershond genaamd Bluey: hij werd geëuthanaseerd op 14 november 1939 op 29-jarige leeftijd. Golden retrievers worden gewoonlijk tussen de 10 en 12 jaar oud, hoewel er ook uitschieters zijn van honden die maar liefst 17, 18 of 19 jaar werden.

Volgens Trey Ideker, professor in de genetica aan de Universiteit van Californië is niet verbaasd dat Augie al 20 jaar is. Hij verwacht dat honden steeds ouder worden door verbetering van levensomstandigheden, net als dat bij mensen het geval is.

golden retriever
Honden worden steeds ouder door verbetering van levensomstandigheden, net als bij mensen | Foto (illustratief): publiek domein

Verjaardagsfeest Augie

Jennifer en Steve Hetterscheidt hadden het plan om de 20-jarige verjaardag van Augie groots te vieren, met 100 mensen. Helaas moest dit feest worden afgeblazen vanwege de maatregelen door het COVID-19-virus. Maar uiteraard is Augie wel in de watten gelegd. Het huis was versierd, er was een worteltaart speciaal voor honden, en ze kreeg al haar favoriete hapjes zoals bosbessen, brood en pasta.
.

Bronnen:

©AnimalsToday.nl Angelique Lagarde